'Kadınsız bir siyaset toplum için eksikliktir'

Güncelleme Tarihi:

Kadınsız bir siyaset toplum için eksikliktir
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2008 15:02

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kadınsız bir siyaset, kadınsız bir demokrasi sadece kadınlar için değil bütün toplum için bir eksikliktir” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, AK Parti 4. Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası'nda yaptığı konuşmada, siyasette kadının rolünün önemine değindi. Erdoğan, “Kadınsız bir siyaset, kadınsız bir demokrasi, kadınsız yönetim, sadece kadınlar için değil bütün toplum için bir eksikliktir. Ben de yıllar yılı hep şunu merak etmişimdir. Kadınların sorunlarıyla ilgili, onların dünyaya bakışlarıyla ilgili parlamentomuzda hep erkekler konuşur. Onlarla ilgili bir yasa yapılacak olsa erkekler konuşur. Halbuki bu hayatı yaşayan hanımlar. 'Peki niye erkekler konuşuyor, hanımlar konuşmuyor' diye merak ederim” dedi.

Bu konuda, kadınlarla ilgili yasalarda erkek milletvekillerinin geri planda tutulması ve kadın milletvekillerinin konuşması yönünde parti yöneticileriyle konuştuğunu anlatan Erdoğan, başörtüsü konusundaki son anayasa değişikliğinde de AK Parti'den ağırlıklı olarak kadın milletvekillerini konuşturduklarını söyledi.
Erdoğan, “2 erkek, 6 bayan milletvekilimiz konuştu. Enteresan, anamuhalefet partisi çıktı; kalktı, 'Sizi kullanıyorlar' dedi. İşte, az önce ifade ettiğim zihniyet değişimi bu. Bu zihniyet bulanık bir zihniyettir. Önce bu zihniyeti netleştirmemiz lazım. Bunu berrak hale getirmemiz lazım. eğer bu netleşirse, berrak hale gelirse inanıyorum ki kadınlarımızın Türk siyasetindeki yeri çok daha farklı olacaktır, çok daha güçlü olacaktır” dedi.

“SİYASET DE AYNI ZAMANDA BİR RİSKTİR VE REKABET İÇERİR”

Parti teşkilatlarının, özellikle de kadın kollarının önemli olduğunu belirten Erdoğan, AK Parti siyaset akademilerinin önemli bir görevi üstlendiğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı


“Hazırlıksız yakalanmak yanlış olur. Biz hazırlıklı yakalanarak araziye çıkmayı istiyoruz. Zaten arazide olduğu için, bu partililerimiz, bu akademisyenlerimiz, Türkiye'nin siyaseti de bununla bambaşka bir güç kazanacaktır. Bundan dolayı, kadınların siyasetteki kimliğini kotalara, zorlamalara bizler yerleştirmek istemiyoruz. Biz bunda da bir rekabet düşünüyoruz. Dünya bir rekabettir. Bakın bize ekonomide rekabeti öğretmişlerdir. Riski öğretmişlerdir. Ekonomi risklidir, ekonomi rekabettir... Ama siyaset de aynı zamanda risktir ve rekabet içerir. Hayat bir risktir. Hayatın da rekabete dayalı olduğunu hep birlikte görmemiz lazım. Ve olan da şu anda budur. Aslında bunu yaşıyoruz. Bunu ne kadar geliştirirsek o kadar başarılı oluruz.

Haberin Devamı

Kadınlarımızı erkeklerin iradesine muhtaç bırakılmasını, ona mahkum edilmesini, ben hanımlara, kadınlara bir saygısızlık olarak görüyorum. Bu yanlıştır. Kopara kopara gelmelidirler. Bu bakımdan bunu çok önemsiyoruz. Ama tabii önlerine de hiçbir engel koymayacaksınız. Buna hakkınız yok. Burada da adil olacaksınız. Adil bir zemin oluşturulmasını ve istediklerinde de buralara gelmesini sağlamalıyız.

AK Parti olarak bugüne kadar elde ettiğimiz başarılarda, kadınlarımızı siyasette etkin hale getirmemizin rolü büyük. Başından beri katılımcı ve çoğulcu yönetim anlayışını tam anlamıyla hayat geçmesi için çalışıyoruz. Kadın kolları teşkilatımızın Türkiye genelinde sağladığı başarı, başarımıza gerçekten çok büyük destek sağlamıştır. Türkiye'de kadınların teşkilat çalışmalarına bu yoğunlukta katıldığı ikinci bir parti yoktur. Biz konuda tek partiyiz.”

“SİYASET YERELDE BAŞLAR”

Yaptığı konuşmada, “Siyaset yerelde başlar” ilkesinini önemsediklerini dile getiren Erdoğan, yerelde başarılı olan kadın partililerin siyasetin diğer alanlarına geçmelerinin de kolay olacağını söyledi.

Haberin Devamı


Yerel siyasetin kendine göre zorlukları ve sıkıntıları olduğunu kaydeden Erdoğan, “Eğer siz sokakların, evlerin sesini duyamazsanız ülkede siyaset yapamazsınız” dedi.

Başbakan Erdoğan, TBMM'de kabul edilen yerel yönetimler yasası ve nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılmasını öngören tasarıya da değindiği konuşmasında, bu belediyelerin yüzde 58'inin AK Parti'de olduğunu, bu düzenlemede rasyonel davrandıklarını söyledi.

Siyasetin doğası gereği, fedakarlık gerektiren bir alan olduğunu belirten Erdoğan, “Hayatın diğer alanlarında fevkalade fedakarca çalışan kadınlarımız için siyasetin gerektirdiği fedakarlığın ben çok zor olmayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadınların zekalarıyla, birikimleriyle, potansiyelleriyle, duygusal zekalarıyla şehirlerin mimarisine, estetiğine, sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar yapacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, “Burada en büyük mücadele kafadaki engelleri aşma konusunda yaşanıyor. Bu engelin aşılacağını ve titizliği malum olan kadın elinin değdiği yerel siyasetin ve yerel yönetim pratiğinin ülkemiz için de milletimiz için de kazanç olacağına inanıyorum” dedi.

Yerel yönetimlere bütün dünyada büyük önem verildiğini anlatan Erdoğan, güçlü bir demokrasi için güçlü bir yerel yönetim olması gerektiğini ifade etti.
Kadınları yerel yönetimlerde daha etkin bir rol oynamaya davet eden Başbakan Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar gününü de kutladı. Erdoğan, 365 günü bir kenara bırakarak, kadınlar için bir günün ayrılmasını doğru bulmadığını söyledi ve “365 günün kadınlar günü olarak kutlanılması özlemiyle” diyerek, konuşmasını tamamladı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen ve şuraya katılan diğer katılımcılara katılım sertifikası sundu.

Başbakan Erdoğan, daha sonda eşi Emine Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan ile AK Parti'de açılan ve el işlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!