Kadın komutanın muhteşem inişi

Güncelleme Tarihi:

Kadın komutanın muhteşem inişi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin 38 yıllık insanlı uzay uçuşlarının ilk kadın komutanı hava albay Eileen Collins, bilimsel görevler için dünya yörüngesinde çıktığı seferini başarıyla tamamlayan uzay mekiği Columbia'yı Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssüne zarif bir şekilde indirdi.

Mekanik ve meteorolojik engellerden sonra Collins komutasında geçen cuma günü fırlatılan Columbia, dünyanın en güçlü teleskobu olarak anılan 1.5 milyar dolarlık Chandra adlı X ışınıyla çalışan cihazı yörüngesine yerleştirdi ve başka bilimsel testler de yaptı. Albay Collins yerel saatle geceyarısı civarında Cape Canaveral'e inişinde törenle karşılandı. Pist ışıklandırıldı ve her yeri aydınlatan dolunay bu gururu, mutluluğu paylaştı.

Kontrol kulesinden, ‘‘Muhteşem bir iniş yapıyorsun, Evine hoşgeldin. Eileen, sen ve ekibin, Chandra'yı yörüngesine yerleştirerek ve Columbia'yı zarif bir şekilde indirerek olağanüstü bir iş yaptınız’’ anonsu duyuldu.

İnişten yaklaşık 1.5 saat sonra 42 yaşındaki Collins, uzay mekiğinin önünde foto muhabirlerine ekibiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektiriyordu. Collins de, ‘‘Görevimizi yüzakıyla tamamlamanın gururu ve sevinci içindeyiz’’ dedi. Columbia'nın kadın komutanını karşılayanların en heyecanlıları eşi ve 3.5 yaşındaki kızı Bridget'ti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!