Kandıra'da kuş gribi alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kandırada kuş gribi alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2006 13:59

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Goncaaydın Köyü'nde telef olan tavuk, hindi ve ördeklerden alınan numunelerde kuş gribi virüsünün saptanmasının ardından bölgede Tarım ve Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri alarma geçti.

Haberin Devamı

Dün akşam Goncaaydın ve komşu 5 köyde başlatılan kanatlı hayvanların itlafı bugün de sürdü. Bölge karantina altına alınırken, daha önce tavuk, hindi ve ördek leşlerini çıplak elle tutup gömdükleri belirlenen 18 kişiye, kaldırıldıkları Kandıra Devlet Hastanesi'nde tedbir olarak ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı.

İzmit kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki, Kandıra F Tipi Cezaevi'nin yakınında bulunan Goncaaydın Köyü'nde yaklaşık bir hafta önce başlayan tavuk, ördek ve hindi ölümlerinin artması üzerine köylüler, Tarım İl Müdürlüğü'ne durumu bildirdi. Köye gelip numuneler alan ekipler, bunları tahlil için Ankara Hıfzıssıhha Kurumu'na gönderdi. Yapılan tahlillerde sonuçlar pozitif çıktı. Dün akşam saatlerinde köydeki hayvanların kuş gribinden telef olduğu kesinleşince, Sağlık ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri alarma geçerek çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Öztürk Avcı, Goncaaydın Köyü ile buraya yakın köylerdekiler dahil tüm kanatlıların gazla itlaf edilip çukurlara gömüldüğünü açıkladı. Öztürk, diğer köylerde de şüpheli ölüm görülmesi halinde en yakın ilgili kuruluşlara bilgi verilmesini istedi.

Yetkililer bugün öğlen saatlerine kadar Goncaaydın Köyü'nde 200, komşu köyler Tekkeşinler'de 250, Saltıklar'da 343 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini bildirdi. Bu köylerdeki itilaf çalışmalarının ardından İmralılar, Alacalar ve Aksakal köylerindeki kanatlı hayvanların itlaf edilmesine başlandı.

Bölgedeki kanatlı hayvanların tamamının itilaf edileceğini söyleyen Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Öztürk Avcı, “Sağlık İl Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü ekipleri bu olayların üzerine alarma geçti. Ekipler dün akşamdan itaberin itlaf çalışmasına başladı. Şu anda da başta Goncaaydın olmak üzere 3 kilometre yarıçapındaki bölgede kanatlı hayvanları itilaf ediyoruz. İtilaf çalışması sona erdiğinde de bölgedeki kanatlı hayvanların 21 gün boyunca denetlemesini yaparak kontrol altında tutacağız” dedi.

Ayrıca köy giriş ve çıkışlarını kontrol altına alan jandarma ekipleri köylere kanatlı hayvanların girişine izin vermiyor.

Haberin Devamı

18 KİŞİ KONTROL ALTINDA

Bu arada dün akşam yapılan tespitlerde, telef olan kanatlı hayvanları çıplak elle tutup gömdükleri ve böylece onlarla temasta bulundukları anlaşılan 18 kişi, Kandıra Devlet Hastanesi'ne sevkedilmişti. Hastanede yapılan ilk kontrollerinde herhangi bir bulguya rastlanmayan 18 kişinin her gün hasteneye götürülerek kontrol edileceği ve tedbir olarak da ilaç verileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!