Kabus geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Kabus geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 16:30

1 ton asbest taşıyor diye beyan edilen ancak 85 ton asbest taşıdığı ortaya çıkan Hollanda bandıralı 'zehir gemisi' sökülmek üzere İzmir Aliağa'daki tesislere getirildi. Ancak daha önce 1 ton denilmesine rağmen 85 ton zehirli madde çıkan geminin bu kez doğru beyanda bulunduğu şüphesi devam ediyor.

İŞTE KABUSUN FOTOĞRAFLARI

Şimşekler Gemi Söküm tarafından 1.5 milyon dolara Hollanda'dan satın alınan 2006 yılının Temmuz ayında, sökülmek üzere Türkiye'ye getirilen geminin içinde beyan edilen miktardan 84 ton fazla asbest olduğunun belirlenmesi üzerine ‘Otapan’ adlı gemi dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından ülke karasularına girmesine izin verilmemiş, geri gönderilmişti.

1965 Hollanda yapımı, Otapan gemisi asbestten arındırıldığı ileri sürülerek, bugün saat 09.00'da Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'ne getirildi. İddiaya göre bu kez gemide yaklaşık 1 ton asbest bulunuyor. Otopan, söküm parseline üç römorkör eşliğinde yanaştırıldı. Gemi karaya yanaştırılmadan önce Deniz Polis ve Kaymakamlığa bağlı Çevre Sağlık ekipleri, geminin izinlerini kontrol etti. Gemi karaya yanaştırılmasından sonra da Gemi Söküm Atık Giderme Merkezi yetkilileri gemiye çıkarak başta radyasyon olmak üzere gaz ve tehlikeli atık kontrollerini yaptı.

Geminin sahibi Adem Şimşek uzun bir süreçten geçtiklerini ve en sonunda gemilerine kavuştuklarını belirterek, geminin Türkiye'de sökülecek olmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Şimşek, “Otapan'ı satın aldığımızda banka kredisinden Meksikalı şirkete 1.5 milyon dolar ödedik. Geminin, Türkiye'ye getirmesi için de 500 bin dolar harcadık. Rotterdam Limanı'nda, Hollanda Hükümeti tarafından 5 milyon euro harcayarak, bir yılda Otapan'daki asbestin yüzde 99'u temizletildi. Gemide sadece 850 kilogram asbest kaldı. Bu kalan asbest de ancak gemi karaya çekildikten sonra temizlenebilecek. Sonunda gemiyi getirebildiğimiz için mutluyuz” dedi.

Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Erdil ise, “Otapan'ın temizlenerek ülkemize getirilmesi çevrecilerin başarısıdır. Umarım bundan sonra bu tür olaylar yaşamayız. Gemi sökümcüler olarak 2000 yılından beri önemli yatırımlar yaptık ve çevreye duyarlı işletmeler haline geldik” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!