Kamu kurumları Bakanı dinlemiyor

Güncelleme Tarihi:

Kamu kurumları Bakanı dinlemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 15:05

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in bir süre önce devlet dairelerinde sabıka kaydı ve ikametgah ilmuhaberi gibi belgelerin istenmeyeceği yolundaki açıklaması ve konuyla ilgili kararnamenin Resmi Gazete’de yayınlanmasına karşın Adana Adliyesi’nde sabıka kaydı almak isteyenler yaklaşık 100 metre kuyruk oluşturdu. Saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar, ehliyet alma, üniversite ve yurt kaydı ile iş başvurularında kendilerinden hala sabıka kaydı istendiğini söyledi.

Haberin Devamı

ADANA'DAKİ SABIKA KUYRUĞUNDAN FOTOĞRAFLAR

BÜROKRASİDE 421 BELGE KALKIYOR

Bakan Ömer Dinçer, 31 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Bürokrasinin Azaltılması İşlemlerinin Birleştirilmesi Çalışmaları ve Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’le ilgili yaptığı değerlendirmede ikametgah belgesi ve sabıka kaydının tamamen ortadan kaldırıldığını, bu belgelerin hiçbirinin artık devlet dairesinde ne işlem yapılırsa yapılsın gerekli olmadığını söyledi. Bu belgelerin bürokraside masraf ve zaman kaybına da yol açtığını kaydeden Dinçer, sabıka kaydının sorulması gerektiği durumlarda vatandaşın beyanının esas olacağını belirtti.

ÜNİVERSİTE VE YURTLARDAN İSTENDİ

Bakanın bu sözlerine rağmen, devlet kurumlarının yeni uygulamaya geçmediği görüldü. Üniversite ve yurtlara kayıt yaptırmak isteyen, ehliyet ve iş başvurusu yapan vatandaşlar, sabıka kaydı almak için sabah saatlerinde Adana Adliyesi’ne geldi. Adliyenin arka bölümündeki birim önünde toplanan vatandaşlar, yaklaşık 100 metre kuyruk oluşturdu. Sıcak havanın etkisiyle bunalan vatandaşlar, saatlerce uzayan kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Sabıka kaydı seri bir şekilde verilmeyince kuyruğun sonu adliye önünden İnönü Parkı’na kadar ulaştı.

Pamukkale Üniversitesi Edebiyat Öğretmenliği Bölümünü kazanan Ayten Öztürk, üniversiteyi kazandığı için çok mutlu olduğunu ancak, istenen evrakları hazırlamakta çok güçlük çektiklerini söyledi. Hükümetin ‘Bundan sonra hiçbir devlet kurumunda sabıka kaydı istenmeyecek’ açıklamalarının doğru olmadığını belirten Öztürk şöyle dedi:

“Devlet kurumlarından istenen belgelerin kalktığını duyunca çok sevinmiştik. Ama okula kayıt yaptırmak için hala sabıka kaydı istiyorlar. Evrakları hazırlamak üniversiteyi kazanmaktan daha zormuş. Devletin bütün birimlerine gitmek zorunda kalıyoruz. Artık internet denen bir şey var. Kimlik numaramızdan bütün bilgilerimize ulaşabilirler. Neden bizi bu kadar yoruyorlar? Sabıka kaydından 5 TL ücret alınması da çok saçma geliyor bana. Bu parayı 10 kuruşluk bir kağıt için veriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!