Kamerayla suçüstü

Güncelleme Tarihi:

Kamerayla suçüstü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Para çekme makinelerinin başında tuzak kurup vatandaşları dolandıran bir şebeke adım adım izlenerek yakalandı.

İzmir'de bankaların otomatik para çekme makineleri-nin kart girişlerini bozup, yardımcı olma bahanesiyle şifrelerini öğrendikleri müşterilerin hesaplarındaki paraları çeken 5 kişilik şebeke yakayı ele verdi. Polis, banka güvenlik kamerasıyla saptanan ikinci şebekenin peşine düştü. Asayiş Şubesi Yankesicilik ve Dolandırıcılık Bürosu, ATM'lerde aynı yöntemle dolan-dırıcılıkların artması üzerine geniş çaplı önlem aldı.

Suç ortaklarını ele verdiler

Karabağlar'da bir banka şubesinin ATM'sini bozmaya çalışan Tekin Yılmaz ve Fehim Anayer kamerayla tespit edilerek kıskıvrak yakalandı. Sorgularında ele verdikleri suç ortakları Varol Sarıoğlu, Sezgin Satış ve Öznur Yayla da gözaltına alındı. Suçlarını itiraf eden sanıklar, İzmir ve çeşitli illerde çok sayıda kart sahibini aynı yöntemle dolandırdıklarını söylediler.

Her bankaya ayrı ekip

Hesaplarından 30 ile 250 milyon lira arasında para çekilen 7 kart sahibi, çete üyelerini teşhis etti. Şebekenin kaçak üyesi Baki Yılmaz'ın ise arandığı bildirildi. Başkalarının da ATM dolandırıcılığı yaptığını söyleyen şebeke üyeleri, her bankanın ayrı sistemi olduğunu ve grupların da buna göre uzmanlaştığını belirtti. Polis, güvenlik kamerasıyla ‘‘tokat operasyonu’’ adım adım saptanan ikinci bir şebekenin peşinde.

Yardım bahanesiyle dolandırıyorlar

ATM çeteleri 3 veya 4 kişi çalışıyor, düzgün kıyafetlerle geziyorlar. Birisi kart girişine ucunu kıvırdığı kartvizit kağıtlarını sokup, haznenin arka bölümünü dolduruyor, ayrıca arıza durumunda irtibat sağlanan dahili telefonu bozuyor. İkinci dolandırıcı da diğer ATM'yi meşgul ediyor ve gelecek vatandaşı bekliyor. Tuzaklı makineyi kullanmak zorunda kalan banka müşterisinin kartı sıkışıyor.

İkinci makinedeki dolandırıcı kendi kartının da sıkıştığını söylüyor ve ATM telefonu arızalı olduğu için cep telefonundan banka yetkilisini aradığını söyleyip, dışarıda otomobilde bekleyen arkadaşının telefonu arıyor. Banka yetkilisiyle konuşuyormuş gibi davranan dolandırıcı, müşteriye isterse yardımcı olabileceğini belirtip telefonu uzatıyor.

Kart sahibi, karşısındakini banka görevlisi sanıp kart bilgilerini ve şifreyi veriyor. Karşı taraftan kendisine kartın bloke edildiği, merak etmemesinin söylenmesi üzerine vatandaş gönül rahatlığıyla ayrılıyor. Dolandırıcılar hemen cımbızla girişte sıkışan kartı çıkartıyor ve şifresini kullanarak, hesaptaki parayı çekip otomobille kaçıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!