Kanserli hastaların umudu Türk doktor

Güncelleme Tarihi:

Kanserli hastaların umudu Türk doktor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 09:59

Kanser hastalarına karşı geliştirdiği aşı ile Almanya'da ödüle layık görülen Türk doktor 5 yıl içinde aşının piyasaya çıkacağını belirtti.

Haberin Devamı

Almanya'da yaşayan ve kanserli hastalar için yaptığı çalışmalarından ötürü Alman Federal Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan tarafından ödüllendirilen Prof. Dr. Uğur Şahin, kansere karşı geliştirdiği yeni bir aşı sayesinde "G0-Bio-Werttbewert" projesinde en iyiler arasına girdi. Araştırmalarında kullanmak için 3.5 milyon Euro'luk maddi destek aldıklarını söyleyen Prof. Şahin, aşıyı, kanserli hastalarda ameliyat sonrası kalan kanserli hücreleri yok etmek için geliştirdiklerini belirtti.

Eşi Özlem Türeci'nin de aralarında bulunduğu 200 kişilik ekiple beraber çalışmalarının Mainz Üniversitesi'nde yürütüldüğünü söyleyen Şahin, “Araştırmamız için 3 milyon Euro Alman Hükümeti’nden para verildi. Bu para gelecek 3 yıl için kanser aşısı uygulamalarında kullanılacak. Bizim için mühim bir başarı. 15’dan yıldan beri araştırmalarımızı adım adım yeni tedaviler uygulamak için ilerletiyoruz. Bu mühim bir adım” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

1987’den beri kanser aşısı tedavisi uygulamasında çalıştıklarını ifade eden Prof. Şahin, “İlk senelerde temel araştırma ve savunma sistemleri ve kanserli hücreler üzerinde araştırmalar yapmışlar. Savunma sistemlerini kuvvetlendirmek için araştırmalar yaptıklarını belirtti.  

Ürettikleri aşının gelecek yıllarda ilk defa hastalarda deneneceğini ve bu süreç içersinde tesirli olup olmadığı belirleneceğini kaydeden Prof. Dr. Uğur Şahin, kansere karşı etkili ilacın piyasaya çıkmasının 5 yılı bulacağını ve 500 – 600 kadar hasta üzerinde deneneceğini söyledi.

Aşının fiyatı konusunda bugün için herhangi bir açıklama yapamayacaklarını söyleyen Türk doktor Şahin, fiyatların kanser tedavinde kullanılan normal ilaç ve aşıların fiyatında olacağını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!