Kabakulak

Güncelleme Tarihi:

Kabakulak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2000 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

ÇOK ESKİ ZAMANLARDA İNSANLAR İŞTE BÖYLE GİYİNİRDİ EVLAT!

Hakikaten ibret alınacak bir durum. Tamam, kadın dergisi ağzıyla ‘‘dönemin modasını yansıtıyorlar’’ ilan da, bir delikanlıya yakışıyor mu şu kıyafet allasen? Evet evlat! Çok eski zamanlarda insanlar işte böyle giyinirdi. İbret al. Fotoğrafta Led Zeppelin tam kadro olarak gözüküyor. Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones ve John Bonham.

LED ZEPPELIN

Early Days

(Atlantic/ Balet)

Manasız, biliyorum ama, ‘‘Ya bugün ıssız bir adaya düşersem’’ diyerek yanında minimum üç albümle gezen başka canlıların da yaşadığına inanmak, galaksiyi başka canlılarla paylaştığımıza inanmaktan daha kolay geliyor. ‘‘İstanbul ve ıssızlık kavramlarının çelişkisi bir yana, hadi düştün ıssız adaya, o cd'leri ağaç kovuğunda mı çalacaksın?’’ diyorsunuz haklı olarak. Doğru. Her neyse, eğer bir gün hakikaten böyle bir durum olursa, emin olun, üç albümden biri Miles Davis'in Kind of Blue'su, biri de bu albüm olur. Led Zeppelin, hiç yapmadığı bir iş yaptı (Remasters'ı karıştırmayın, o farklı) ve bir ‘‘best of’’ çıkardı. Bu albümde topluluğun ilk dönemlerinden parçaları var. Led Zeppelin'i tanımamış talihsiz insanlar için çok iyi bir referans albümü. ‘‘Good Times, Bad Times’’, ‘‘Babe, I'm Gonna Leave You’’, ‘‘Dased And Confused’’, ‘‘The Battle Of Evermore’’ ve daha neler neler. Bu tür bir albümden şarkı ismi sıralamak çok manasız. Rock müzikle teması bulunan her kulun edinmesi şart. Takılın!

BONEY M

20th Century Hits

(BMG)

BONEY M dendiği anda aklıma ilk olarak şu manzara geliyor: ‘‘Pazar akşamı. Ödevler bekliyor. Bahane aranıyor. Kırmızı kalemin ucu kırılmış. Kalemtıraş bulunamıyor...’’ Gayet derinlemesine incelenebilecek bu çağrışımın tek suçlusu tabii ki Boney M değil. Suç tamamıyla 1970'lerin disko sound'u. TRT'nin yıllarca, Avrupa Kupası maçları arasında yayınladığı dandik Alman pop müzik programlarının etkisinden kurtulup, biraz eli yüzü düzgün müzik dinleyebilen bir kuşağız ve dürüst olalım, bu gerçek anlamda bir mucizedir arkadaşlar. Boney M, bu kez 2000 modelini devreye sokmuş. 12 remiks, 2 medley ve 6 adet de club mix'i varmış. Sonuncusu gereksiz olmuş. Boney M'in müziği zaten uzun kış akşamlarında bir kadeh konyakla derin hayallere dalarken fonda çalacak bir müzik değil. Tabii ki kulüplerde çalacak. Yani uzun lafın kısası Boney M diyor ki; ‘‘Çektiğiniz ıstırap yetmez, daha çekeceğiniz var!’’ Birkaç yıl önce 1970'lerin disko sound'u yeniden moda olduğunda bile gündeme gelememişlerdi. Ama belli olmaz, her an gelebilirler. Dikkatli olun ve tanımadığınız insanlardan kaset kabul etmeyin.

JOHN WILLIAMS

Greatest Hits 1969- 99

(Sony)

JOHN Williams, film seyrederken káh gaza geldiğimiz, káh duygulandığımız sahnelerin altını çizen arkadaşlardan biri. Bu gaza gelme meselesini, 1970'li yıllarda gittiğim bir Bruce Lee filminin çıkışında şahit olduğum manzarayla süsleyerek anlatmak isterdim ama konu hakikaten fena dağılacak. Her neyse, daha doğru konuşmak gerekirse, Maurice Jarre'la birlikte bu işi en iyi yapan adam diyebiliriz John Williams için. Aralarında efsane olmuş Jaws'ın ‘‘Panikleyin, köpekbalığı kıçınızın dibinde’’, Star Wars'un ‘‘Yiğidim galaksinin derinlerinden kopup, iblisi yuvasında vuruyor’’, Superman'in ‘‘Ağbi herif hakkaten uçuyor galiba, baksana ip mip yok’’ temalarının da bulunduğu iki albümlük bir derleme yapmış Wililams. Film müzikleri kanımca filmle birlikte dinlendiğinde değer taşıyor. Bu dediğimi bence biraz dikkate alın. Yoksa filmde gaza gelip soundtrack'ini alan ve eve geldiğinde ‘‘Bu ne ya?’’ diyen pek çok arkadaşımla aynı duruma düşebilirsiniz.

katkaya@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!