Kanseri beslenme rejimiyle önleyin

Güncelleme Tarihi:

Kanseri beslenme rejimiyle önleyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milyonlarca dolar harcayarak kanser belasına karşı yaklaşık 30 yıldır hummalı bir çalışma yürüten Amerikalı araştırmacılar, son zamanlarda beslenme alışkanlıkları üzerinde ciddiyetle durmaya başladı. İnsanın hayat tarzı ve

tükettiği gıdalarla çeşitli kanser türleri arasında yakın ilişki olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, kanser riskini en aza indirgeyen beslenme rejimleri düzenlemeye çalışıyorlar.

NEWSWEEK Dergisi'nin son sayısında yer alan habere göre, bilimadamları son dönemde sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlığı konusunda yeni bir yaklaşım benimsediler. Artık, uygun tarzda beslenmenin kanserden uzak kalmanın en iyi yolu olabileceği fikri üzerinde ciddiyetle duruluyor.

Bu konudaki araştırmaların öncülüğünü New York'taki Strang Kanser Önleme Merkezi'nden medikal onkoloji uzmanı Dr. Mitchell Gaynor yapıyor. Gaynor'un bulgularına göre, insanoğlu habis urlarla yediğine dikkat ederek baş edebilir.

KÖTÜ BESLENMEK RİSKLİ

Nitekim Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü Dr. Gaynor'un iddiasını destekliyor. Çünkü istatistikler kötü beslenmenin kanserlerin üçte birinden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Bir başka deyişle kötü beslenme sigara kadar zararlı.

Beslenme rejimi ve kanser arasındaki bağlar bilim adamları tarafından vurgulanırken bu konuyu işleyen kitaplar da best-seller'ler arasına girdi kısa sürede. Örneğin NBC televizyonunun sağlık muhabirinin kaleme aldığı ‘‘Göğüs Kanserini Önleyen Diet’’ adlı kitabı New York Times'in en çok satan kitaplar listesinde en üst sıraya yerleşti.

Gerçi itirazlar yok değil. Çünkü hangi yiyeceğin hangi kanser türüne iyi geldiği, ya da hangi yiyecekten ne kadar tüketmek gerektiği gibi somut sorulara henüz kimse net bir cevap veremiyor. Bu nedenle kimileri ortaya atılan iddiaların bilimsel olmadığını ve bu yüzden de tıp adamları tarafından önerilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ancak t ne olursa olsun konu belirli bir ağırlık kazanmış görülüyor.

YEŞİL SEBZE MUCİZESİ

Beslenmenin kansere karşı iyi etkisinin mucizevi sırrı ise yeşil sebzelerde gizli. İçerdikleri kanser önleyici maddeler nedeniyle lahana, brokoli, turp, şalgam, karnabahar, salata, yalancı safran, hindistan cevizi, ceviz, yer fıstığı, sarmısak, soğan, fasulye, zeytin gibi yapraklı veya köklü bitki ve meyvelerle ile arayı düzeltmemiz gerekiyor. Üzüm şırası veya kırmızı şarabın yanı sıra uskumru, som balığı, sardalye, tuna balığı gibi yiyecekler de kanserin baş düşmanları arasında.

Bu yiyeceklerin içerdikleri çeşitli maddeler sayesinde başlangıç, gelişme ve ileri dönem şeklinde bir süreç izleyen kansere karşı durmaksızın savaş verdiği belirtiliyor.

Kanser riskini artıran yiyecekler

Yiyerek savaşın

Araştırmalar meyve sebze bakımından zengin beslenme rejiminin -spor yapma ve kilo almamaya dikkat etmek gibi önlemlerle birlikte-, kansere yakalanma riskini yüzde 30-40 oranında azalttığını ortaya koyuyor.

Kalın bağırsak kanseri

ABD'de bu yıl içinde bu kansere yakalananların sayısı: 95.600

Bir insanın kalın bağırsak kanserine yakalanma riski: yüzde 6.

Uygun beslenme rejimi hastalığa yakalanma riskini ne kadar azaltıyor: yüzde 66-75.

Prostat kanseri

Bu yılki vakalar: 184.500.

Herhangi bir erkeğin bu hastalığa hayatı boyunca yakalanma riski: yüzde 17.

Diet ve uygun yaşam biçiminin önleyici etkisi: yüzde 10-20.

Göğüs kanseri

Bu yılki vaka sayısı: 180.300.

Herhangi bir kadının hastalığa yakalanma riski: yüzde 14.

İyi yiyeceklerin önleyici etkisi: yüzde 33-50.

Akciğer kanseri

Vaka sayısı: 171.500

Hayat boyunca yakalanma riski: yüzde 7.

Uygun diet ve sigarasız hayatın önleyici etkisi: yüzde 90-95.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!