Kan kardeşlerin inanılmaz kaderi

Güncelleme Tarihi:

Kan kardeşlerin inanılmaz kaderi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayrampaşa'da bariyerlerin bir ok gibi saplandığı otomobilde Basri Yeter'in başı koptu. Kan kardeşini görünce cinnet getiren Hasan Türkyılmaz, otobanda koşarken köylüsü Mustafa Nuri Tosun'un otomobili altında kalarak can verdi.

Küçükköy'de yıllarca aynı takımda top, aynı kahvede pişti, okey, bilardo oynadılar. Birlikte ava çıktılar, avcılar derneğine birlikte üye oldular. Arkadaşlardan 33 yaşındaki Hasan Türkyılmaz 8, 34 yaşındaki Basri Yeter ise 2 yıl önce evlendi. Tuğçe isminde bir kızı olan Türkyılmaz matbaacı, henüz çocuk sahibi olmayan Mert ise avize satışı yaparak hayatlarına ayrı kulvarlarda devam ettiler. İş dışındaki zamanlarının büyük bölümünde beraber oldu iki arkadaş. Yıllar geçti, ama birbirlerine kardeşten daha yakın olan iki can dostun aralarındaki samimiyet hiç eksilmedi. Kan kardeşleri ölüme götüren süreç, çarşamba akşamı yine yıllardır kol kola yürüdükleri, Küçükköy Yenimahalle'deki sokaklardan birinde başladı. 523. Sokak'ta oturan Basri Yeter, orucunu açtı. Sözleştikleri saatte 540. Sokak'taki arkadaşı Hasan Türkyılmaz'ın evine giderken eşi Zeliha'ya, ‘‘Allahaısmarladık’’ dedi. İki sokak ileride oturan kan kardeşi Hasan'ın evine gitti. Yıllardır ailecek görüştükleri Hasan'ın eşi Bahar ile kızı Tuğçe'ye ‘‘Merhaba’’ dedi kapıdan. Hasan Türkyılmaz, hemen hazırlandı, eşi Bahar ve 7 yaşındaki kızı Tuğçe'ye, ‘‘Hoşçakalın. Birazdan dönerim’’ dedi.

Ortalık kan gölüne döndü

Esenler'deki Sebze ve Meyve Hali'ne kumanya almaya gidiyorlardı. Toptan gıda alacaklar ve bayramda fakirlere, dost akrabalara dağıtacaklardı. Hasan Türkyılmaz'ın kullandığı 1991 model 34 E 1096 plakalı BMW, Küçükköy'ün ara sokaklarından süzülerek, Beşyüzevler'den TEM'i Otogar, Sebze Hali ve Bayrampaşa'ya bağlayan yola girdi. İşyeri Mahmutbey'deki Matbaacılar Sitesi'nde bulunan ve bu yolu günde en az iki kez kullanan Türkyılmaz, her metresini bildiği bağlantı yolunda hızla ilerledi. Az sonra zifiri karanlıkta kopan korkunç gürültü, bir anda ortalığı kan gölüne çevirdi. Otogar-Hal Kavşağı'nda kontrolden çıkan BMW, iki yolu ayıran bariyere ok gibi saplandı. Daha korkunç gürültünün şokunu atlatamayan Hasan Türkyılmaz, kendisine geldiğinde gördüğü manzara karşısında dehşete kapıldı. Ne metal parçalanmalarının çıkardığı korkunç gürültü, ne de yoldan geçerken olayı görünce durarak yardıma koşan ve bağrışmaya başlayan insanlar onu ilgilendiriyordu. Sadece, gördüğü manzara kanını dondurmuştu. Yıllarca sokaklarda birlikte kol kola yürüdüğü, birlikte pişti, okey oynadığı, birlikte avlandığı, kader arkadaşı, kan kardeşi Basri Yeter'in kafası yerinde yoktu. Şiddetli çarpma anında otomobile saplanan çelik bariyer, jilet gibi, Yeter'in kafasını boynundan kopararak arka koltuğa fırlatmıştı. Saniyeler arttıkça kapıldığı dehşetin boyutları da katlanarak doruklara çıkan Hasan Türkyılmaz, şoför mahallinden çıkarak, bilinçsizce sağa sola koşmaya başladı. Türkyılmaz, bir saat kadar sonra, 500 metre ileride, ters yolda, bir otomobilin çarpması sonucu öldü. Görgü tanıkları, olaydan hafif sıyrıklarla kurtulan Türkyılmaz'ın, bir otomobile bindirilerek hastaneye götürüldü-ğünü iddia ettiler.

Kaderin cilvesi

Türkyılmaz'ın gerçekten hastaneye götürülürken otomobilden mi indiği, ya da kan kardeşinin cesedini görünce dehşete kapılarak çılgınca koşarken bir otomobilin altında mı kaldığı soruları cevapsız kaldı. Hasan Türkyılmaz'a otomobiliyle çarparak ölümüne neden olduğu kişinin, kaderin büyük bir cilvesi sonucu, Trabzon'un Akçaabat İlçesi'nden köylüsü olduğunu öğrenen otomobil sürücüsü Mustafa Nuri Tosun, bir kez daha yıkıldı. Tosun, ‘‘Yol boş olduğu için, sol şeritte hızla gidiyordum. Birden önüme çıkan yayayı fark ettim, ama iş işten geçmişti’’ dedi.

Mahallede matem var

Küçükköy Yenimahalle sakinleri, kan kardeşleri son yolculuğuna uğurlamak için, perşembe ve cuma günü iki kez bir araya geldiler. Kan kardeşlerin cenazelerinde, gözyaşları sel olup aktı. Anaları, eşleri, çocukları, kardeşleri, akrabaları ve mahalle arkadaşları... Hep birlikte oldular yine. Belki geride kalanlar bundan sonra da bir araya geleceklerdi ama Hasan ve Basri'siz. Basri Yeter'in cenazesi Yenimahalle Camii'nde, Hasan Türkyılmaz'ın cenazesi de Küçükköy Merkez Camii'nde kılınan cenaze namazla-rından sonra, Küçükköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. ‘‘Bir akşam evden ayrılan babasının bir daha hiç gelmeyeceğini anlayabilecek yaşta olan Türkyılmaz'ın kızı Tuğçe, cenazede yakınları tarafından teselli edildi. Evin en küçük kızı olduğu için babası vermek istemeyince 15 yaşındayken Hasan Türkyılmaz'a kaçarak evlenen Bahar Türkyılmaz ise cenazede yakınlarının yardımıyla yürüyebildi. Türkyılmaz'ın çok iyi bildiği bir yolda beklenmedik bir kaza yapması, otomobilden çıkarıldıktan sonra bindirildiği otomobil, az sonra neden indiği, ölümüne neden kişinin köylüsü olması... Belki soru işaretleri hiç aydınlanamayacak. Ama tek bir gerçek var. O da kan kardeşlerin ölümü.

Cevap bekleyen sorular

İşyeri Mahmutbey'deki Matbaacılar Sitesi'nde olan Hasan Türkyılmaz, yolu çok iyi biliyordu. Yakınları, avucunun içi gibi bildiği bu yolda kaza yapmasına bir türlü ihtimal vermiyor.

Sürücü Hasan Türkyılmaz ile yanında bulunan Basri Yeter arasında bir tartışma ya da kavga çıkmış ve süratle giden otomobil bu yüzden kontrolden çıkarak kaza yapmış olabilir mi?

Polis, kazayı hafif sıyrıklarla atlatan Türkyılmaz'ın, ekip olay yerine gidene kadar vatandaşlar tarafından bir otomobile bindirilerek hastaneye gönderildiğini açıkladı. Yakınları ise Türkyılmaz'ı otomobile polislerin bindirdiğini, ancak aracın plakasını almadıkları için, sorumluluk almak istemediklerini ileri sürüyor. Doğru mu?

Hasan Türkyılmaz, 500 metre sonra, otomobilden neden indi? Neden karşı yöne geçti?



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!