Kadınların kedi tutkusu

Güncelleme Tarihi:

Kadınların kedi tutkusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

O zarif başını sürekli duvarlara, koltukların ya da sahibinin ayaklarına sürten, tekdirle asla uslanmayıp her türlü azara arsız bakışlarıyla karşılık veren, gecenin üçünde sokağa çıkmak için tutturan ve tırnaklarını geçirmedik mobilya bırakmayan bir zorbayı sevebilir misiniz?.. Eğer bu cadı, bir kediyse evet!.. Peki ama, insanlar bunca arsızlığa nasıl katlanıyor? Sonra kedi sevenler kaç tipe ayrılıyor? Ve de kedileri neden en çok kadınlar seviyor?

Alman Stern dergisi, milyonlarca insanda ‘‘bağımlılık’’ yaratan kedilerin büyüsünü, o çekici görünümün ardındaki esrarı araştırdı. Özllikle kadınların kedilere neden delicesine tutkun olduğu, insanların tüm dikbaşlılığına rağmen neden kedilerden vazgeçemediği ve benzeri soruların cevaplarını aradı.

Stern'in son sayısında kapak konusu yaptığı kediler hakkındaki birçok soru, ne yazık ki yanıtsız kalıyor. Örneğin, evde hükümdarlığını ilan etmiş, dominant karakterli kedilere bayılan insanların birer ‘‘mazohist’’ olup olmadığı, halen tartışma konusu.

KEDİ-KADIN İLİŞKİSİ

İnsan-kedi ilişkilerinde en önemli araştırma konusunu, son zamanlarda kadın-kedi ilişkileri oluşturuyor. Eğilim araştırması yapan Viyana Enstitüsü'nün uzun testlerden sonra vardığı sonuca göre, bir kere kediler kadınların yaşam tarzını çok daha zarif bir hale getiriyor. Ancak hepsinden önemlisi kadınlarla kediler arasında bir ‘‘can dostluk’’ ilişkisi bulunuyor. Psikolog Helene Karmasin'in çocuklu, çocuksuz, evli ve bekâr sekiz ayrı kadın grubuyla konuşarak yaptığı araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:

Kimi kadınlar kedilerde şefkati buluyor. Onları okşayıp mırıl mırıl konuşarak ruhsal doygunluğa ulaşıyor.

Kimi kadınlar, kedilerde analık hislerini tatmin ediyor. Onları besleyip okşarken çocuğu yerine koyuyor.

Kediler, köpek ve erkeklerin tersine, çok rafine bir şekilde sessiz sedasız yemek yedikleri için, kadınlar tarafından diğer iki cinse tercih ediliyor.

Bazı kadınlar kedileri partneri yerine koyuyor.

KUSURSUZ GÜZELLİK

Almanya'da toplam 6.2 milyon ev kedisi beslenirken, köpeklerin sayısı ancak 5.1 milyonu buluyor. Köpekler hiçbir karşılık beklemeden hizmet ederken kediler, hiçbir karşılık vermededikleri halde, insanlar tarafından tercih ediliyorlar. Bu arada ilgileri diğer kediler yerine, sahiplerine kaysın diye, kedilerin büyük çoğunluğu da iğdiş edilmiş bulunuyor.

Tabiat kedileri kusursuz güzellikle yaratmış olsa da, bununla yetinmeyenler de var. Yeni kedi ırklarına meraklı olanların bugüne kadar 1000 ayrı renkte 40 ayrı cins kedi yarattığı biliniyor. Ancak Alman hükümeti, bu gidişe artık dur demeyi planlıyor. Bu yaz aylarında yürürlüğe girecek yeni bir uygulamaya göre, tüysüz, kuyruksuz, yapışık kulaklı, ya da badi bacaklı kedi üretmeye kalkışanlardan 50 bin mark para cezası alınacak.

VAZGEÇEMEYENLER

Kedi birçok insan için bazen yaşamda asla vazgeçilemeyen bir unsur oluyor. Kimileri, evsiz, arabasız, erkeksiz yapabiliyor, ama kedisiz asla yaşayamayor. Şöhretin doruğuna çıkmış, toplumda belli bir yere gelmiş insanlarda hayvan bağımlılığının, özellikle sinema ve sahne dünyasının ünlüleri arasındaki kedi bağımlılığının da dikkat çekici bir yanı var. Bazı uzmanlar, bu durumu ‘‘yalnızlık, hiç olma korkusu, sevgisizlik, mekanik ve yalan bir dünyaya karşı savunma mekanizması oluşturma‘‘ gibi açıklamalar getiriyorlar.

Gerçekten de sinema ve podyum dünyasının ünlü isimleri arasında kedi tutkunu pekçok kişi var: Tanınmış hayvan hakları savunucusu Brigitte Bardot, ünlü manken ve topmodel Cindy Crawford, Fransız sinemasının büyük yıldızı Sophie Marceau, fotomodel Paulina Porizkova, Hollywood'un ünlü yıldızı Faye Dunaway, Dallas dizisinin yıldızı Victoria Principal ilk akla gelen isimler..

353 trilyonluk sektör

Kedi sektörüa, bu sevimli zorbaların yediği içtiği, künye, tasma gibi aksesuarları, kuaförü ve rehber kitaplarıyla birlikte tüm dünyada hayli geniş bir sektör oluşturuyor. Almanya'daki hesaplamalara göre kedilere bir yılda 2.4 milyar mark (yaklaşık 353 trilyon TL) harcanıyor. Bir kedinin 15 yıllık ortalama harcaması yaklaşık 16600 markı buluyor. Bu arada Almanya'da sadece kedi kitapları değil, tanesi 34.95 marka kedi videofilmleri de satılıyor. Piyasada bulunan 475 değişik kedi kitabından bazılarının adları şöyle:

Kedim Bana Ne Söylemek İstiyor?

Hayatta İhtiyacım Olan Herşeyi Kedimden Öğrendim

Kedi Havlayıncaya Kadar

Kedi Burçları (Kitabın Akrep bölümünde, bu burçta doğan kediler şöyle tanımlanıyor: O kara bir melek, sinsi bir şeytandır).

Kediler İçin Yemek Tarifleri






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!