Kanserde çığır açan yöntem

Güncelleme Tarihi:

Kanserde çığır açan yöntem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 11:37

Türkiye'de ilk kez Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesinde uygulanan kolanjioskopi adlı yöntemle iki hastanın karaciğer içi safra yollarında kanser şüphesiyle daralma, taş veya tümör olup olmadığı görüntülendi.

Gastrointestinal Endoskopi Derneğinin koordinatörlüğünde, KOÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülagü başkanlığında, Astra Zeneca firmasının sponsorluğunda yürütülen “Endoskopideki Yeni Teknolojik Gelişmelerin Güncel Gastroenterolojide Kullanımı” konulu kurs, KOÜ Tıp Fakültesinde gerçekleştirildi.

Endoskopideki yeni teknolojik gelişmeler, Kocaeli Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr Sadettin Hülagü, Prof. Dr. Ömer Şentürk ve Yrd. Doç. Dr. Altay Çelebi ile Türkiye'nin çeşitli üniversitelerden konusunda uzman bilim adamlarınca katılımcılara anlatıldı, ardından anlatılanların bazıları hastalar üzerinde gerçekleştirildi ve kameradan salondakilere canlı izletildi.

Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve ekibi, karaciğerdeki safra yollarının endoskopik görüntülenmesi ve biyopsi alınmasını sağlayan kolanjioskopi yöntemini Türkiye'de ilk kez uyguladı.

İki hasta üzerinde başarıyla uygulanan yöntemde endoskopla hastanın ağzından girilerek midede safranın aktığı yer kesilip karaciğere girildi. Ardından bu endoskopun içinden ucunda 1 milimetre çapında kamera bulunan çok daha ince bir endoskop gönderilerek karaciğerin içinde safra yollarında daralma, taş ve tümör olup olmadığı görüntülendi.
Ardından Türkiye'de yine bugüne kadar sadece Prof. Dr. Hülagü tarafından gerçekleştirilen yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktaki erken evre kanser ve kanser riski taşıyan lezyonların özel yöntemle kabartılıp tıraşlanarak cerrahi müdahaleye gerek kalmadan endoskopik yöntemle çıkarılmasını sağlayan endoskopik submukozal diseksiyon yöntemi iki hasta üzerinde uygulandı.

“KOLANJİOSKOPİ, GÖREREK TANI KOYMAMIZI SAĞLIYOR”

Prof. Dr. Hülagü, uygulamalı eğitim çalışmasının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaciğerin içindeki safra yollarının görüntülenmesine imkan tanıyan Spy-Glass Boston Scentific kolanjioskopi yönteminin Türkiye'de ilk kez uygulandığını ifade etti.

Hülagü, şunları söyledi:
“Karaciğerde özellikle safra yollarındaki kanserlerin tanısı için kullanılan ERCP veya MRCP dediğimiz film çekilerek yapılan tetkiklerin başarı oranı özellikle safra yolları kanseri olan hastalarda düşük olabilmekte, hangi yöntemle tedavi edileceği konusu kararsız kalmaktadır. Kolanjioskopide ucunda 1 milimetre çapında kamera bulunan endoskop ERCP'de kullanılan duodenoskopi cihazının içinden geçen bu mini endoskopi cihazı direkt karaciğerin safra yollarını görmemizi ve biyopsi almamızı sağlıyor. Bazen safra yollarında çok büyük taşlar olabiliyor, bu taşlar safra yoluyla çıkarılamıyor. Bu endoskop o taşları tespit etmemizde ve bir sonraki aşamada lazerle taşları parçalayıp ameliyata gerek kalmadan çıkarabilmemiz açısından da önem taşıyor. MRCP tetkikinde safra yollarında daralma olduğu tespit edilen ve bunun da tümörden kaynaklandığı zannedilen iki hastada, safra yollarındaki daralma endoskoptan geçirilen balonla aşıldıktan sonra kolanjioskop adlı mini endoskopla karaciğer içine girildi. Bu bölgede kanser olmadığı, daralmanın iltihap nedeniyle meydana geldiği tespit edildi. Bu nedenle karaciğer içi safra yollarından biyopsi alınmasına gerek kalmadı. Şüpheli durumda bu bölgeden görerek endoskopik biyopsi alınabilmektedir.”

Kursta endoskopik submukozal diseksiyon yöntemini de uygulamalı olarak ilk kez anlatma fırsatı bulduklarını belirten Hülagü, bu alanda KOÜ Tıp Fakültesinin Türkiye'de referans merkezi olarak gösterildiğini, yöntemi ekibiyle yaklaşık 55 hasta üzerinde başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hülagü, yeni kampüs alanı ve kongre merkezinin yeterli düzeyde olduğunu, bundan sonraki hedeflerinin ulusal veya uluslararası gastroenteroloji kongrelerinden birinin KOÜ'de yapılması olduğunu kaydetti.

Gastrointestinal Endoskopi Derneği Başkanı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Kalaycı ise Türkiye'nin gastroenteroloji ve endoskopideki bilimsel araştırmalarda çok ileride olduğunu, Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve ekibinin bu işin Türkiye'de öncülüğünü yaptığını ifade etti.

Hastalar üzerinde uygulanan işlemlerin canlı olarak salondan izlenebilmesi ve yayın sırasında tartışılmasının son derece eğitici olduğuna işaret eden Kalaycı, “Buradaki uygulamaların bir kısmı Türkiye'de ilk defa yapılan uygulamalar.
Sadece KOÜ Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen bu uygulamalar hepimizin endoskopide bir adım ileri gitmesinde önem taşıyor” diye konuştu.

Uygulamayı KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ali Demirci de izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!