Kaçırılan eserler bir bir dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Kaçırılan eserler bir bir dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anadolu'dan kaçırılan tarihi eserlerin ait oldukları topraklara iadesi için verilen mücadele başarıyla sürüyor. Dün Londra'da yapılan bir törenle Türkiye, Roma dönemine ait 7 parça mermer eser ile Sivas Divriği Ulu Camii'nin dört ahşap panelini geri aldı.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde düzenlenen törende, söz konusu eserleri almak üzere Türkiye'den gelen Vakıflar Genel Müdürü Mustafa Keten ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Tekin Aybaş hazır bulundular. Törende konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Özdem Sanberk, bu eserlerin bulunması, gerçek sahiplerinin belirlenmesi ve anavatanlarına döndürülmesi konusunda emeği geçen Sahil Koruma Batıklara Ulaşma Timi, Scotland Yard yetkilileri ve İngiliz mahkemelerine teşekkür etti ve bu kurumların temsilcilerine birer plaket verdi.

Büyükelçi Sanberk konuşmasında, çok özel bir olaya tanık olunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

‘‘İki hikayenin mutlu sonunu görüyoruz. Bunlardan bir tanesi, Castor mermerlerinin geri verilmesi. Bu resepsiyon, günümüzden 105 yıl önceye uzanan bir hikayenin son sayfasıdır. İzmir'den usulsüz bir şekilde alınan mermerler, bir yüzyıl İngiltere'de kaldıktan sonra ait oldukları topraklara iade ediliyor. Aynı şekilde Sivas Divriği Ulu Cami'ye ait dört ahşap panel de, ülkemize iade ediliyor. Her iki olay için ellerinden geleni yapan İngiliz yetkililerine ve mahkemelerine teşekkürü borç biliyoruz.’’

Törene katılan ünlü müzayede salonu ‘‘Sotheby's’’den bir yetkili, Türkiye'ye iade edilen eserler üzerine yorum yaparken, ‘‘Bu parçalar çok güzel ve değerli parçalar. Özellikle ahşap panolar o devrin tüm ruhunu yansıtıyor. Bu hem Türkiye, hem de bizler için çok mutlu bir gün’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!