Kaldırdılar

Güncelleme Tarihi:

Kaldırdılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2011 00:00

Milan Aşireti’nden 33 kişinin ölüm emrini verdiği için tartışma konusu olan Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adı, Van’ın Özalp ilçesindeki kışladan kaldırıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Atalay, kışlanın adının bölgede rahatsızlık yarattığını kaydederek, “Çok güzel bir mesajdır, hayırlı olsun” dedi. Kışlaya, şehit Astsubay Erkan Durukan’ın adı verilecek.

VAN’ın Özalp ilçesinde uzun süredir tartışma konusu olan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’nda tabela değişti ve Mustafa Muğlalı adı kışladan silindi. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle dev bayrak asılan kışlanın girişindeki “Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası” yazısı 3 gün önce silindi ancak dün sabah bayrağın kaldırılmasıyla anlaşıldı. Alınan kararla kışlanın girişindeki tabelaya, 27 Haziran 2011 Van’ın Saray ilçesinde terör örgütü üyeleriyle yaşanan çatışmada şehit olan Astsubay Erkan Durukan’ın adı yazılacak.

Atalay: Çok güzel bir mesajdır, hayırlı olsun

/images/100/0x0/55ea9709f018fbb8f889e414

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van’daki İl Kriz Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Özalp’teki kışlanın adının bölgede rahatsızlık uyandırdığını hatırlatarak, “Bu kışlanın ismi şu anda değişti” dedi.
Kararın Genelkurmay Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen bir çalışma sonrası alındığını kaydeden Atalay, “Sadece Van’a dair değil, bütün yerlerin isimlerini gözden geçirip, yenileme ve mümkün olduğunca terörde şehit verdiğimiz kişilerin ismini verme yönünde bir kararıdır” diye konuştu.
Bu konuda bir genelge çıkarıldığını aktaran Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bunu yıl sonuna kadar Türkiye genelinde tamamlayacaklar. Bunun uygulamalarından biri de Van’da oldu. İki gün önce o isim kaldırıldı. Şimdi bir şehit astsubayımızın, Erkan Durukan’ın adını vermeyi planladılar. Bu da şu günlerde olduğu için mutlu olduk. Bu işlerle ilgilenen, bu işlerle ilgili çalışma yürüten hükümetin temsilcisi olarak çok

/images/100/0x0/55ea9709f018fbb8f889e416
mutlu olduk. Bu gelişme bugünlerde çok güzel bir mesajdır. Hayırlı olsun.”

Haberin Devamı

33 kişiyi sınıra yakın yerde kurşuna dizmişlerdi

Tarihe Mustafa Muğlalı olayı olarak geçen olay şöyleydi: Bir bölümü İran topraklarında yaşayan Milan Aşireti’nin Temmuz 1943’te büyük bir hayvan sürüsünü kaçırdığı yolundaki ihbar üzerine sınıra gönderilen jandarma birlikleri kaçakçıları bulamadı.
Aşiretin Özalp’te yaşayan 40 akrabası gözaltına alındı. Mahkemenin yalnızca 5 kişiyi tutuklayarak geri kalanları serbest bırakmasına karşın, Özalp ilçesine gelen Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle 33 kişi iki asteğmenin komutasındaki bir askeri birliğe teslim edildi. Kaçakçılar sınıra yakın bir yerde kurşuna dizildi ve kaçmaya çalışırken vuruldukları öne sürüldü.
Emri vermekten, önce ölüm sonra 20 yıl ceza almıştı
TBMM Başkanlığı’na verilen bir soru önergesinin kabul edilmesi üzerine olayla ilgili asker ve sivil yöneticiler hakkında soruşturma açıldı.
Bütün sanıkların Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılandığı davada kurşuna dizme emrini verdiğini söyleyen Muğlalı,
2 Mart 1950’de ölüm, ardından da ileri yaşı ve hafifletici nedenlerden ötürü 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ama askeri yargıtay kararı bozdu.
Muğlalı yeni yargılama başlamadan 11 Aralık 1951’de (71 yaşında) hapiste öldü. Muğlalı’nın adı, 2004 yılında Özalp ilçesindeki “2’nci

/images/100/0x0/55ea9709f018fbb8f889e418
Hudut Tabur Komutanlığı” kışlasına verilmişti.           

Haberin Devamı

‘Seni vatana helal etmem’ demişti

KIŞLAYA adı verilecek Astsubay Başçavuş Erkan Durukan İzmir’de toprağa verilmişti. Durukan’ın anasınıfı öğretmeni olan eşi Emine Durukan, cenaze töreninde oğulları Doğukan ve Korcan’la tabuta sarılarak, “Seni vatana helal etmiyorum, Allah’a emanet ediyorum. Güle güle git, ciğerim aşkım benim. Nasıl öldürdüler seni” diyerek ağlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!