Kaçakçılar PKK’ya pay veriyor

Güncelleme Tarihi:

Kaçakçılar PKK’ya pay veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 13:40

Van'da yapılan kaçakçılıktan terör örgütü PKK’ya pay verildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerininin geçen yıl ve bu yılın 11 aylık döneminde 4 milyon 227 bin 376 bin paket kaçak sigara ele geçirdiğini açıkladı. Kaçak akaryakıt, çay, şeker, bal, tarım ve hayvan ilaçlarıyla ilgili de bu yıl 202 operasyonun yapıldığını belirten Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, 250 kişinin bu operasyonlarda gözaltına alındığını, adli merciler tarafından da bu kişilere 174 milyon YTL para cezası verildiğini söyledi. Kesmez, kaçakçılıktan elde edilen gelirin önemli bir kısmının da PKK’ya pay olarak verildiğini kaydetti.

Uyuşturucu tacirlerine büyük darbeler indiren Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kaçak sigara, akaryakıt, çay, şeker, bal, tarım ve hayvan ilaçlarını yurda sokan kaçakçılara da gözaçtırmıyor. Van Emniyet Müdürü Kesmez, geçen yıl gerçekleştirdiği operasyonlarda, 1 milyon 646 bin 429, bu yılın 11 aylık döneminde ise 2 milyon 580 bin 947 bin paket kaçak sigara ele geçirildiğinini açıklarken, sigara dışındaki diğer kaçak ürünlerle ilgili de 202 operasyonun yapıldığını söyledi. Bu operasyonlarda 250 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişilerin çıkarıldıkları mahkemece 174 milyon YTL para cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Kaçakçılık yapanların bir bölümünün İran’daki baskılar nedeniyle Van’a gelerek sınıra yakın bölgelere Azeri kimliğiyle yerleşen kişilerden oluştuğuna da dikkat çekildi. Kesmez, bu kişilerin tek keçim kaynağı olarak da İran’daki yakınları ile irtibata geçerek kaçakçılık yaptıklarını 352 kilometre uzunluğunda sınıra sahip olan ve büyük bölümü engebeli arazilerden oluşan bölgedeki denetimlerin de güç koşular altında yürütüldüğünü söyledi. Bölgedeki kaçakçılıktan elde edilen gelirin yüzde 20’sinin de terör örgütü PKK’ya finans olarak aktarıldığı belirtiliyor. Dağ yoluyla hayvan sırtında getirilen kaçak malzemeleri İran’dan Türkiye’ye PKK’nın kontrolü altında olan bölgelerden getirildiği, bu nedenle kaçakçılıktan kazanılan paranın yaklaşık yüzde 20’sinin pay olarak örgüte aktarıldığı kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!