Kadınlara askerlik yolu

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara askerlik yolu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda savaş durumunda kadınlara da askerlik yolunu açan, ""Memleket içi Düşmana Karşı Silahlı Müdafaa Mükellefiyeti" Yasa Tasarısı görüşülerek kabul edildi. Komisyondaki görüşmeler sırasında bilgi veren Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanı Tuğgeneral Yılmaz Hızlı, 1944 yılından buyana yürürlükte olan yasadaki para cezalarının çok düşük kaldığını bildirdi. Tuğgeneral Hızlı, cezaların 5 lira, 100 lira düzeyinde olması nedeniyle barış döneminde eğitime katılmayanlara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Tuğgeneral Hızlı, 1999 yılında Genelkurmay Başkanlığı'nın 6 bin 937 kişiyi eğitime tabi tuttuğunu, katılımın yüzde 78 oranında olduğunu kaydetti.

Komisyonda kabul edilen yasa tasarısına göre, "genel veya kısmi seferberlik, devletin bir savaşa girme ihtimali ve Türkiye'yi de ilgilendiren yabancı devletler arasındaki savaş durumlarında; havadan kıta indirmelerine, paraşütçülere, denizden çıkarmalara ve hudutlardan sızmalara karşı,o ilçenin sınırları içinde bulunan 16 ila 60 yaş arasındaki erkekler ile 20 ila 45 yaş arasındaki bayan vatandaşlar ihtiyaca göre düşmana silahla mukavemet etmekle mükellef" tutulacak.

Tasarı uyarınca, mükellefler barış döneminde eğitime tabi tutulacak. Eğitime katılanlardan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların özlük hakları saklı tutulacak, özel sektör çalışanlara ise MSB tarafındaayın ilk kez gerçekleşeceğini belirterek, grup başkanvekilleriyle görüşerek e geniş şekilde katılmayı amaçladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!