Kaklık Mağarası"nda çökme tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Kaklık Mağarasında çökme tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2007 14:55

Denizli'nin Honaz İlçesi'ne bağlı Kaklık Beldesi'nde, altı yıl önce ortaya çıkarılan ve dönemin valisi Yusuf Ziya Göksu'nun girişimleriyle çevre düzenlemesi yapılarak turizme açılan Kaklık Mağarası'nda, çökme tehlikesine karşı üniversite tarafından teknik inceleme yapılacak

Haberin Devamı

Yer altında olduğu ve Denizli'nin beyaz cenneti olarak bilinen Pamukkale'dekine benzer beyaz travertenler bulunduğu için ‘Yer Altındaki Pamukkale’ olarak bilinen Kaklık Mağarası için Kaklık Belediyesi çökme tehlikesi olduğunu belirterek Honaz Kaymakamlığı'na başvurdu.

Honaz Kaymakamı Atilla Kantay, Vali Hasan Canpolat'ın geçen hafta ziyaret ettiği Honaz'da konuyu gündeme getirdi. Kantay, mağarada çökme tehlikesine karşı teknik analiz yapılması ve mağaranın yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getirdi. Vali Hasan Canpolat'ın talimatıyla Denizli Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Pamukkale Üniversitesi'ne başvurarak mağarada çökme olup olmadığının araştırılmasını istedi. Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Pamukkale Üniversitesi'yle görüştüklerini, Mühendislik Fakültesi İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinin mağarada inceleme yapacaklarını ve hazırlanan rapora göre ne yapılması gerektiğine karar verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Mağarada inceleme yapacak ekipte yer alan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Akyol, araştırma ekibinin bu ay çalışmalara başlayacağını, çökme riskinin ne düzeyde olduğunun ve nasıl bir önlem alınması gerektiğinin detaylı bir çalışma sonucunda ortaya konulabileceğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Mağaralar doğal bir boşluk. Dolayısıyla çökme tehlikesinden söz edilebilir. Kaklık Mağarası yüzeye yakın olduğundan bir tehlike söz konusu olabilir. Tavanın durumunu ve çevresel diğer etkenleri gözden geçirip bir rapor hazırlayacağız” dedi. Damlataş, sarkıt ve dikitlerle süslü olan Kaklık Mağarası, çevre düzenlemesi yapılıp içinde gezi bandı oluşturularak, 2002'de turizme açılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!