Kanser için yürüdüler

Güncelleme Tarihi:

Kanser için yürüdüler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de kanserli hastalar, kanseri yenmiş ya da yakınlarını kansere kurban vermiş binlerce kişi, bu hastalıkla mücadeleye daha fazla kaynak ayrılması için önceki gün Washington'da büyük bir yürüyüş düzenlediler. Yürüyüşe tüm dünyanın yakından tanıdığı pek çok ünlü isim katıldı. Kanser, ABD'de en çok ölümlere neden olan ikinci hastalık. Sadece bu yıl 500 binin üstünde Amerikalı, kanserden yaşamını yitirecek.

Kanserle mücadeleye daha fazla kaynak ayrılması amacıyla tam 600 derneğin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe ABD'nin dört bir yanından binlerce kişinin katıldı. Washington'daki yürüyüş, aynı zamanda bir yıldızlar geçidini andırıyordu. ‘‘1'inci Geleneksel Kanser Yürüyüşü’’ adı verilen etkinliğe, tüm dünyanın en sevilen top modellerinden Cindy Crawford, Ürdün Kraliçesi Nur, Körfez Savaşı'nın ünlü komutanı Norman Schwarzkopf gibi isimler de katıldı.

Henüz 5 yaşındayken kardeşi kansere yenik düşen Cindy Crawford, ABD yönetiminden kanser araştırmaları için daha fazla harcama yapmasını istedi. Etkinliğin ilgi çeken bir diğer siması da Ürdün Kraliçesi Nur oldu. Lenf kanseri yüzünden bir süredir kemoterapi gören Kral Hüseyin'in eşi olan Kraliçe Nur, katılımcılara hitaben bir konuşma yaparak moral verdi. Yürüyüşe katılan binlerce kişi, kanser araştırmalarının sadece özel sektöre bırakılmamasını, devletin de daha fazla kaynak aktarmasını istedi.

Kardeşi kanserden ölen ABD Başkan Yardımcısı Al Gore da kalabalığa yaptığı konuşmada, kansere karşı savaşımda kararlı olduklarını söyledi. Al Gore, ABD'nin bir yüzyıl önce kansere karşı savaşım başlattığını belirterek ‘Bugün bu savaşı kazanan kuşak olmak için buradayız’ dedi.

Ilık bir sonbahar gününe rastlayan 1'inci Kanser Yürüyüşü, kimi zaman bir miting, kimi zaman ise söylenen şarkılarla bir festival havasında geçti. David Crosby ve Graham Nash gibi şarkıcılar, nostaljik şarkılarıyla katılımcıları 1960'lı yıllara götürdüler. Şarkılar, kansere yenik düşenlerin yakınlarını gözyaşları içinde bıraktı.

ABD Başkanı Bill Clinton, kanser araştırmalarına ayrılan fonların 5 yıl içinde yüzde 65 oranında artırılmasını öneriyor. Bu yıl ABD'nin kanser araştırmalarına bir yıl öncesine göre yüzde 20 daha fazla ödenek ayırarak 2.4 milyar dolar harcaması bekleniyor. Amerikan Kanser Derneği'ne göre sadece bu yıl 564 bin 800 Amerikalı, kanserden ölecek ve 1.2 milyon kişiye kanser teşhisi konacak. Kanser, ABD'de kalp hastalıklarından sonra en önemli ikinci ölüm sebebi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!