Kanserli belde için 188 konut daha

Güncelleme Tarihi:

Kanserli belde için 188 konut daha
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 12:12

Nevşehir'de, yapı taşlarında kansere yol açan madde bulunan ve “kanserli köy” olarak bilinen Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesindeki vatandaşlar için 188 konut daha yapılacak.

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, Bakanlar Kurulu kararı ile afet kapsamının genişletildiğini, 245 konutu taşıdıklarını açıkladı. Balak, kalan 188 konutu da taşıdıktan sonra kanserli bölgenin üzerini toprakla örtüp, daha sonra bölgenin yeşillendirileceğini söyledi.

Beldede yılda ortalama 70 kişinin karın zarı ve akciğer kanserinden öldüğüne dikkati çeken Balak, belde halkından hayatını kaybedenlerin yüzde 80'inin de kanser nedeniyle kaybettiklerini ifade etti. Beldenin taşındığı 'Evrenin Etekleri' adlı yeni yerleşim merkezinde kanser riski olmadığını da belirten Balak, bunu MTA Genel Müdürlüğü uzmanları ile Amerika'dan gelen profesörlerin inceleyerek tespit ettiğini anlattı.

Halkın biran önce beldeyi terk etmek istediğini belirten Balak, “Ancak bir sıkıntımız var. Köy halkımıza mevcut evlerini yıkıp, yeni yerleşim bölgesinden karşılığında bir ev veriyoruz. Bunun karşılığında da onları borçlandırıyoruz. Köy halkımızın yüzde 80'i bu bedeli ödeyebilecek durumda değil. Çünkü o bedeli ödeyebilselerdi bugüne kadar herkes burayı terk ederdi. Maddi durumu iyi olan insanlarımız köyü terk etti, iyi olmayanlarda kaderine boyun eğmek zorunda kaldı. Onlar içinde bakanlıklarımızdan ve gerekirse Başbakanımızdan da yardım isteyeceğiz. Hayvanları olan, arazisi, büyük evi olan ve bu nedenlerle köyü terk etmek istemeyenler var. Onlarla da bire bir konuşup ikna etmeye çalışıyoruz” dedi.

Köyün ilk olarak 2004 yılında afet kapsamına alındığını anımsatan Balak, yeni yapılacak 188 konutun yapım çalışmalarına başlanacağını, yeni konutlar tamamlanıp, eskileri yerle bir edildikten sonra artık kanserden tamamen kurtulmuş olacaklarını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!