Kaderi bir kadının elinde

Güncelleme Tarihi:

Kaderi bir kadının elinde
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 13:07

Adı henüz yapılan resmi suçlamalarda geçmiyor olsa da Goldman Sachs’ın eski bir kadın çalışanı, bankanın yatırımcılarını dolandırdığı yönündeki suçlamaların merkezinde yer alan işlemlere ışık tutacak.

Haberin Devamı

Goldman’ın eski tahvil iÅŸlemcilerinden biri olan Gail Kreitman, ABD sermaye piyasası düzenleme organı SEC’in Goldman ve bankanın bir baÅŸta tahvil iÅŸlemcisi Fabrice Tourre’ye karşı açtığı davada, sanık olarak gösterilmedi. Åžikayette Kreitman’ın adının bile geçmediÄŸi görüldü. Â

Ancak Ocak 2009’da Goldman’dan ayrılan Kreitman ile düzenleyici kurumların 18 ay boyunca sürdürdüğü soruşturma sırasında birkaç kez görüşüldü. SEC, 22 sayfalık şikâyet dosyasında, Kreitman’ın bazı e-posta yazışmalarına da yer verdi.

GÄ°ZLÄ° YAZIÅžMALAR

SEC, Kreitman’ın e-postalarını Goldman ve Tourre’nin, hedge fon sektörünün dev ismi Paulson & Co’nun çıkarını korumak adına, ABD’li portföy yönetim şirketi ACA Capital Management’ı yanlış yönlendirdiği iddialarında delil olarak kullandı.

Haberin Devamı

SEC, Goldman ve Tourre’nin, kurumsal yatırımcılarına John Paulson tarafından kurulan hedge fonun, mortgage bağlantılı menkul kıymetlerin düşük performansından faydalandığını açıklamadığını iddia ediyor.

Düzenleyiciler de yatırımcıların Paulson temsilcilerinin rolü konusunda bilgisiz bırakıldıklarını söylüyor.

Diğer yandan, geçen Eylül ayında SEC’e sunulan uzun savunma dosyasında, Goldman avukatları, Kreitman ile ACA yöneticisi Laura Schwartz arasındaki yazışmalarda, Kreitman’nın ACA yetkilerine Paulson & Co’nun hisse senedi yatırımcısı olduğuna yönelik bir izlenim yaratma niyetinde olmadığı belirtildi.

KREITMAN’A ULAŞILAMIYOR

Wharton İşletme Okulu mezunu olan Kreitman’a yorum alma için ulaşılamadı. Telefonlarını açmayan eski çalışanın, evine gelen gazetecilere de kapıyı açmadığı belirtildi.

Goldman Sachs ise Kreitman hakkında konuşmazken, çalışanın Haziran ayında neden işten çıkarıldığına yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

Diğer yandan SEC’in görüştüğü beş Goldman çalışanı içinde sadece Kreitman işten ayrıldı.

SEC, Goldman'ın ACA'yi yanlış yönlendirerek, Paulson'ın Abaküs'te uzun pozisyon aldığına inandırdığını öne sürdü. Böylelikle, Goldman'ın yönlendirmesinin verdiği rahatlıkla hareket eden ACA, işlemin merkezindeki portföye eklenmesi gereken mortgage destekli menkul kıymetlerin hangileri olduğu konusunda Paulson'ın tavsiyelerine uydu.

Haberin Devamı

Düzenleyiciler ise, Paulson temsilcilerinin portföye geri ödenmeme riski yüksek mortgage destekli menkul kıymetlerin koyulmasını istediğini söylüyor. Çünkü Paulson bu şekilde, riskli menkul kıymetler karşısında kısa pozisyon alabilecekti.

Öte yandan, SEC’in şikayetinde Paulson’ın hiçbir şeyle suçlanmadı. SEC’den yetkililer, Goldman’a dava açtıklarını açıklarken, hedge fonun yanlış yaptığı bir şey bulamadıklarını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!