Kalafat: Artçı değil yeni bir deprem

Güncelleme Tarihi:

Kalafat: Artçı değil yeni bir deprem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 23:49

KANDİLLİ Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Başkanı Doğan Kalafat, dün akşam 21.23’te meydana gelen ve merkez üssü Van’ın Edremit ilçesi olan 5.6 büyüklüğündeki depremin artçı değil, 23 Ekim’de meydana gelen 7.2’lik depremle aynı sistem içinde farklı bir deprem olduğunu söyledi. Kalafat, "Vatandaşlarımızdan nispeten hasar görmüş yapılara girmemeleri ve yakınlarında durmamalarını önemle rica ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Deprem ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Doğan Kalafat, "Saat 21.23’te büyüklüğü 5.6, merkezi Van Edremit ilçesi olan Van iline yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta orta büyüklükte bir deprem meydana geldi. Depremi bağımsız olarak düşündüğümüzde bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olmaması gerekir ancak yaklaşık 20’ye yakın, otel, bir takım işyeri ile binaların yıkıldığına dair bilgiler aldık. Bu çok üzücü ama eminim ki bu yapılar 23 Ekim’deki olan büyük deprem sonrasında hasar görmüş yapılardır.

İŞTE KALAFAT'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV

Depremin ardından 2 hafta geçti ve hep şunu dedik; yörede yaşayan vatandaşlarımız özellikle hasarlı binalara girmesinler ve yakınlarında durmasınlar. Ama üzücü olan şu ki, 5.6 büyüklüğünde bir deprem yıkıma ve can kaybına neden oldu. Sürpriz değildir aslında. Yıkılan binaların tamamı hasar görmüş binalardır. Yarın daha detaylı göreceğiz. Binaların, depreme dayanıklı inşa edilseydi hasara ve can kaybına neden olması söz konusu olmazdı. Ancak biz biliyoruz ki 7.2’lik depremden sonra özellikle Erciş ve Van’da nispeten de olsa hasarlı binalar vardı. Vatandaşlarımız hasarlı binalara girmekle, oteller müşteri almakla çok olumsuz şekilde davranışta bulundular.

Haberin Devamı

Bu istenmeyen olumsuz şeylere neden oldu. Son aldığımız bilgiler can kaybının artacağı, 70- 80’lere çıkacağı yönünde. Ümit ederim böyle olmaz. İlk 3 hafta yoğun artçılar olacaktır. Bu artçılar zaman zaman 5’in üzerine çıkacaktır. Aktif olan faylar etkilenmiş durumda ve bölgenin olağan depremselliğinin davranış şekli değişmiş durumda. Bu süreç süresinde nadirde olsa bu tür orta büyüklükte depremler olur. Vatandaşlarımızdan nispeten hasar görmüş yapılara girmemeleri ve yakınlarında durmamalarını önemle rica ediyoruz" dedi.

DEPREM AKTİVİTESİ DEVAM EDECEK

ENKAZ ALTINDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV 

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

7.2’lik depremin ardından 3 haftalık yoğun bir süreç olduğunu hatırlatan Kalafat, şunları söyledi:

"Bu bir fay zonu. Bunun içerisinde birçok parça var. Büyük deprem sonrasında bu bütün küçük parçalar kırılabilir. Bu süreç onu gösteriyor. Son olan deprem ise farklı bir parça. Yaklaşık 10 tane artçısı oldu. İki tanesi de 4’ün üzerinde. Ümit ederiz başka parça kalmasın. Bilmemiz ve tahmin etmemiz çok zor. Süreç olarak 3 haftalık yoğun bir süreç var ve önemli dedik. Yoğun olarak bu bölgedeki deprem aktivitesi devam edecek. Ama bundan sonra ümit ederiz hepsi kırılmıştır ve enerjilerini boşaltmıştır."

Haberin Devamı

HASARLI BİNALAR GİRMEYİN UYARISI

Vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyarıda bulunan Kalafat, "Vatandaşlara, binalar hasarlı ise kesinlikle girmemeleri ve yakınlarında durmamalarını şiddetle öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Kalafat "Ne yazık ki 70-80 cıvarında can kaybı olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!