Kanada'dan seçim sonucu...

Güncelleme Tarihi:

Kanadadan seçim sonucu...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2004 18:59

Kanada’da yerleşik Türk kızı Ayşe Dallı’nın Liberal Parti’den adaylığını koyduğunu, Motreal’de yapılan ön seçimde üç adayla mücadele edeceğini yazmıştım geçtiğimiz haftalarda. Seçim Pazar günü yapıldı... (Sezai Bayar yazıyor.)

Haberin Devamı

Ve Türk adayı Ayşe Dallı pazar günü yapılan aday belirlemede seçimi kaybetti.

Yine Kanada’da oturan Oran ailesi bu seçimlerde Dallı’nın kampanyasını bir çok Türk gibi desteklemişti. Gönül Oran seçim izlenimlerini bize şöyle aktarıyor:

“Adayımız Ayşe Dallı yapılan Liberal Parti aday seçiminde ikinci gelerek aday olamadı. Aday seçilen kimse de değerli birisi. Ayşe için önümüzdeki 4 yıl içinde yoğun bir çalışma yaparak onu meclise gondereceğimizden ümitliyiz.

Ben esas buradaki seçimden bahsetmek istiyorum; zira eşim ve ben hayatımızda ilk defa politik bir çalışmanın içinde olduk ve bizim için çok duygusal bir tecrübe oldu, şöyle ki buradaki sistemi ve işleyiş tarzını inanın memleketimiz namına çok ama çok kıskandık.

Daha önce de bahsettiğim gibi, 4 aday adayı vardı; bunlardan biri (Lübnan asıllı zengin) partiye kendisini destekleyecek üye bulmak için üye olacaklara üyelik karşılığında içki ısmarlamış ve/veya onların üyelik ücretini ($5.00 - sadece 5 Kanada Doları) ödemiş ve seçmenlerden 4 kisi bu durumu Parti idaresine bildirince sağladığı 1.300 üyenin her birine parti görevlileri telefon ederek bu şikayetin geçerli olduğunu anlayınca önceki gün (2 Nisan) bu kimsenin adaylığını prensiplere ve politika ahlakına aykırı görerek iptal etti.

Haberin Devamı

Sonra seçim 3 aday adayı arasında yapıldı ve gönüllü seçim görevlileri (ki aralarında eşim ve ben de vardık) seçim salonuna alınıp desteklediğimiz adaylarla ilgili her şeyi (gömlek, broşür, aday resmi veya rozeti, vs) dışarda bırakıp tarafsız davranacağımıza yemin ettik ve görevlerimizin ne olduğu ve nasıl yerine getirileceği anlatıldıktan sonra üyelerin ve adayların bulunduğu salonda her adayın 10 dakikalık konuşmasını dinledikten sonra görevimizin başına gittik.

Seçim için 24 masa ve üzerlerinde de seçim kutusu vardı ve her masada, biri parti üyesinin listedeki adı ve doğum tarihiyle üyenin hüvviyetini karşılaştırmak diğeri de oy pusulasının arkasını parafe ederek üyeye vermek için iki kişi oturtuldu. Alfabe harfleri 23’e bölünerek her bir masada bir listeye göre seçmenler gelip sessiz ve sakin oylarını kullandı ve oylama sırasında herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için de 24’üncü masadakiler görevlenirildi. Oylama sırasında oy kutuları görevliler tarafından alınıp yerine boş oy kutuları konarak oy sayımını çabuklaştırdılar ve aşağı-yukarı 1500 kişinin oylarının neticesi seçim bittikten yarım saat sonra belli oldu.

Haberin Devamı

Genel seçime iştirak etmeyi istemeyen bizim bölgenin şu andaki milletvekili toplantının kapanış konuşmasını yaptıktan sonra Seçim Görevlileri Başkanı olan partili seçim neticesini bildirdi ve her 3 aday adayı sahneye çıkarak birbirlerini öpup bir arada çalışma ve destek sözü verdiler.

Bilmiyorum bu olay sizi de kıskandırır mı?

Not: Liberal Parti Başkanı görünmedi bile; zira burada onun görevi aday belirlemek veya aday içn ağırlık koymak değil!”

Bu olay beni gerçekten kıskandırdı diyemem. Hele bizde de seçim ve siyasi partiler yasası bir değissin, Batı normlarına getirilsin kıskanmayı o zaman düşünürüm. Bir gün mutlaka olacak. Umudumu kaybetmiş değilim.

Haberin Devamı

Beni en çok kıskandıran, Türk kızı Ayşe Dallı’nın kaybetmesine rağmem dört yıl daha çalışıp seçimlere hazırlanma azmi. Bu azmi alkışlamamak mümkün mü?

Sevgiler,

Sezai

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!