Kadın dövmeye RP vizesi

Güncelleme Tarihi:

Kadın dövmeye RP vizesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı RP'li Ahmet Tekdal, kadına dayağa hapis cezası öngören ve son aşamaya gelmiş olan yasa tasarısını teamüllere aykırı bir şekilde geri çekti. Kadınların, eşleri tarafından dövülmelerine vize veren bu davranış büyük tepki topladı. Bir basın toplantısı düzenleyen kadın vekiller RP'yi protesto ettiler.

Aile içi şiddet uygulayanlara hapis cezası verilmesini öngören tasarının yürürlük maddeleri görüşülürken, teamüllere aykırı bir şekilde RP'li komisyon başkanınca geri çekilmesi, tepki yarattı. RP'nin bu tavrı ile aile içinde dayağa başvuranların cezalandırılması yeni döneme kadar engellendi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı RP'li Ahmet Tekdal, Devlet Bakanı Işılay Saygın'a danışmadan, yürürlük maddelerine gelinmiş tasarıyı, geri çekti. Komisyon'un, fiilen yürürlük maddelerinde değişiklik yapma imkanı bulunmuyor. Ancak RP, dayakçı eşlerin bir defaya mahsus affedilmelerine imkan tanıyan değişiklik önergelerinin kabul edilmemesi üzerine yasayı engellemeye çalıştı. Genel Kurul'daki engelleme çabaları sonuç vermeyince RP'li Başkan imdada yetişti ve tasarıyı geri çekti.

BÜYÜK ÖFKE

Devlet Bakanı Işılay Saygın, kendisine danışılmadan yapılan bu harekete çok sinirlendi. Önceki gece bu öfkeyle bir açıklama yapmamaya çalışan Saygın, dün sabah, Çevre Bakanı İmren Aykut, Muğla ANAP Milletvekili Lale Aytaman, İzmir DTP Milletvekili Gencay Gürün, Aydın DSP Milletvekili Sema Pişkinsüt ve İzmir DSP Milletvekili Zerrin Yeniceli ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Saygın, ‘‘Aranızda Tansu Çiller'i göremiyoruz'' diyen bir basın mensubuna, ‘‘Bu olay geç saatte oldu. Bulabildiğimiz arkadaşlarımızla bu toplantıyı düzenledik. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün kadınları adına konuşuyoruz'' karşılığını verdi. Saygın, yasa tasarısının son aşamaya geldiği bir sırada RP'nin girişimi ile engellendiğini belirterek, ‘‘RP, kadınları aşağılayan, hor gören ve ikinci sınıf kabul eden anlayışına uygun olarak tasarıyı tekrar engellemiştir. Türk kadınları adına RP'yi bu karanlık, geri, insanlık dışı zihniyetinden dolayı protesto ediyoruz'' dedi.

ARKADAN VURDULAR

Saygın, RP'nin bu tutumu ile kadınlara dayak atılmasını, eziyet edilmesini savunduğunu ifade ederek, ‘‘Kadınları hiçbir makama layık görmedikleri, ne belediye meclislerinde, ne parlamentoda tek bir sandalye vermedikleri halde, onları ırgat gibi çalıştırıp, kendi siyasi çıkarları için kapı kapı dolaştırdıklarını hepimiz ibretle gözlüyoruz. Onları siyasi çıkarları için nasıl istismar ettiklerini biliyoruz. RP şunu bilmelidir ki, ilk seçimde kadınlar onları sandığa nasıl gömecek, görecekler'' diye konuştu. Saygın, tasarı görüşülürken Genel Kurul'da RP'li Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Tekdal ile yan yana oturduklarını, tasarının çekilmesi konusunda herhangi bir şey söylemediğini de aktararak, ‘‘Bu davranış ikiyüzlülüğün bir göstergesidir'' dedi. İmren Aykut ise ‘‘Çirkin bir oyun oynandı. Buna karşın tasarıyı çıkartarak onları kadınlara dayak atma zevkinden mahrum bırakacağız'' dedi. Gencay Gürün de, RP'nin bu yüzünün herkes tarafından bilindiğini, önceki akşamki tutumu ile bunun bir kez daha açıkca gözler önüne serildiğini belirterek, ‘‘Bu yasayı çıkartarak onların kullandığı, ‘İnsan karısını sever de döver de’ deyiminden ikinci fiili kaldıracağız" diye konuştu. Lale Aytaman ise RP'nin tavrını, ‘‘Çocukça, kötü niyetli, sinsice arkadan vurma'' olarak niteledi. Sema Pişkinsüt, ‘‘Bundan 10 yıl, 20 yıl sonra kadınlara yönelik kara baskının sürmemesi için bu yasayı mutlaka çıkartacağız'' derken, Zerrin Yeniceli, Bu olay RP'nin samimiyetsizliğinin bir göstergesidir'' görüşünü dile getirdi. Öte yandan, CHP Grup Başkanvekili Oya Araslı, Genel Kurul'da görevli olduğu gerekçesiyle ortak basın toplantısına katılamadığını, ancak arkadaşlarına destek verdiğini bildirdi. Araslı, CHP İzmir Milletvekili Birgen Keleş ile birlikte, basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi.

BU İLK DEĞİL

RP, karısını döven kocaya ceza getiren yasayı mayıs ayında da DYP'nin desteğiyle engellemişti. RP'li Adalet Bakanlığı ile DYP'li Devlet Bakanlığınca hazırlanan ‘‘Ailenin Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'' görüşülürken, TBMM Adalet Komisyonu'nun Refahlı üyeleri, tasarıda Başbakan Necmettin Erbakan ve diğer RP'li bakanların imzasının bulunmasına rağmen, yasaya karşı çıkmıştı.

Kendisi kadın dövmezmiş

Kadın milletvekillerinin boy hedefi haline gelen RP'li Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Tekdal, yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, ‘‘RP, çağdışı değil. Çağdışı olan varsa, RP'ye bu isnatlarda bulunanlardır. RP'yle ilgili bütün sözlerini kendilerine iade ediyorum'' dedi. Tekdal, şöyle konuştu: ‘‘Hanımlarına dayak atan tek bir RP'li üyeyi gösterebilirler mi? Peygamberimiz bildiğiniz gibi çok eşlidir. Ancak hiçbir eşine en ufak bir şekilde kötü davranışta bulunmamıştır. Peygamberini örnek alan bir Müslüman kadını dövebilir, hatta en ufak bir kötü davranışta bulunabilir mi? Cennet anaların ayaklarının altındadır sözü kulaklarımıza küpedir. Ama cennet, çocuklarına cennet nizamını sağlayacak eğitimi veren anaların ayaklarının altındadır.'' Dayakçıların sarhoş ve kendini bilmez erkekler olduğunu da savunan Tekdal, RP olarak her zaman kadınların yanında olduklarını belirtti. Tekdal'ın, ‘‘haklarınızı hiçbir zaman çiğnetmeyin'' diye kadınlara seslenmesi de dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!