Kağıttan ev olur!

Güncelleme Tarihi:

Kağıttan ev olur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Japon Mimar Shigeru Ban'ın kağıt evi çeşitli üniversitelerden mimarlık öğrencileri tarafından yapıldı. Ortaköy'de Toyota Plaza'da sergilenecek olan ev iki günde tamamlanıyor. Sponsor bulunursa deprem bölgelerinde kullanılacak.

Hiç karton rulo, kontrplak, branda ve bira kasasından ev olur mu? Bunun olabileceğini bir süre önce Japon mimar Shigeru Ban'ın bu alandaki tecrübeleriyle ilgili olarak hazırladığımız bir haberde duyurmuştuk. Aynı haberde ünlü mimarın Türkiye'de afetzedelere yönelik bu ev için sponsor aradığını da belirtmiştik.

Şimdi ise bu evin yapılışını gözlerimizle gördük!

Japonya'da Kobe depreminden sonra, birçok depremzede iki yıla yakın bir süre kağıt evlerde yaşadılar. Bu ilginç mimari çalışma Japonya'da depremden sonra da devam ediyor. Shigeru Ban'ın Kobe'de depremden sonra yaptığı kağıt kilise bunun en güzel örneği. Proje o kadar tutulmuş ki, Japonya'nın Expo fuarındaki sergi alanı da yine Shigeru Ban tarafından kağıttan yapılmış.

Ekim başında deprem çalışmalarına katkıda bulunmak için İnsan Yerleşimleri Derneği ve ofis mobilyaları şirketi Mozaik'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Shigeru Ban, bir konferans verdi, mimarlarla kağıt evler konusunda bir atölye çalışması yaptı. Türkiye'ye gelirken yanında yardım amacıyla 500 pvc örtü getirdi ve bu örtüler Kızılay'ın Adapazarı ve Gölcük'teki su geçiren çadırlarının izolasyonunda kullanıldı.

Nasıl bir ev?

İlk kağıt evin sponsorluğunu Efes Pilsen, Bosch ve Türkermas Masura Sanayii Tic. Ltd. ve marangoz atölyesi sahibi Ali Ünlü üstlendi. Bosch inşaatta kullanılan matkap gibi araçları, Türkermas evin duvarlarını oluşturan karton ruloları sağladı.

Projenin temelini tüm malzemenin geri dönüşümlü olması ve inşaat yapmayı bilmeyen birinin bile kolayca yapabilmesi oluşturuyor.

8 kişilik bir ekip iki günde 18 metrekarelik bir evi yapabiliyorlar. Deprem İçin Sivil Koordinasyon adına projeyi yürüten mimar Mine Haşhaş, ‘‘En önemli yanı, o evde oturacak olanların da yardım beklemek yerinde kendi evlerinin yapımında görev almaları,’’ diyor.

Mimar Vasıf Kortun'un Türkiye'ye tanıttığı projenin Türkiye şartlarına uyumu mimar Haim Beraha ve Okan Bayık tarafından yapıldı, İstanbul'daki tüm mimarlık fakültelerinden öğrencilerin katıldığı çalışmalarda öğrencilerin organizasyonunu ise mimar Mert Eyiler üstlendi.

Sponsor aranıyor!

Şirin İskit ve Vasıf Kortun bu ilk evden sonra, yapılması planlanan 30 ev için sponsor arıyorlar. Mozaik şirketinin sahibi Yaman Erturan, ‘‘Bizim yaptığımız bu faaliyetlerin çimentosuna su koymak,’’ diyor.

Kağıt evin ilki Ortaköy'de Toyota Plaza'nın arka bahçesinde sergileniyor. Sponsor bulunması durumunda ilk evler Adapazarı'na çok kısa bir sürede yerleştirilecek. (Proje hakkında bilgi almak için tel: Deprem İçin Sivil Koordinasyon 0212- 249 78 76 / Mozaik 0212-327 05 95)

NASIL YAPILIYOR?

Beş kişinin yaşaması planlanan 18 metrekarelik evlerin temelini Efes Pilsen'in bira kasaları oluşturuyor. Evi zemin şartlarından korumak, kullanılan kasaların sabitliğini sağlamak için de içleri kumla dolduruluyor.

Kasaların yerleştirilmesinden sonra sıra zeminin hazırlanmasına geliyor. Kenarlara kalın kontrplaklar ve zemin kaplamaları tutuması için de 5x10'luk kalaslar kullanılıyor.

Üzeri bir yalıtım malzemesiyle döşeniyor. Kenarlara kaplanan kontrplakların üzerine karton rulolar geçiriliyor.

Ruloların aralarına önce kapı ve pencere izolasyonunda kullanılan süngerler yapıştırılıyor.

Bunların araları macunlanıyor ve üzerleri su geçirmez bir malzemeyle boyanıyor.

Çatı ise yine bir yalıtım malzemesiyle kaplanıyor ve üzerine de branda ile çatı yapılıyor.

Kağıt evlerden oluşan bir yerleşim bölgesinin tuvalet, banyo, çamaşırhane gibi alanlar ortak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!