Kadro harekâtı

Güncelleme Tarihi:

Kadro harekâtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP'li eski Bakan Mehmet Sağlam'ın yaptığı atamalara karşı Milli Eğitim Bakanlığı'nda kadro harekâtı başlatıldı. Sağlam'ın atama, tayin ve nakillerini durduran yeni Bakan Hikmet Uluğbay, merkez ve taşra teşkilatını değiştiriyor. Uluğbay, rüşvet iddiaları üzerine Personel Genel Müdürlüğü'nü de dağıttı.

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasını yürüteceği kadroyu kurmak için operasyon başlattı. Refahyol kadrolarının masaya yatırıldığı operasyonla, merkez ve taşra teşkilatı, son bir buçuk yıl içinde ikinci kez değişecek. Uluğbay, ilk aşamada eski bakan Mehmet Sağlam'ın 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 76'ncı maddesi uyarınca tek imzayla yaptığı atama, tayin ve nakilleri durdurdu. Sağlam dönemini incelemeye aldıran Uluğbay, valiliklere gönderdiği genelgede, ‘657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 76'ncı maddesi gereğince atanan ve yer değiştirenlerle, ilk ataması yapılıp göreve başlamamış öğretmenler, ikinci bir emre kadar göreve başlatılmayacaktır'' talimatını verdi. Bu arada, Sağlam'ın imzasıyla 15 Haziran-30 Haziran 1997 tarihleri arasında, il ve ilçelerde toplam 120 kişinin görev yerinin değiştirildiği belirlendi. Bunlardan yargı kararlarıyla dönüp göreve başlatılan 15 kişinin dışında kalanların işlemleri durduruldu. Yine Sağlam'ın yaptığı eş durumu dahil nakil ve atamaların, binden fazla öğretmeni kapsadığı bildirildi. Uluğbay, kesintisiz eğitimde aksamayı engellemek için, 22 ilin milli eğitim müdürünü değiştirdi. Sağlam tarafından merkeze çekilen ve yargı kararları uygulanmayan Nihat Güvenir Giresun, Mazlum Altınkaya Karaman'a milli eğitim müdürü yapıldı.

İSTANBUL DEĞİŞİYOR

Aralarında Yüksek İslam Enstitüsü mezunu olan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile Bayburt Milli Eğitim Müdürü Yusuf Küçük'ün de bulunduğu 10 il, ‘acil değişecek' ibaresiyle sıraya sokuldu. Sağlam'ın atadığı, ilahiyat fakültesi ve yüksek İslam Enstitüsü mezunu altı ilin milli eğitim müdürlerinden Bursa, Kayseri, Kocaeli ve Kahramanmaraş'ınkini görevden alan Uluğbay'ın, atamalarda müfettişlere ağırlık vermesi dikkat çekti. Bakanlık ve illerde görevli yedi müfettiş milli eğitim müdürü yapıldı. Uluğbay, DSP Şanlıurfa örgütünün isteğiyle atadığı Reşat Helvacı'yı da değiştirirken, yerine Bolu ili müfettişi Halit Azizoğlu'nu getirdi. Elazığ, Malatya ve Bursa'ya yapılan atamaların ise rahatsızlık yarattığı bildirildi. Yine, Yüksek İslam Enstitüsü mezunu Halil Öztürk'ün yerine vekaleten atanan Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türközü'nün DYP lideri Tansu Çiller'e yakın olduğu öne sürüldü. Sağlam'ın, Malatya'ya vekaleten görevlendirdiği Tunceli Milli Eğitim Müdürü Hamza Doğuç, bu kez de Elazığ'a müdür yapıldı. Malatya'ya ise daha önce aynı ilde müdürlük yapan Bakanlık müfettişi Yüksel Çuhacı getirildi.

RÜŞVET YUVASI DAĞITILDI

Uluğbay, öğretmen tayin ve nakillerinde torpil ve rüşvet iddialarının doruk noktaya ulaştığı Personel Genel Müdürlüğü'nü de dağıttı. Genel Müdür Vekili İlhat Şeniz, Şef Yılmaz Soyalp, Şube Müdürü Ramazan Yıldırım ve Mehmet Yorgancı başka birimlerde görevlendirilirken, Genel Müdürlüğe Bakanlık Başmüfettişi Muhsin Şener, ‘kayyum' amaçlı atandı. Merkez teşkilatı operasyonunda, Bakanlığın ‘köklü' bürokratları da yerlerinden oldu. Uluğbay, DYP'li Saffet Arıkan Bedük'ün kardeşi Hizmetiçi Daire Başkanı Ahmet Bedük ile Ayvaz Gökdemir'in kardeşi Dış İlişkiler Genel Müdürü Fikret Gökdemir'i görevden aldı. Eğitim reformunun planlanmasında en önemli birim olan APK Başkanlığı'na, yurtdışı görevden döndükten sonra Sağlam'ın kızağa çektiği, eski Yatırım ve Tesisler Daire Başkanı Remzi Sezgin getirildi. BİLGEM Genel Müdürlüğü'ne Ruhi Esirgen, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na Saim Erdem, Yatırım ve Tesisler Başkanlığına Kenan Turna, Yayımlar Dairesi Başkanlığına Nurettin Başer, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'na da Kadir Kelecioğlu atandı. APK Başkanı Tolga Yağızatlı Dışilişkiler Genel Müdürlüğü'ne kaydırıldı. Aydın Özyar ise Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!