Kadıköy'de nükleer karşıtı miting

Güncelleme Tarihi:

Kadıköyde nükleer karşıtı miting
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2011 18:51

Çernobil faciasının 25. Yıldönümünde Kadıköy’de çeşitli sivil toplum örgütü, sendika ve partilerin katılımıyla "Nükleer santrallere, yaşamı yok eden enerji üretimlerine hayır" isimli miting düzenlendi. Miting renkil görüntülere sahne oldu.

Mitinge katılan gruplar erken saatlerden itibaren Tepe Natilus Alışveriş Merkezi önünde toplandılar. Greenpeace, Yeşiller Partisi, Mersin, Sinop, Anttalya Nükleer karşıtı platform, SOS Çevre Gönüllüleri, Sarı Yazmalılar, TEMA, gibi çevre örgütleri ile CHP, DSP, TKP, ÖDP, KESK, DİSK, TMMOB, ADD, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, gibi çok sayıda siyası parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı gruplar saat 13.00’de "Halkına Frasız kalma nükleer santral yapma", "Tüpçü Başbakan istemiyoruz", "Nükleere hayır", Akkuyu Çernobul olmayacak", "Ne Dünya’da ne Türkiye’de nükleer santral istemiyoruz" şeklirde sloganlar atarak mitingin yapılacağı Kadıköy Meydanına doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında topluluğun önünde bulunan "Nükleere karşı ritim art" isimli grup nükleer santrallerin zararlarına dikkat çekmek için yüzlerine ilginç maske takarak, çeşitli müzik aletleri kullanarak tempo tuttular. Leman Bisiklet grubu üyeleri de bisikletleriyle eyleme katıldı.

"Ergene nehri zehir saçıyor", "Ne termik ne nükleer güneş ve rüzgar bize yeter", "En tehlikeli gaz Taygaz", "Loç vadisi darda, Sarı yazma isyanda", "Toprağını satanı biz beleşe veririz" yazılı döviz ve pankart taşıyan eylemciler, yürüyüş sırasında nükleer sızıntıya dikkat çekmek amacıyla bir süreliğine ölü taklidi yaparak yere uzandılar.

Eylemciler daha sonra arama noktalarını geçerek mitingin düzenleneceği Kadıköy Otobüs duraklarına girdiler.

BU SEVDADAN VAZGEÇİN

Sunuculuğunu tiyatro sanatçıları Orhan Aydın ile Gülsen Tuncer’in yaptığı mitinge sanatçı Pelin Batu da destek verdi. Miting alanında platform adına ortak basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim kurulu Başkanı Cengiz Göltaş , Japonya’da yaşanan nükleer santral faciasının ardından tüm dünya ülkelerinin enerji üretim programlarının yeniden gözden geçirip nükleer programlarını iptal ettiğini ancak AKP hükümetinin yanlışında ısrar ettiğini söyledi. Göltaş, "Nükleer lobileri ve içeride güç aldığı yandaş şirketleri palazlandırma adına Mersin’de ve Sinop’ta santral kurma inadını sürdürüyor. AKP hükümetine sesleniyoruz. Hemen bu sevdadan vazgeçin, Akkuyu ve Sinop için yaptığınız tüm anlaşmaları ve yürüttüğünüz ikili görüşmeleri iptal edin" dedi.

AKP Hükümetini bilim insanlarının meslek odalarının sendikalarının, çevre ve ekoloji kurumlarının uyarılarına kulak vermeye çağıran Göltaş "Nükleer santralden yayılan radyasyonu evdeki tüpgazla televizyonla, bilgisayarla karşılaştıramazsınız. Banka hesaplarını ve ticari karlarını insan hayatından önde tutanlara havamızı suyumuzu kkirletenlere enerji kaynaklarımızı yağmalayanlara tüp gazla nükleer santrali ayıramayanlara geleceğimizi teslim etmeyeceğiz" diye konuştu.

SONUÇLARI BUGÜN ORTAYA ÇIKIYOR

Daha sonra KESK Başkanı Döndü Taka Çınar da yaptığı konuşmada, yapılmak istenen nükleer santralin gençleri ve gelecek nesilleri ilgilendirdiğini vurgulayarak "30 yıl önce yapılan nükleer santralin sonuçları bu gün ortaya çıkıyor. 25 yıl önceki Çernobil vakası bu gün ortada. Karadeniz’de onlarca kanser vakası Çernobilin yansımasıdır. İnsana yaşama doğaya düşman politikalarınızdan vazgeçin" diye konuştu.

ZULMÜ YAPMAYA İNAT ETMİŞ

TMMO Başkanı Mehmet Soğancı da, AKP Hükümetinin nükleer santral yapmadaki ısrarına dikkat çekerek "AKP bu zulmü yapmaya inat etmiş, tüpgaz ile nükleer santral arasındaki farkı anlayaman bir Başbakanımız var. Nükleer karşıtlarının sesini emekçilerin sesiyle birleştirelim buna dur diyelim" dedi. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’de nükleer santralin pahalı bir enerji yatırımı olduğunu belirterek "Bu ülkenin herşeyini özelleştirdiniz, taşeronlaştırdınız buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Serap Yağız, Metin Kahraman, Eylül Aşkın’ın da aralarında bulunduğu sanatçı ve müzik grupları konser verdiler.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!