Kaddafi’nin işini bitireceğiz

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi’nin işini bitireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2011 00:00

G8 zirvesine Arap Baharı damga vurdu. Libya lideri Kaddafi’nin “Ateşkese hazırım” sözü işe yaramadı. Sarkozy ile görüşen Obama “İşi bitirmekte kararlıyız” açıklaması yaptı. Kaddafi’ye suikast düzenleyebilecek saldırı helikopterleri yola çıkıyor. Zirvede Suriye lideri Esad’a gözdağı verildi.

Haberin Devamı

FRANSA’nın Deauville kentinde toplanan dünyanın en zengin 8 ülkesi ile Arap ve Afrika liderlerinin katıldığı iki günlük G8 zirvesi “Arap baharına destek, Arap diktatörlere de sert mesajlarla” son buldu. ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy açık açık “Kaddafi’nin işini bitirmekte kararlıyız” mesajı verdi. Libya’nın önceki gün son bir umutla yaptığı “Kaddafi’nin gitmediği bir ateşkes” önerisi kabul edilmedi. Sarkozy ve Obama ortak açıklamalarında, “Kaddafi gitmelidir, 41 yıllık diktatörlük de sona ermelidir. Kaddafi sivilleri öldürdüğü sürece BM’nin sivilleri koruma kararını yerine getirmiş olmayız. Libya’da işimizi bitirmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı David Cameron da “Libya’daki operasyonda yeni bir evreye giriyoruz” dedi. Koalisyon güçleri ise Kaddafi ile “kedi-fare” oyununu sürdürüyor. Libya’nın başkenti Trablus’ta dün sabaha karşı 5 büyük patlama da Kaddafi’nin konutunun bulunduğu bölgeden geldi. Kaddafi’nin konutunun bulunduğu Bab El Aziziye, pazartesi ve salı gecesi de NATO uçaklarının hedefi olmuştu. Rusya da Kaddafi’nin gitmesine destek verirken, arabuluculuğa hazır olduğunu açıkladı. Sarkozy, “Kaddafi ile arabuluculuk mümkün değil” dedi.
‘Kaddafi hastanelerde saklanıyor’
İngiliz istihbaratına göre Kaddafi hayatını kurtarmak için bombalanmayacağını düşündüğü hastaneler arasında mekik dokuyor. MI6’nın basına sızan rapora göre son gelişmeler Kaddafi’yi ‘paranoyak’ bir ruh haline soktuğu için Libya lideri bir hastaneden diğerine kaçıyor. Bir diplomatik kaynak son durumu şu sözlerle özetledi: “Artık vidaları sıkmaya başlamamız gerektiği konusunda bir uzlaşma var.”

Haberin Devamı

Arap Baharı’na 20 milyar dolar

G8’de hedef sadece Kaddafi değil halk isyanlarının hedefi olan tüm Arap liderlerdi. Mısır ve Tunus’un yeni başbakanlarının da katıldığı zirvede gelişmiş 8 ülkenin, Arap ülkelerinde gelişen demokrasi hareketlerinin desteklenmesi için 20 milyar dolarlık bir paket hazırlanması konusunda anlaştı.
Yapılan açıklamada “Çokuluslu kalkınma bankaları 20 milyar dolar sağlayabilir. Mısır ve Tunus için 2011-2013’te Avrupa Yatırım Bankası’ndan 3.5 milyar euro yardım buna dahil” denildi.
 Salih’e de ‘Git’ çağrısı G8 bildirisinde Yemen’de yapılan barışçıl protestolara karşı şiddet gösterilmesi kınandı. Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in 33 yıl süren iktidarına son vermek için verdiği sözü tutması çağrısı yapıldı.
 Suriye’ye gözdağı Zirvede ayaklanmaları kanlı şekilde bastıran Başar Esad yönetimine uygulanacak yaptırım da AB ve Amerika ile Rusya arasında tartışmalara yol açtı. Bildiride, Suriye’ye karşı BM yaptırımı uygulanması tehdidi, Rusya’nın itirazı nedeniyle sulandırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!