Kalem kırma günü

Güncelleme Tarihi:

Kalem kırma günü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Aralarında bebek ve kadınların da bulunduğu yaklaşık 30 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkındaki tarihi karar bugün açıklanacak. İmralı'daki mahkeme saat 10.00'da başlayacak. Çıkabilecek eylemlere karşı yurt çapında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Türkiye nefesini tuttu, idam cezası istemiyle yargılanan teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında bugün İmralı'da açıklanacak kararı bekliyor. Çıkabilecek olaylara ve kitlesel eylemlere karşı, yurt genelinde güvenlik önlemi alındı. Öcalan'ın karar duruşması öncesi İmralı'nın kapısı durumundaki Mudanya, yeniden hareketlendi. Yerli ve yabancı yüzlerce basın mensubunun geldiği, şehit yakınlarıyla çok sayıda vatandaşın akın ettiği Mudanya, yine tarihi bir güne hazırlandı. Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı, İmralı'da 31 Mayıs günü yapılan ilk duruşmada yargılamaya başlayan Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi, bir aksilik olmazsa kararını bugünkü duruşmada açıklayacak. Öcalan'ın yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması bugün saat 10.00'da başlayacak. Müdahiller, müdahil avukatları, izleyiciler, yerli ve yabancı basın mensupları, sanık avukatları ve sanık yakınları salona alınacaklar. Mahkeme heyeti ve savcıların da kürsüdeki yerlerini almalarının ardından, Abdullah Öcalan, cam kafesteki yerine getirilecek. Ardından, duruşmaya katılan müdahiller, müdahil avukatları ve sanık avukatlarının isimleri tutanağa geçirilecek.

Abdullah Öcalan'ın avukatlarından İrfan Dündar ve Mahmut Şakar dün İmralı'ya giderek, karar öncesi müvekkilleriyle son görüşmeyi yaptı. Sabah saat 09.00'da Gemlik Jandarma Komutanlığı'na gelen avukatlardan ilk olarak Mahmut Şakar üst araması yapılarak jandarma komutanlığına alınırken ardından İrfan Dündar da aynı işlemden geçirildi. İşlemlerin yapılmasından sonra avukatlar bir minibüse bindirilerek, sıkı güvenlik önlemi altında Gemport Limanı'na getirildi. Burada kendilerini bekleyen 'Gazi' yatına binen Mahmut Şakar ve İrfan Dündar, İmralı'ya giderek, Öcalan'la karar duruşması öncesindeki son görüşmelerini yaptı.

YAKINLARI YOK

Abdullah Öcalan'ın yakınlarının, bugünkü karar duruşmasını izlemek için İmralı Adası'na gitmeyecekleri açıklandı. 31 Mayıs'tan bu yana sekiz kez yapılan duruşmalardan sadece birinde bulunmayan Öcalan'ın kardeşleri Fatma Öcalan, Havva Keser, Mehmet Öcalan, yeğenleri Ayney Öcalan, Fatma Öcalan, akrabaları Abdullah Öcalan, Hacı Aydın Öcalan, Süleyman Öcalan, Sati Öcalan, Menderes Keser, Hikmet Keser'in, geçen cuma günü yapılan sekizinci duruşmadan sonra memleketlerine döndükleri öğrenildi. Her hafta pazartesi ve perşembe günleriyle, duruşmalar öncesi Abdullah Öcalan'la görüşmelerine izin verilen yakınlarının, idam kararı beklentisi nedeniyle İmralı'daki karar duruşmasına bulunmak istemedikleri bildirildi.

EYLEM UYARISI

PKK'nın girişebileceği eylemlere karşı yurt genelinde geniş güvenlik önlemi alındı. Başta Güneydoğu illeri, büyük kentler ve tatil beldeleri olmak üzere, güvenlik güçleri, çıkabilecek olayların önlenmesi için alarma geçirildi. Öcalan'a idam cezası verilmesi halinde, ‘ortalığı kana bulama’ tehdidinde bulunan PKK'nın girişebileceği her eylemin anında bastırılması için igerekli planlar yapıldı. PKK yandaşlarının eylem yapabileceği yolundaki duyumlar alınması üzerine poliste izinler kaldırıldı, stratejik noktalara dünden itibaren güvenlik görevlisi takviyesi yapıldı. Kentlerin giriş ve çıkışlarında, eylem için gelen canlı bomba teröristlere karşı denetim ve istihbarat çalışmaları yoğunlaştırıldı.

Avukatı: Adil karar çıkmaz

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Niyazi Bulgan, İmralı'dan adil bir karar beklemediklerini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi. Avrupa'da PKK güdümünde yayınlanan Özgür Politika gazetesinin sorularını yanıtlayan Bulgan, Öcalan davasında başından itibaren yargılamayı yapan Ankara 2 No'lu DGM'nin ciddi anlamda etki ve baskı altında kaldığını iddia etti. Bulgan, şöyle dedi: ‘‘Yargıtay'da olağan zamanlarda bir davanın temyiz aşaması asgari 6-8 ayda sonuçlanır. Öcalan davasında yargılamanın DGM aşamasının 'jet' hızıyla kısa sürede sonuçlandırıldığı dikkate alınırsa, bu davanın Yargıtay'daki temyiz aşamasının da kısa süreceği düşüncesindeyiz. AİHM'ye başvurumuz var. Davanın bütününe ilişkin olarak iç hukuk yolları tüketildikten sonra başvuru yapacağız. Ancak, gecikmesinde sakınca görülen durumlara ilişkin olarak AİHM'e 'Yürütmenin durdurulması' ve 'Tedbir' gibi başvurular yapacağız.’’

Son sözü sorulacak

Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi Başkanı Mehmet Turgut Okyay, İmralı'daki son duruşmada teröristbaşı Abdullah Öcalan'a Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun ilgili hükmü gereği son sözünü soracak. Öcalan, son sözünü birkaç cümleyle söyleyebileceği gibi, uzun da tutabilecek. Ardından mahkeme heyeti, kararını bildirmek için müzakereye çekilecek ve son değerlendirmesini yaptıktan sonra tarihi kararını kısa gerekçesiyle açıklayacak. Mahkemenin gerekçeli kararı ise daha sonra bildirecek.

Türk vekil: Apo'nun sözü denensin

Alman Yeşiller Partisi listesinden Avrupa Parlamentosu'na seçilen Türk milletvekili Ozan Ceyhun, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın ‘‘3 ayda PKK'yı dağdan indiririm’’ sözünün denenmesi gerektiğini söyledi. Amerika'nın Sesi Radyosu'na konuşan Ozan Ceyhun, ‘‘İmralı'daki dava ile birlikte Öcalan'ın Mandela veya Arafat olmadığı ortaya çıktı. Yine de PKK'yı ciddiye almak gerek. Öcalan, 'Bana 3 ay süre verin, dağdakileri indireyim' diyor. Buna inanalım veya inanmayalım. Ancak, denemiyorsak, belki de bir şansı kaçırıyor olabiliriz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!