Kandilli’den 60 saniyede dehşet haritası

Güncelleme Tarihi:

Kandilli’den 60 saniyede dehşet haritası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00

Büyük Marmara depremi sonrası iki ayda çıkarılabilen ‘deprem şiddet dağılım’ haritası, Kandilli’de geliştirilen yeni bir yazılımla sadece 60 saniyede tamamlanabilecek.

Bu yazılımla olası bir deprem sonrası, sarsıntının derecesi, potansiyel hasarın boyutu, can kaybı haritaları tahmini olarak belirlenip dakikasında gerekli merkezlere bildirilecek.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, ‘1999 Depremi’nde anket yöntemiyle iki ayda tamamlayabildiği şiddet dağılım haritasını, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı tarafından geliştirilen ve 1 yıldır denenen ELER (Earthquake Loss Estimation Routine) yazılımı kullanılarak 60 saniyede hazırlıyor. 2011’in Ocak ayından itibaren resmi olarak kullanılmaya başlanan bu yeni gelişme ile, aletsel büyüklüğü 4.5 ve üzeri olan depremlerin etki alanı ve hissedilen sarsıntının derecesinin yanında potansiyel hasarın boyutu, depremin yapılara etkileri ve can kaybı haritaları, tahmini olarak belirlenip anında gerekli merkezlere bildiriliyor.

Kandilli’den 60 saniyede dehşet haritası


Kandilli Rasathanesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Türkiye ve çevresinde meydana gelen depremlerle ilgili şiddet haritalarını depreme ait parametrik bilgiler ile eş zamanlı olarak basına ve kamuoyuna iletmeye başladıklarını söyledi. Kalafat, Enstitünün Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı’nca geliştirilen ve ‘ELER’ adı verdikleri Deprem Hasar Tahmin Programı’yla şiddet haritalarını 60 saniyede üretebildiklerini belirterek şöyle dedi:

Kandilli’den 60 saniyede dehşet haritası


Fısıltı gazetesine bakmayın

“Bir afete hızlı müdahalede en önemli parametre şiddet dağılımı. Olası hasar ve can kaybının belirlenmesi, acil kurtarma operasyonlarının hızlı bir şekilde başlatılması ve bunların başarısı açısından hayati önem taşıyor.”
Kalafat, İstanbul’da büyük bir depremin ne zaman olacağı sorusuna ise “İstanbul’da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030 kadar olma olasılığı yüzde 64, önümüzdeki 50 yılda olma olasılığı yüzde 75, 90 yılda ise yüzde 95. İstanbul’da 2090 yılına kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 95. Bazen fısıltı gazetesi haberleri sosyal ve ekonomik hayata depremden daha çok zarar veriyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!