Kabare yeniden

Güncelleme Tarihi:

Kabare yeniden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yirmi yıl sonra bir kabare oyunu sahneleniyor. Ülkemize kabare türünü tanıtan Haldun Taner'in öğrencisi Oya Yüce'nin kurduğu Kabare Taksim'in sahnelediği oyunun adı ‘‘Havadan Sudan’’. Oyun her cuma ve cumartesi akşamı saat 20.30'da Kemancı Kültür'de izlenebilir.

Türk tiyatrosunun unuttuğu tadlardan biri olan kabare, Kabare Taksim'in ‘‘Havadan Sudan’’ adlı oyunuyla geri döndü. Oya Yüce'nin yazıp yönettiği ‘‘Havadan Sudan’’, skeçlerden oluşan bir eser.

Kabare Taksim genç bir ekip. Kabare tiyatrosunun ülkemizdeki en yetkin ismi Haldun Taner'in öğrencisi olan Oya Yüce, Kabare Taksim'i açtığı kabare atölyesi çalışmalarına katılan öğrencilerle oluşturmuş. ‘‘Havadan Sudan’’ ise daha önce klasik tiyatro eğitimi almış gençleri kabare oyunculuğuna adapte etmek için Oya Yüce tarafından yazılan skeçlerden oluşturulmuş.

Oyun adından da anlaşılacağı gibi havadan sudan tüm meselelere kısa yorumlar getiriyor. Eğlendiriyor, güldürüyor ama kaçınılmaz olarak eleştiriyor, Oya Yüce'nin de dediği gibi ‘‘Kabare eleştirmeden, duramayan bir tür’’.

Kabare Taksim ekibi aynı zamanda son aylarda TRT1'in en çok izlenen dizileri arasına giren ‘‘7 Numara’’yı da yapıyor. Ekip kabare sevdalarını şimdilik ‘‘7 Numara’’dan kazandıkları parayla destekliyor.

Kabare Türkiye'de ilk kez Haldun Taner tarafından 1967'de denendi. Sonra Devekuşu Kabare bayrağı devraldı. Metin Akpınar ve Zeki Alasya gibi unutulmaz iki tiyatro oyuncusunu yaratan Devekuşu sonrası Üç Maymun Kabare gibi denemeler oldu. Ama kapanış yine Haldun Taner'den geldi. 1980 yılında üstad, Ahmet Gülhan'la birlikte aralarında Gülümser Gülhan, Uğur Yücel, Necati Bilgiç, Cem Özer ve Oya Yüce'nin bulunduğu bir kabare daha sahneledi.

İtalyan sahnede kabare olmaz

Oya Yüce yirmi yıldır neden kabare yapılmadığını şöyle açıklıyor: ‘‘Kabarenin özel atmosferi çok farklıdır, İtalyan sahnede oynanamıyor, bildik seyirci koltuğunda izlenmiyor. Kabarede insanlar yuvarlak masalarda oturur, içkilerini yudumlarlar. Kabareye uygun mekánlar 1980 sonrası birer birer kapanıp, cafe ya da bar oldu. Güldürerek eleştirmek düşüncesi de 80 sonrası pasifize edildiği için kabare terk edildi. Bu ortamda ödeneksiz tiyatroların seyirci kaygısı baskın çıktı. Çünkü kabare çok fazla seyirci almaz. En fazla yüz, bilemediniz yüz elli kişiye gösteri yapılır.’’

Oya Yüce yirmi yıldır müzikli oyun adı altında çalışmalar yapıldığını ancak bunların kabare formatından farklı olduğunu söylüyor. Kabarenin en önemli farkları sahnenin seyirciye yukarıdan bakmaması, oyuncuların seyirciyle göz göze iletişiminin olması ve gösteri mekánının seyircinin rahat edeceği hatta oyuna katılım sağlayabileceği esneklikte düzenlenmesi olarak sayılabilir.

‘‘Havadan Sudan’’ Taksim Kemancı Kültür Merkezi'nde cuma ve cumartesi akşamları 20.30'da sahneleniyor. Aslında bu mekánın da özellikleri kabare ruhuna çok uymuyor, sahne İtalyan tarzda, yani yüksek ve biraz da küçük. Ama başlangıç için hiç de kötü değil. Dikmen Seymen'in yaptığı dans düzeniyle sekiz oyuncu bu küçük sahneye sığışmayı becerebiliyor. Volkan Girgin, Okan Selvi, Murat Esen, Tuba Erdem, Ayça Mutlugil, Nuray Uslu, Gülden Güney ve Sedef Pehlivanoğlu'ndan oluşan oyuncu kadrosu, bu farklı oyunculuk biçimine adapte olmuşlar. Oya Yüce benim seyrettiğim gösteride çok iyi olmadıklarını söylese de bence oldukça iyiydiler.

Sıraselviler Cad. 69, Taksim. Rez. Tel: (0212) 251 54 42

Bilet satış noktaları: Erenköy, Nişantaşı, Etiler Akmerkez, Mecidiyeköy Profilo D&R mağazaları, Vakkorama Taksim ve oyun günü Kemancı Kültür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!