’Kanlı elmas’a kapıyı kapattık

Güncelleme Tarihi:

’Kanlı elmas’a kapıyı kapattık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 00:00

Ünlü ’Kanlı Elmas’ filmi ile dünya gündemine gelen Güney Afrika’daki çatışma bölgesi elmasları artık Türkiye’ye de giremeyecek.

Türkiye, 14 Ağustos itibarıyla 46 ülke ile birlikte çatışma bölgesi elmaslarının ticaretini engelleyen Kimberley Süreci Sertifikası sistemine dahil oldu. Belçika’da oluşturulan bilgi bankasında ’temiz’ görünmeyen elmaslar Türkiye’ye sokulamayacak.

BAŞROLÜNÜ Leonardo Di Caprio’nun oynadığı ’Kanlı Elmas’ filmine de konu olan Güney Afrika’daki çatışma elmasları artık Türkiye’ye giremeyecek. İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Osman Saraç, Türkiye’nin uluslararası ham elmas ticaretinin kontrol altında tutulabilmesi amacıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’nin öncülüğünde başlatılan 46 ülkenin üye olduğu, Kimberley Süreci Sertifika Sistemi üyeliğine önceki gün itibariyle kabul edildiğini duyurdu. Böylece Kimberley Süreci’ndeki ülke sayısı 47’ye yükselmiş oldu.

ALTIN BORSASI YETKİLİ: Saraç, İAB’nin, ham elmasın ithal ve ihracı işlemlerinde yetkili otorite olarak tayin edildiğini belirterek, buna göre "ham elmasın ithal ve ihraç işlemlerini Kimberley Süreci Sertifika Sistemi çerçevesinde yürütmeye ve ibraz edilen sertifikaların Kimberley sürecine ilişkin asgari standartları taşıyıp taşımadığını incelemeye, katılımcı ülke ihracat otoritesi nezdinde sertifikaların teyidini almaya ve sertifika düzenlemeye" yetkili olduğunu ifade etti.

ÇOK KOLAY GİRİYOR: İAB Başkanlık Danışmanı ve Takas Müdür Vekili Ramazan Şanto, Kimberley Sertifikası konusunda Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve İstanbul Altın Borsası’nın uzun zamandır çalışma yaptığını belirtti. Ham elmasın Türkiye’ye kaçak yollarla çok kolayca girebildiğini söyleyen Şanto, şöyle devam etti: "Ham elması görseniz, elmas olduğunu anlamazsınız. Çatışma bölgesi elmasları kibrit kutusunda bile kolayca Türkiye’ye girebiliyordu. Ancak Kimberley Süreci Sertifikası sayesinde artık çatışma bölgesi elmaslarının Türkiye pazarına girişi yasaklanmış oldu" dedi.

KIMBERLEY SERTİFİKASI NEDİR: Kimberley Süreci Sertifika Sistemi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin öncülüğünde 5 Kasım 2002 tarihli "Interlaken Deklarasyonu" ile oluşturulmuş olan ve elmas ticaretinin kontrol altına alınması suretiyle çatışma bölgelerinden çıkarılan elmasın yasadışı ticaretinin önlenmesini amaçlayan bir sistem. Bu sistem çerçevesinde, belirlenmiş ilkeler uyarınca belgelendirilmemiş elmasın ticaretine izin verilmiyor ve bu sisteme taraf olmayan ülkelerden ithalat ve bu ülkelere ihracat önleniyor. Kimberley Sürecine, aralarında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin de bulunduğu 47 ülke taraf oldu. Türkiye, 31 Mayıs 2003 tarihi itibarıyla sisteme ön katılım başvurusunda bulundu ve yapılan mevzuat ve teknik çalışmaların sonucunda 14 Ağustos 2007 tarihi itibarıyla Kimberley Süreci Sertifika Sistemi’ne resmen üye oldu.

De Beers, Kimberley yüzünden Türkiye’ye elmas getiremedi

TÜRKİYE’nin Kimberley Süreci’ne dahil olmamasının bugüne kadar bazı sorunlar da yarattığını söyleyen İstanbul Altın Borsası Başkanlık Danışmanı ve Takas Müdür Vekili Ramazan Şanto, "Bir süre önce De Beer’in çok ünlü bir elmas kesim uzmanı Türkiye’de vereceği konferansta gösterebilmek için özel bir elmas getirmek istedi. Ancak, Türkiye’nin Kimberley Sertifikası’na dahil olmaması nedeniyle, bu elmasın Türkiye’den geri çıkışında sorun yaşanacağı öngörüldü. Bu yüzden de o elmas Türkiye’ye getirilemedi" dedi.

Yasadışı ticareti dünyaya duyuran film

HOLLYWOOD yapımı "Kanlı Elmas " filmi yasadışı elmas ticaretinin kamuoyunda tartışılmasına neden olmuştu. Filmde Sierra Leone’da iç savaşlar zemininde elmas arayıcısı Danny Archer (Leonardo Di Caprio), bir Güney Afrikalı Solomon Vandy (Djmon Hounsou) çok nadir bir pembe elmas bulur. Film, bu çerçevede çatışma bölgesinde insanlık dışı koşullarda çıkartılan, çocuk askerlerin silahlı çatışmalara itildiği bölgeden dünyaya satılan elmasların hikayesini anlatıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!