KADEK de operasyona hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

KADEK de operasyona hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2002 13:33

Amerika'nın olası Irak operasyonu öncesinde PKK-KADEK'in Kuzey Irak'ın Türk sınırına savaş uçakları ve helikopterlere karşı kullanılan füzeler yerleştirmek istediği ortaya çıktı. İstihbarat raporarına göre örgüt, Harkurk ve Kandil Dağı bölgesindeki SA 7 tipi güdümlü füzelerin sayısını artırıyor, daha etkili SAM füzelerinden de bulmaya çalışıyor. Örgütün sınıra füze yerleştirmesi bölgeye yönelik askeri operasyonlar için ciddi tehlike oluşturacak.

Haberin Devamı

Türk ordusunun Amerika'nın olası Irak operasyonu öncesinde Kuzey Irak'ta güvenlik önlemi alacağına ilişkin yorumlar PKK-KADEK'i de harekete geçirdi. İstihbarat birimleri örgütün Kuzey Irak'ın Türk sınırına güdümlü füzeler yerleştirmeye çalıştığını saptadı. Örgüt elemanları, Şırnak sınırına yakın bölgelere kullanmak için mayın, patlayıcı ve fünye arayışına girdi. İstihbarat raporunda endişe yaratıcı ifadeler de var. Raporda şöyle deniliyor:

"Örgüt, Haftanin, Garadağ, Hakurk ve Kandil dağı bölgesinde bulunan SA 7 füzelerinin sayısını artırıyor. Bu bölgede halen 70-80 civarında SA 7 füze olduğu tahmin ediliyor. Örgüt ayrıca SAM füzesi temin ederek sınıra yakın Avasin-Basyan bölgesine yerleştirmek istiyor."

Örgüt, Kuzey Irak'a girmek isteyen Türk savaş uçakları ve helikopterlerini hedef alan füze kalkanının dışında da arayışlar içinde. Raporda örgütün bölgeye militan kaydırdığı da belirtiliyor ve şöyle deniliyor:

Haberin Devamı

"Örgüt Irak'ın Türkiye sınırına yakın olan Haftanin, Metina, Zap Avasin-Basyan, Harkurk bölgesinde bulunan boşaltılmış köylere yeni gruplar getiriyor."

Örgütün bu hazırlıklar içine girmesi Türk ordusunun bölgedeki gelişmelere olası müdahalelerini önlemeye yönelik. PKK daha önce Stinger benzeri sisteme sahip olan helikopter ve uçakların motor ısılarına güdümlü hareket eden SA 7 tipi füzeyle bir helikopteri düşürmüştü.

Mayıs 1997'de meydana gelen olaylar Kuzey Irak'ta meydana gelmiş ve 13 asker şehit düşmüştü. Saldırıda Süper Kobra ve Cougar tipi iki helikopter düşürülmüş ve bu olayların ardından yeni güvenlik önlemleri alınmıştı.

(CNN TÜRK)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!