Kahraman itfaiyeci

Güncelleme Tarihi:

Kahraman itfaiyeci
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet'in dünkü sayısında, bir yavru köpeğin 5 metrelik kuyudan çıkarılışının fotoğraflı öyküsü yer aldı. Bu öykünün kahramanı, itfaiyeci Hüseyin Toklu'ydu. Hürriyet, Toklu'yu buldu. 12 yıllık itfaiyeci Toklu, ‘‘Benim görevim, yaşam kurtarmak. İnsan ya da hayvan fark etmez. Bir anlık tereddüt bir yaşama mal olabilir’’ diyor.

Bit, pire, böcek dolu metruk binanın bodrumundaki kuyunun başına geldiğinde önce yaşlı gözlerle bekleyen Fındık'ı gördü. Kuyudaki yavruları için ağlıyordu. İtfaiye Onbaşısı Hüseyin Toklu, bir insanın zorlukla geçtiği ağzından kuyuya inerken kurtaracağı 'can'ı düşünüyordu. Kollarının sıyrılması, acıması ona daha da güç verdi. Bir süre sonra elinde köpek yavruları ile kuyudan çıktığında yüzünde görevini yapmanın mutluluğu okunuyordu. Giresun'da 10 çoçuklu çiftçi bir ailenin en küçük oğlu olarak dünyaya geldi Hüseyin Toklu. Babasının tarlasında çalışırken futbolcu olma hayalleri kuruyordu. Askerlik çağı geldiğinde Bolu'ya komando olarak gönderildi. Bolu'da komando olarak görev yaparken 1986'da PKK'nın hararetli yıllarında Silopi'ye giden Toklu, PKK militanlarının kurşunlarına hedef olmayı göze aldığı sırada, komandoluğun ‘‘itfaiyeci’’ olmasında anahtar olabileceğini hiç düşünmemişti.

Mesleğimi hiç düşünmedim

Tezkere aldıktan sonra başvurduğu İş ve İşçi Bulma Kurumu aracılığıyla iş ararken aklının ucundan bile geçirmediği halde iki ağabeyi gibi ‘‘itfaiyeci’’ oluverdi. Toklu, ‘‘İyi bir futbolcu olmak istiyordum. Hevesliydim. Ama sporla hiç ilgilenemedim. Derken askerlik, çatışmalar, sonra İş ve İşçi Bulma Kurumu'na başvuru. Hiç düşünmediğim bir anda da itfaiyeye girdim’’ diyor. Gözünü kırpmadan alevlere dalıyor, yangına müdahale ediyordu Toklu. Sonra İstinye İtfaiyesi Kurtarma Ekibi'nin başına getirildi. 32 yaşındaki Ekip Amiri Onbaşı Hüseyin Toklu, şimdi hem insan hem de hayvan hayatını kurtarıyor. 24 saat görev yapan, 48 saat dinlenen Toklu'yu görev yaptığı İstinye İtfaiye Grubu bahçesinde mesai arkadaşlarıyla voleybol oynarken bulduk.

Cesur, çevik ve hızlı olmalı

Bahçe duvarından 3 metre uzaklıktaki ağaca pire gibi uçan Hüseyin Toklu, yaklaşık 15 metre yükseklikteki ağacın en tepesine bir kedi gibi tırmanarak aynı çeviklikte indi. ‘‘Hayat kurtarmak için cesur, çevik ve hızlı olmak gerekiyor’’ diyen Hüseyin Toklu, gelen bir anons veya telefon ihbarı üzerine, içini müthiş bir kurtarma hırsı kapladığını dile getiriyor. Kurtaramamayı hayal bile etmediğini vurgulayan Hüseyin Toklu, özellikle görev sırasındaki boş vakitlerinde kurtarma senoryaları yazıp, uyguladıklarını söyledi. Bugüne kadar gözünü kırpmadan alevler içinden pek çok can kurtardı cesur itfaiyeci. Onun için insan ya da hayvan tüm canlar çok değerliydi. Bunu da kuyuya düşen iki köpek yavrusunu kurtararak gösterdi. Kurtuluş'ta metruk binada kuyuya düşen iki yavru köpeği kurtardıktan sonra, hayvanseverlerin gönlüne taht kuran Hüseyin Toklu, kuyudan çıkarıldıktan sonra annelerinin memesine koşan yavru köpeklerin kendisini duygulandırdığını söyledi.

Doğru karar vermelisin

Tesadüfen başladığı mesleğini sevdiğini ifade ediyor Hüseyin Toklu, ‘‘Karşımızdaki can. Ona zarar vermeden nasıl kurtaracağına hızlı ve doğru karar vermek zorundasın. Soğukkanlılığını kaybetmeyeceksin, ama hızlı olacaksın’’ diyerek işinin zor yanları olduğunu da söylüyor. Hüseyin Toklu, ‘‘Karşındaki ateş ya da zor durumda kalmaya neden olan şey adeta düşmanın. Her an patlama olabilir, çatlama olabilir, çökme olabilir diye düşünüp konsantre oluyorsun. Sonrası cesaretine, çevikliğine kalıyor. Bir anlık tereddüt insanın ya da hayvanın hayatına mal olabilir. Bizim için hayatın kime ait olduğu önemli değildir. İnsan ya da hayvan hiç fark etmez. Görevimiz onu sağ olarak en az zarar alacak şekilde kurtarmaktır’’ diyor.

Önemli olan yaşam kurtarmak

Ekip Amiri Onbaşı 32 yaşındaki Hüseyin Toklu, hayatını can kurtamaya adamış. İnsanlar kadar hayvanları da çok sevdiğini söyleyen Hüseyin Toklu, dün Kurtuluş'ta metruk bir binanın loş bodrum katın-da 5 metrelik kuyuya düşen köpek yavrusunu işte böyle kurtardı .

Her an tehlike içindesin

Görevlerinin hayat kurtarmak olduğunu hatırlatan Hüseyin Toklu, ‘‘Bizde cesaret ön planda gelir. Çünkü her an tehlikenin içindesin’’ diyor. Yaklaşık 12 yıldır ‘‘itfaiyeci’’ olan Toklu, 1993 yılında Hiroşima İtfaiyesi'nden gelen uzmanlarca 60 gün kurtarma eğitiminden geçmiş.

Japonlar eğitmiş

Hüseyin Toklu, eğitim için seçilen 20 kişiden kursu bitiren 5 başarılı ‘‘itfaiyeci’’ arasına girmiş. Yangın söndürme ve kurtarma ekibi diye ikiye ayrılan itfaiyede 5 yıldır Kurtarma Ekibi'nde görev yapan 32 yaşındaki Hüseyin Toklu, ‘‘Japonlar sıkı eğitimden geçirdiler bizleri. Komando eğitimi bile bu kadar ağır değildi. Ama bu eğitim sayesinde birçok kişinin ve hayvanın hayatını kurtardık’’ diye konuşuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!