Kaçakçı imamın hazinesi

Güncelleme Tarihi:

Kaçakçı imamın hazinesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çorum'un ünlü muskacı imamı Nazım Yılmaz, yaklaşık 1 trilyon lira değerinde tarihi eseri yurtdışına satmak isterken yakalandı. 11 kişi gözaltında.

Çorum'da muska yazıp, cin kovmasıyla tanınan imam Nazım Yılmaz'ın kaçak kazılar sonucu bulduğu Roma, Bizans, eski Yunan ve Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş, bronz, cam eşya ile heykellerden oluşan 177 parça tarihi eser yurtdışına pazarlanmaya çalışılırken ele geçirildi. Tarihi eserlerin piyasa değerinin 1 trilyon lirayı bulduğu, sadece Bursa, Orhangazi'de bulunan mermer heykelin değerinin 1 milyon dolar (yaklaşık 250 milyar lira) olduğu bildirildi.

Acente basıldı

Mali Şube dedektifleri yaptıkları istihbarat çalışmaları sırasında tarihi eser kaçakçılığı suçundan sabıkalı olan Feride Yıldız'ın elinde çok miktarda tarihi eser olduğu ve müşteri aradığı belirlendi. Yılmaz'ı takibe alan dedektifler, Üsküdar'da çalıştırdığı AG Sigorta Acentası'na baskın düzenlediler. Operasyonda, Çorum ve Aydın'dan getirildiği belirlenen cam, bronz, gümüş ile altından yapılmış toplam 177 adet şişe, kandil, sarkaç, düğme, yüzük, yüzük taşı, küpe, bilezik, iğne, kemer tokası, heykelcikler, çatal, kaşık, çeşitli kaplar, Roma ve Yunan dönemine ait sikkeler ele geçirildi. İmam Nazım Yılmaz (56), acentenin sahibi Feride Yıldız (44) ile alıcılar Erol Karademir (36), Ali Rıza Türk (34) ile tarihi eserlerin satılmasında aracı olan Adnan Güner (38), Hacı Veli İçtüzar (45), Fuat Aydın (40), Yüksel Göksoy (37), Hasan Dönmez (41) yakalandı.

Aracı da imam

Olayla bağlantısı bulunduğu belirlenen Yıldırım Şimşek (35) ile Murat Altuğ (46) da Bursa, Orhangazi'de Roma dönemine ait 1 adet mermer heykel ile birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Murat Altuğ'un daha önce de aynı suçtan sabıkalı olduğu bildirilirken, tarihi eserlerin satışına aracılık eden Hacı Veli İçtüzar'ın da imam olduğu öğrenildi. Soruşturma sürüyor.

Suçüstü yakalandılar

İstanbul Mali Polisi'nin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu imam Yılmaz ile birlikte tarihi eserleri satan, alan ve aracıların da aralarında bulunduğu biri kadın 11 kişi yakalandı. Yurtdışına satılmaya çalışılan

cam, bronz, gümüş ile altından yapılmış 177 adet şişe, kandil, sarkaç, düğme, yüzük, yüzük taşı, küpe, bilezik, iğne, kemer tokası, heykelcikler, çatal, kaşık, çeşitli kaplar, Roma ve Yunan dönemine ait sikkeler ele geçirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!