Kamu görevlileri de çetede

Güncelleme Tarihi:

Kamu görevlileri de çetede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 15:21

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bir organize suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen “Nemrut” adlı operasyonda aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 47 kişinin gözaltına alındığını, 3 uzun namlulu silah ile 35 tabanca ve 5 el bombası ele geçirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde, Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan ile birlikte açıklama yapan Cerrah, organize bir suç örgütüne yönelik İstanbul'un çeşitli semtlerinde 32 ayrı noktada ”Nemrut” adı altında operasyon gerçekleştirildiğini kaydetti.

Cerrah, bu operasyonda, uyuşturucu ticareti, cinayet, yaralama, adam kaldırma, gasp ve oto hırsızlığı ile çok sayıda sahte kimlik ve belge düzenlemek suçlarına karıştıkları belirlenen ve aralarında kamu görevlisinin de bulunduğu 47 kişinin yakalandığını bildirdi.

ELE GEÇİRİLEN SİLAH VE DİĞER MALZEMELER

Celalettin Cerrah, yakalanan kişilerin üzerlerinde, ev, iş yeri ve otolarında yapılan aramalarda 3 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 1'i ruhsatlı 34'ü ruhsatsız 35 tabanca, 5 el bombası, değişik çap ve markalarda 449 adet fişek, çalıntı araçların satımından ve gasp olaylarından elde edildiği belirtilen 56 bin 200 ABD doları, 110 bin 500 Avro, 13 bin 900 YTL, 2 telsiz, 13 otomobil, yaklaşık 500 adet cep telefonu ile sim ve hafıza kartı, 4 bıçak, sahte oldukları belirlenen 12 nüfus cüzdanı, sahte 9 sürücü belgesi, sahte 7 araç ruhsatı, sahte 13 pasaport, 4 çift araç plakası, 3 adet sahte silah ruhsatı, 6 ticari araç kullanma belgesi, 389 adet sahte ustalık belgesi, 183 adet sahte SSK kartı, 4 vergi levhası, 215 adet boş sahte nüfus cüzdanı, 1945 adet boş sahte araç ruhsatı, 453 adet boş sahte sürücü belgesi, 6 adet boş sahte ticari araç kullanma belgesi, 21 adet boş sahte emekli tanıtım kartı, 3 adet sahte evlilik cüzdanı, 322 adet trafik sigorta pulu, 132 adet araç ruhsat bandrolü, bir üniversite diploması, 14 boş tapu senedi, 55 adet boş sahte diploma, çeşitli konsolosluklara hitaben yazılmış 281 adet matbu evrak, 834 adet boş sahte motorlu araç fenni muayene izin kağıdı, 2 bin 385 adet boş sahte sürücü adayı sağlık raporu, 24 kutu laminasyon filmi, 164 adet sahte mühür yapımında kullanılan filigran, değişik kurumlar adına 86 adet sahte mühür, değişik kişi ve kurumlara ait 43 adet kaşe, seyyar bir hard disk, 4 adet numaratör, 2 adet mengene, bir fotoğraf kesme makinesi, elektronik bir daktilo, bir pres makinesi, 2 adet yazıcı, 2 laminatör makinesi, bir tarayıcı ve bir bilgisayar kasası ile çok miktarda yazılım CD'lerinin ele geçirildiğini belirtti.

EYLEMLER

Cerrah, suç örgütü üyelerinin Bakırköy'de 26 Mayıs 2006 tarihinde Murat Şekergümüş'ün silahla öldürülmesi, Bağcılar'da aynı gün bir örgüt mensubunun evinde uzun namlulu silah, tabanca ve el bombası ele geçirilmesi, Silivri'de 28 Haziran 2006'da hasım oldukları bir başka şebeke mensubunun kaçırılması, Beşiktaş'ta 12 Temmuz 2006'da bir kişinin öldürülmesi amacıyla çalıntı bir otomobilde uzun namlulu silahlarla beklerken polise yakalanma, Bakırköy'de 26 Temmuz 2006'da suç örgütünün bir evinde çok sayıda ruhsatsız tabanca ve uzun namlulu silah ele geçirilmesi, Beşiktaş'ta 18 Ağustos 2006'da 2 kişinin silahlı saldırısı sonucu yaralanması ile oto hırsızlığı ve çok miktarda sahte belge düzenleme suçlarına karıştıklarını ifade etti.

BİR HAFTA ÖNCE İSTANBUL'A GELMİŞLER

Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen kişilerin İstanbul'un büyüklüğünden faydalanarak çeşitli suçlar işlediğini belirten Cerrah, “Mega şehir olan İstanbul'a göçün mutlaka engellenmesi gerekir. Bu konuda, bütün sivil toplum örgütlerinin, medyamızın, üniversitelerimizin çalışma yapması lazım. Bu çalışmalar yapılıp bize bildirildiğinde o zaman çalışmalarımız daha teknik olacaktır. Suçun önlenmesi için de yol gösterici olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde emekli bir polisin gasp edilmesi olayının faillerinin bir kısmının dün yakalandığını da ifade eden Cerrah, “Bu kişiler, Anadolu illerinden yeni gelmiş. Dün yine Avcılar'da bir başka gasp olayı oldu. Bu olayın failleri de İstanbul'a bir hafta önce gelmiş. İstanbul polisi halkın huzur ve güvenliği için her türlü suç ile mücadelesini sürdürecektir. Biz İstanbul halkına güveniyoruz, İstanbul halkı da bize güvenmeye devam etsin” şeklinde konuştu.
Cerrah daha sonra, ele geçirilen silah ve sahte belgeleri yakından inceleyerek basına tanıttı.

Haberin Devamı

Bu arada polis yetkilileri, gözaltına alınan şüpheliler arasında, çete elebaşı olduğu ileri sürülen Ramazan Ö. ile halen görevde bulunan Başkomiser Barış K'nin de yer aldığını kaydettiler.

Emniyetteki sorgu ve işlemleri tamamlanan şüphelilerin Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edildiği belirtildi.

YAZILI AÇIKLAMA

Öte yandan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 2005 yılı sonlarında, bir uyuşturucu kaçakçılığı şebekesinin uyuşturucudan kaynaklanan ihtilaf sonucu aynı camiada kendisini daha etkin kılmak maksadıyla silahlı yapılanmaya girdiği ve bu amaçla adam öldürme ve yaralama eylemleri gerçekleştirdiğinin tespit edilmesi üzerine yaklaşık 8 ay devam eden çalışmaların operasyona dönüştürüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, yapılan çalışmalar sırasında söz konusu örgütün teknolojinin son imkanlarından faydalandığı, hedeflerindeki şahıslara gerçekleştirecekleri eylemler için şahısların yerlerinin tespiti amacıyla çalışmalar yaptıkları, olası bir polis takibine takılmamak amacıyla çok sayıda telefon kullandıkları ve çok sık telefon değiştirdikleri, örgüt içerisinde birbirleriyle gizli iletişimi sağlamak amacıyla kendi aralarında “özel” olarak adlandırdıkları “kapalı iletişim ağı” kullandıkları, kapalı iletişim ağında yer alan telefon numaralarının örgüt üyelerine iletilmesi amacıyla özel kuryelerle şifreli notları gönderdiklerinin belirlendiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!