Kadir Has'tan Kayseri'ye 4 okul daha

Güncelleme Tarihi:

Kadir Hastan Kayseriye 4 okul daha
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2006 10:44

Hayırseverliği ile tanınan ve tüm varlığını kurduğu vakfa bağışlayan işadamı Kadir Has'ın, doğum yeri Kayseri'ye Celal Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan adına 4 okul daha yaptıracağı bildirildi.

Haberin Devamı

Hayırseverlerin babası olarak da anılan Kadir Has'ın oğlu Nuri Has, yaptığı açıklamada, babasının, kadirşinas Kayseri halkı için 4 okul daha yaptıracağını, bu okulların isimlerinin de Celal Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan olacağını söyledi.

Has, babasının şimdiye kadar onlarca okul yaptırdığını ancak bu dört kişinin memlekete büyük hizmetleri olduğuna inandığı için okullara bu devlet büyüklerinin isimlerini vereceğini belirtti. Has, 2007 yılında yapılarak hizmete açılmasını planladıkları okullarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Babam, şehit olduklarına inandığı Menderes, Zorlu ve Polatkan ile eski cumhurbaşkanlarımızdan Celal Bayar adına birer okul yaptırma kararı aldı. Bu konuda girişimlerimiz devam ediyor. Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 4 ayrı okul için yer göstermelerini talep ettik. Babam, bu isimlerin hepsinin bir arada ancak Kayseri'ye yakışacağına inanıyor. Çünkü 1960 ihtilalinden sonra Kayseri Cezaevine gelen Demokrat Partililere, onların ziyaretçilerine Kayseri halkı inanılmaz derecede büyük yardım ve ev sahipliği yapmıştır. Cumhurbaşkanlarımızdan Celal Bayar da Kayseri Cezaevinde 3 yıl kadar tutuklu kalmış. Babam da bu tarihi vefayı unutmadığı için Kayseri'ye yakışanı yapmak istiyor.”

Haberin Devamı

Kayseri'de Has ailesi adına faaliyet gösteren okulların yanında halen inşaatı devam eden 2 okulları daha bulunduğunu anımsatan Nuri Has, şöyle devam etti:

“Kayseri'de 2006 yılında inşaatı başlayan 2 okulumuz var. 2007 yılında 4 okulun inşaatı daha başlayacak. Gelecek yıl 6 okulu birden açacağız. Babam Kadir Has Vakfı'nın yıllık yapacağı yardım tutarının yarısının mutlaka Kayseri'ye yapılmasını istedi. Kayseri halkı yapılan her hayırlı işe en azından (Allah Razı Olsun) diyor. Babam da bunu bildiği için Kayseri halkının duasını almaya gayret ediyor. Bize hayır işlerimizde yardımcı olan başta Valimiz, Belediye Başkanımız ve diğer yetkililerle birlikte herkese teşekkür ediyoruz.”

Kayseri Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata da, Kadir Has'ın daha önce de Kayseri'ye çok sayıda okul yaptırdığını belirterek, “Has ailesi, 2007 yılında Kayseri'ye 4 okul daha yaptıracak. Bizden 4 ayrı arsa göstermemizi istediler. Hazırlıklarımızı tamamladık. 4 okulun yapılacağı yerleri tespit ettik ve hayırsever aileye bildirdik” diye konuştu.

1960 İHTİLALİ SONRASINDA İDAM EDİLMİŞLERDİ

Haberin Devamı

Kadir Has'ın yaptıracağı 4 okula vereceği isimlerin ortak özelliği, Demokrat Partili ve 1960 ihtilali mağduru olmaları.
1960 ihtilalinin yapıldığı dönemde Celal Bayar 3. Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes Başbakan, Fatin Rüştü Zorlu Dışişleri Bakanı ve Hasan Polatkan Maliye Bakanı idi. Bu 4 kişinin diğer ortak özelliklerinden biri de 1960 ihtilalinde idama mahkum edilmiş olmalarıydı. 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 1961 yılında verilen idam cezasının ardından kaldığı Yassıada'dan sağlık problemleri nedeniyle Kayseri Cezaevine nakledildi. Burada 3 yıla yakın bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu.

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'a 1960 ihtilali sonrasında verilen idam cezaları 1961 yılında infaz edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!