Kahraman doktor

Güncelleme Tarihi:

Kahraman doktor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

18 Mart 1998, Şuhut. Fırtına, tipi... Göz gözü görmüyor. Kar yolları kapamış ama 32 kilometre ilerdeki Afyon'dan ilaçlar gelmezse, anne ve yeni doğmuş bebek ölecek. Dr. Ebubekir Ünlü atlıyor cipe ve dalıyor fırtınaya... Kara saplanıp, donabilir... Umursamıyor bile... Bir 32 kilometre de Afyon'dan Şuhut'a... 17'lik anne ve bebeği bugün oldukça sağlıklı bir yaşam sürüyor.

Alsancak Devlet Hastanesi'nde görevli 45 yaşındaki Jinekolog Opr. Dr. Ebubekir Ünlü, geçen mart ayında geçici görevli gitiği Afyon'un Şuhut ilçesinde, yolların kardan kapalı olmasına karşın, yaşamını hiçe sayıp kentten ilaç gitererek, hastasını kurtardığı için ödüllendirildi.

21 yıl önce mesleğine, ‘Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık hizmetine vakfedeceğimi alanen ve resmen taahüt ediyorum’ diyerek başlayan Dr. Ebubekir Ünlü, bu sözünü tuttu. Alsancak Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Ünlü, yıllardır kadın doğum uzmanı bulunmayan Şuhut Devlet Hastanesi'ne bu yıl başında geçici görevle gitti.

17 yaşında, ilk bebeğine hamile Hatice Uludağ, 18 Mart günü ağır koma halinde hastaneye getirildi. Hastasına 'eklampsi', halk arasında bilinen adıyla ‘gebelik zehirlenmesi’ teşhisi koyan Dr. Ünlü genç anne adayını ameliyata aldı.

Bir erkek bebek dünyaya getiren genç kadının ve bebeğinin yaşaması için gerekli olan ilaçlar Şuhut'ta bulunmadığı için, anne ve bebeğini yaşatmak güçleşti. Hatice Uludağ'ın yakınları, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yollar kapalı olduğu için Afyon'a gidecek taşıt da bulamadı.

Anne ve bebeğini ilaç yokluğu nedeniyle ölüme terketmek istemeyen Dr. Ünlü, cipe bindi ve yolların kardan kapalı olmasına aldırmadan 32 kilometrelik yolu aşarak Afyon'a ulaştı. Kara saplanıp kalmaktan, donup ölmekten korkmadı, hastasını kurtarmak için kendi yaşamını tehlikeye attı. İlacı alıp yine karlı 32 kilometrelik yoldan geri dönen Dr. Ünlü, hem de zamanla yarıştı. İlacı tam zamanında getirerek anneyle bebeğini yaşama döndürdü. Dr. Ünlü, öyküsüyle İzmir'deki hekim arkadaşlarının gururu oldu.

Alsancak Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Uçar Çallı'nın, fedakârlığı nedeniyle onur plaketi verdiği Dr. Ebubekir Ünlü, yaptığı işin hekimlik mesleğinin gereği olduğunu, 21 yılda benzer olaylar yaşadığını söyledi. Dr. Ünlü, ‘‘Bu abartılacak bir şey değil. Benim durumumda pek çok arkadaşım aynı şeyi yapardı. Cip vardı, yolları aşabileceğimi düşündüm ve başardım. Ancak yine de taktir edilmek çok güzel. Beni bu ödüle layık görenlere teşekkür borçluyum’’ dedi.

Şuhut Belediyesi'nde şoför olarak görev yapan Uğur Uludağ, eşi Hatice ve oğlu Mert'in yaşamını kurtaran Dr. Ebubekir Ünlü'nün hakkını ödeyemiyeceklerini söyledi.

İlk çocuklarını büyük bir heyecanla beklediklerini anlatan Uğur Uludağ, ‘‘Eşim birden rahatsızlandı. Ümit kesilmişti. Şansımız, Dr. Ebubekir Ünlü'nün Şuhut Devlet Hastanesi'nde bulunmasıydı. Ameliyat iyi geçti, ancak ilaç yoktu. Hiç kimsenin cesaret edemeyeceği işi Dr. Ünlü yaptı. Bana eşimi, çocuğumu, mutluluğumu kazandırdı. Kendisine sonsuz teşekkür ediyorum’’ dedi.

Dr. Ünlü'nün örnek davranışından etkilenen Atatürkçü Düşünce Derneği Şuhut Şube Başkanı Süleyman Uras, İzmir Sağlık Müdürlüğü'ne yazı yazarak olayı anlattı ve ilçe halkının şükran duygularını iletti.

Hastanenin gururu

Jinekolog Opr. Dr. Ebubekir Ünlü, Alsancak Devlet Hastanesi'nin gururu oldu. Kadın Doğum Servisi'nde hastalarını muayene eden Dr. Ünlü, hasta sayısının azlığından yakındı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!