Kalorifer kazanlarının denetimi

Güncelleme Tarihi:

Kalorifer kazanlarının denetimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2007 10:53

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, kalorifer kazanları işletme, muayene, bakım ve tasarım kurallarının, “mecburi yürürlükte olmadığını” bildirdi.

Haberin Devamı

Coşkun, CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir'in soru önergesine verdiği yanıtta, kalorifer kazanlarının satış sonrası hizmetleriyle ilgili olarak, firmaların, Türk Standartları Enstitüsünden (TSE) “işyeri hizmet yeterlilik belgesi” almak zorunda olduklarını belirtti.

Firmalara ayrıca Bakanlık tarafından 2000'den itibaren “TSE” markası alma zorunluluğu bulunduğunu anımsatan Coşkun, kazanların üretimiyle ilgili kuralların AB'ye uyumlu hale getirilmesiyle de bu kazanların “CE” belgesiyle satılmalarının zorunlu olduğunu vurguladı. Coşkun, “Kalorifer kazanları, üretim ve teknik servis aşamasında hiçbir zaman mevzuatsız kalmamıştır” dedi.

Coşkun, Karademir'in “iş güvenliği mevzuatı” ve “işletme, muayene ve bakım işlemlerinin ehliyetli kişiler tarafından yapılmadığı ve denetlenmediği” iddialarıyla ilgili sorusu üzerine, iş güvenliği mevzuatının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorumluluğunda bulunduğunu belirtti. Coşkun, “Sözü edilen 'TS 2754 Kalorifer Kazanları İşletme, Muayene, Bakım ve Tasarım Kuralları', mecburi yürürlükte değildir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kalorifer kazanlarının denetimlerinin ilgili meslek odaları tarafından yapılması konusunda Bakanlığına herhangi bir talepte bulunulmadığını bildiren Coşkun, tüm kazan gruplarının değil, sadece Bakanlık sorumluluğunda bulunan ve ”yeni yaklaşım mevzuatına” dahil olan kazanların piyasa denetimlerinin yapıldığını kaydetti.

Ali Coşkun, kalorifer kazanlarının muayene ve bakım işlemlerinin, TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından belgelendirilen serbest mühendislik müşavirlik büroları tarafından gerçekleştirilmesine ilişkin Bakanlıkça yürütülen bir çalışma olmadığını da belirtti.

“DENETİMSİZLİK SÜRÜYOR”

CHP İzmir Milletvekili Karademir de yaptığı yazılı açıklamada, bu konudaki denetimsizlik ve yasal boşlukların devam ettiğini ileri sürdü. Karademir, şöyle devam etti:

“Sayın Bakanın soru önergeme verdiği yanıtta görüleceği üzere, Hükümetin görevi, “TS 2754 Kalorifer Kazanları İşletme, Muayene, Bakım ve Tasarım Kurallarının mecburi yürürlükte olmadığını söylemek değil, kamu çıkarlarının korunmasını ve toplumun can ve mal güvenliğini tesis etmektir.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!