Kadın komutan uzayda çiçek yetiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın komutan uzayda çiçek yetiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Önceki gün fırlatılan uzay mekiği Columbia'da, ‘‘uzayda sürekli yaşam’’ın ilk adımları atılıyor. Mekikte bitki yetiştiriliyor ve uğurböcekleriyle deneyle yapılıyor. Çok değil 50 yıl sonra kitaplar, bütün bu çalışmalardan ‘‘uzayda sürekli yaşamın prehistoryası’’ diye söz edecek.

Uzay mekiği Columbia, yeryüzünde kendisinden habersiz milyonlarca insana inat, inanılmaz başarılara imza atıyor. ‘‘Uzay mekiğine komuta eden ilk kadın’’ unvanını taşıyan ABD'li astronot Elieen Collins'in yönetiminde cumartesi sabahı uzaya çıkan Columbia mürettebatı, önce, evrenin en esrarengiz oluşumları karadelikleri inceleyecek olan Chandra Uzay Teleskobu'nu yörüngeye oturttu. Ardından da ‘‘uzayda sürekli yaşam’’ için deneylere başladı.

Columbia'nın ikisi kadın 5 kişilik mürettebatı, bitki ve hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştiriyor. Astronotlar, mekikte bitki yetiştirdiler ve uğurböceği ya da kızböceği denilen böcek türleriyle deneyler yaptılar.

Botanik deneylerinde çiçek ve diğer yeşil yapraklı bitkilerin yerçekimsiz ortamdaki gelişim süreci inceleniyor. Çiçeklerin yerçekimsiz ortamda donma noktasına nasıl tepki verdiklerini ölçmek amacıyla, bitkiler nitrojen içinde donduruluyor.

UZAYDA CHAT

Bu arada işlerine bir süre ara vererek dünyadan gelen soruları yanıtlayan komutan Eileen Collins, Rus uzay istasyonu Mir'deki meslektaşlarıyla da bir süre sohbet etti. Radyo aracılığıyla yapılan sohbette Mir'in komutanı Viktor Afanasyev, Collins'in büyük başarısını kutladı. Mir ile Columbia arasındaki sohbetin, aslında Columbia'daki Fransız astronot Michel Tognini ile Mir'deki Fransız Jean-Pierre Haignere arasında gerçekleşmesi planlanmıştı, ancak Afanasyev de devreye girerek kadın meslektaşını kutlamadan edemedi.

Mekikteki uğurböceği

Kadın komutan Elieen Collins (sağda) ve ekibi, uzay mekiği Columbia'da bitkiler ve böcekler üzerinde deneyler yapıyorlar. Bitkilerin gelişim süreci, böceklerin yerçekimsiz ortamdaki yaşantıları inceleniyor. Bu amaçla mekikte birçok uğurböceği ve sinek bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!