Kalp ve beyin için vitamin

Güncelleme Tarihi:

Kalp ve beyin için vitamin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da yapılan son araştırmalar, vitaminlerin hem kalp ve beyin için, hem de kansere karşı korunma açısından vazgeçilmez olduğunu ortaya koydu. Vücuttaki zehirlere karşı en etkili vitaminler, kara üzümle çilekte bulunuyor. Narenciye ürünleri de sağlık deposu. Ancak elma ve armut, yaygın önyargının aksine diğer meyveler kadar iddialı değil.

Amerikan ürünü doğal özlü vitamin tabletleri, bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca satıyor. Ancak bütün uzmanlar, şu noktaya dikkat çekiyorlar: ‘‘Hiçbir vitamin tableti, taze sebze ve meyvenin yerini tutamaz.’’ Bununla birlikte doğal vitamin eksikliği sonucu ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde vitamin tabletlerinin kullanılması da kaçınılmaz oluyor.

Tıp dünyasında yapılan yeni araştırmalar, vitaminlerin insan sağlığı açısından üstlendiği rolün sanıldığından çok daha geniş bir yelpaze içinde gerçekleştiğini ortaya koymakta. Vitaminlerin yalnızca ‘‘Soğuk algınlığına karşı bire bir’’ görüldüğü günler, artık gerilerde kaldı. Batılı ülkelerde hekimler, birçok sağlık sorunu için vitaminlere başvuruyorlar. Örneğin kalp hastalıkları riskini azaltmak için E vitamini öneriliyor.

KALP KRİZİ RİSKİ

Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma vitamin kullanımı açısından ‘‘devrim’’ kabul ediliyor. Bu araştırma çerçevesinde damar tıkanıklığı görülen 2002 hastaya bir buçuk yıl süreyle E vitamini verildi. Bu süre sonunda hastalarda kalp krizi riskinin yüzde 47 oranında azaldığı tespit edildi.

KANSERE BİRE BİR

Amerikan Harvard Üniversitesi'nin bir araştırması ise taze sebze ve meyvelerin özellikle menopoz dönemi öncesindeki kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 5 porsiyondan fazla sebze ve meyve yiyen kadınların kansere yakalanma riski, günde 2 porsiyondan az yiyen kadınlara göre yüzde 23 oranında daha düşük.

ZİHNİ AÇIYOR

Vitaminler sadece kalbe değil, insan zihnine de iyi geliyor. İnsan daha iyi düşünüp duygularını yaşayabiliyor. New York'ta 341 Alzheimer hastası arasında yapılan bir araştırma, E vitamini sayesinde beyin hücrelerinin ölümünün geciktirilebileceğini ortaya çıkardı. Halen ABD ve Kanada'daki 80 klinikte yürütülmekte olan çalışmaların sonuçları alındıktan sonra daha kesin veriler elde edilmiş olacak.

Hücreleri koruyor

Vitaminlerin insan sağlığı için, sindirim sistemi dışında, harici kullanım alanı da giderek yaygınlaşıyor. Kozmetik araştırmacıları, hücre koruyucu A, C ve E vitamini içeren kremlerin cildin sıkılaştırılması ve canlandırılmasında çok etkili olduğunu belirtiyorlar. Bu kremlerin kırışıkları azalttığı da klinik deneylerle kanıtlanmış durumda. Ayrıca güneş süt ve yağlarının içerdiği A vitaminleri de deri kanserine karşı maksimum koruma sağlıyor. Düsseldorf Üniversitesi'nin bu alanda yaptığı, henüz yayınlanmamış bir araştırmaya göre, insan vücudunun A vitaminine dönüştürdüğü ‘‘Beta-Karotin’’ dahili olarak kullanıldığı takdirde koruma görevini de yerine getiriyor

Saçlar Biotin

Beyin

Beta-karoten

A vitamini

B1 vitamini

B2 vitamini

B6 vitamini

B12 vitamini

C vitamini

E vitamini

Gözler

A vitamini

E vitamini

DİŞ VE DİŞETİ

A vitamini

C vitamini

D vitamini

E vitamini

Böbrekler

B2 vitamini

Eklemler

B2 vitamini

D vitamini

E vitamini

Bağışıklık sis.

Pantoten asidi

A vitamini

B6 vitamini

B12 vitamini

C vitamini

E vitamini

Kalp

Akciğerler

MİDE

Bağırsak

Tırnaklar

Folik asit

Beta-karoten

Folik asit

C vitamini

C vitamini

E vitamini

Beta-karoten

Folik asit

B6 vitamini

B12 vitamini

C vitamini

E vitamini

Niacin



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!