Kadına reis vizesi erkekler Meclisi'nde

Güncelleme Tarihi:

Kadına reis vizesi erkekler Meclisinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu'ndan geçen ve 1027 maddelik Medeni Kanun tasarısı, büyük çoğunluğu erkek milletvekillerinden oluşan TBMM'de kabul görürse yasalaşacak. Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, Türkiye’nin imajının düzeltilmesi açısından çağdaş bir anlayışla ve büyük bir titizlikle hazırlanan Medeni Kanun’un yasalaşmasını gündeminin ön sıralarına aldı.

Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu,

Meclis açıldığında, idam cezasını kaldıran Türk Ceza Kanunu tasarısı ve Medeni Kanun'un yasalaşmasına öncelik verecek. Denizkurdu'nun, yeni Medeni Kanun’u Bakanlar Kurulu’na anlatan 12 sayfalık notuna göre getirilen yeni düzenlemeler özetle şöyle:

Dili bile değişti:

Dili Türkçeleştirildi. İkametgah yerine yerleşme yeri, neshep yerine soybağ, sükna yerine oturmak hakkı deyimleri kullanıldı.

Karı yerine kadın:

Kadına hitap şekli bile değiştirildi. ‘Karı’ yerine ‘kadın’ sözcüğü tercih edildi. Kadınlar artık evlendiklerinde kendi kızlık soyadlarını eşlerinin soyadının önünde taşıyabilecekler.

Kadın da evin reisi:

Koca evlilik birliğinin reisidir kuralı kaldırıldı. Artık kadın da evin reisi. Birliğin yönetiminde eşlere eşit söz hakkı tanındı. Eşlerden her biri meslek ve iş seçiminde serbest olacak. Ancak bu seçimde diğer eşin ve ailenin huzurunu gözünde tutacaklar.

Evlenme yaşı 18:

Kadında 15, erkekte 17 olan evlenme yaşı fark gözekmeksizin 18'e yükseltildi. Olağanüstü durumlarda 17 yaşından gün alanlar da hakim izniyle evlenebilecekler.

Kadın nikah yapabilecek:

Evlenme töreni artık sadece erkeğin değil, kadının oturduğu yerdeki evlendirme memurluğunda da yapılabilecek.

Az kusurlu eş boşanabilecek:

Boşanma davası açmak ve tazminat için kusursuzluk şartı aranmayacak. Az kusurlu eş de dava açabilecek.

Onur kırıcı davranış boşanma nedeni:

Zina başta olmak üzere boşanma nedenleri aynen korunurken, onur kırıcı davranışlar da boşanma nedeni sayıldı. Küfür ve hakaret de boşanma nedeni olabilecek.

Boşanan kadına soyadı imtiyazı:

Boşanan kadın evlenmeden önceki soyadını kullanabilecek. İsterse, tanındığı eşinin soyadını kullanmayı sürdürecek. Eşler ortak evlerini birlikte seçecekler. Meslek sahibi kadın başka bir ilde çalışmak durumunda kalırsa, kendisine ayrıca ev kiralayabilecek.

Evlatlıkla evliliğe son:

Evlatlıkla evlenme yasaklandı. Kimse evlatlığı ile evlenemeyecek. Evlat edinme yaşı ise 35'ten 30'a indirildi.

Terk boşanma nedeni:

Eşi tarafından terk edilen kişi, ihtar dahi çekmeden altı aylık süre sonunda boşanma davası açabilecek.

Mahkeme kararıyla evlilik:

Anne ve babanın haksız yere evlenme izni vermediği gençler hakim kararıyla evlenme izni alabilecekler.

Kadınlar da zorunlu vasi:

Erkekler gibi kadınlar da mahkemeler tarafından vesayet müessesesinde zorunlu vasi tayin edilebilecek.

Erkek de nafaka isteyebilecek:

Kadın gibi erkekte karısına karşı yoksulluk nafakası davası açabilecek.

Evin geçimi birlikte sağlanacak:

Kadın ve çocukların geçim ve bakımlarının kocaya ait olduğunu öngören hüküm kaldırıldı. Eşlerden her ikisi de mali güçleri oranında evin geçimine katkıda bulunacaklar.

Ev sağ kalan eşin:

Ölüm halinde sağ kalan eşin miras payı artırıldı. Mahkeme miras hissesine mahsuben ortak evi sağ kalan eşe verebilecek.

Evlilik dışı çocuğa eşit hak:

Evlilik dışı doğan çocuk ayrımına son verildi. Evlilik dışı doğan çocuklara kardeşleri ile eşit haklar tanındı.

Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi:

Boşanma halinde mal ayrılığı sisteminden, ‘Paylaşmalı mal ayrılığı’na geçildi. İsviçre Medeni Kanun'u örnek alınarak geliştirilen modele göre, evlilik birliğinde elde edilen ve ortak kullanıma tahsis edilen ev, yazlık, araba, yatırım amaçlı hisse senedi, tahvil ve beyaz eşya gibi mallar kocanın üzerine dahi olsa boşanma halinde bu mallar yarı yarıya paylaşılacak. Kadın ve erkeğin kişisel mallarıyla mirasla edindikleri mallar kendilerine ait olacak.Eşler bölüşümde anlaşamazlarsa hakim eşve çocukların geleceğinigöz önüne alarak adil bir karar alacak.

Hakim kararıyla cinsiyet değiştirme:

Cinsiyet değiştirme konusu mahkemenin iznine bağlanırken, evli kişilerin cinsiyet değiştirmeleri yasaklandı. Buna göre 18 yaşını bitiren bekar kişiler ancak mahkeme izniyle cinsiyet değiştirebilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!