Kabakulak

Güncelleme Tarihi:

Kabakulak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

ARMAGEDDON

Orijinal Film Müziği

(Sony)

Açık konuşmak gerekirse, şöyle sadece Hollywood'u harap edecek büyüklükte bir göktaşı olmak isterdim. Fırladığım gibi yörüngemden, ‘‘Nedir benle alıp veremediğiniz!’’ deyip, Universal Stüdyoları'ndan girdiğim gibi Tristar'dan filan çıkardım. Efendim, anladığım kadarıyla ‘‘Deep Impact’’ benzeri bir film ‘‘Armageddon’’. Derler ya ‘‘Fazla sakınan göze çöp batar’’ diye, işte benim derdim de bu... Eh, siz de takdir edersiniz ki; saçmaladı mı iyi saçmalıyor Kabakulak. Rahatlayalım ve esas konuya geçelim. Sayfa sinema değil, müzik sayfası diyenlere hak verdiğimi de ayrıca belirtmek istiyorum. İyi bir soundtrack ‘‘Armageddon’’ınki. Neler var bu soundtrack'te: bolca Aerosmith, Jon Bon Jovi, ZZ Top'ın ‘‘La Grange’’si, Shawn Colvin, Bob Seger & the Silver Bullet Band, Animal Crackers, Patty Smith (Patti Smith farklı, bu farklı, yanlış bir durum olmasın) ve Journey. Melodik rock parçalarından, sert gözüken ama altın kalpli rock yıldızlarından ve müziklerinden hoşlananlar için ideal. Aerosmith'e olsa da olur olmasa da diye bakan biri olarak, ‘‘Come Together’’ yorumlarını çok beğendiğimi söyleyeyim yeter. Amaaan, neticede güzel albüm.

JOHN FOGERTY

Premonition

(Reprise/Balet)

NICK Nolte'nin demiryolu üzerinde terk-i hayat eylediği bir filmi vardı. İnsanın hislerine oyun hamuru muamelesi yapan bu sahnede çalan ‘‘Who'll Stop The Rain’’ şarkısı, görüntü yok olsa da aynı hissi yaratacak kadar başarılı, çok ama çok güzel bir şarkıydı. Bahsettiğim filmi 1970'lerde Site Sineması'nda seyretmiştim ('Kabakulak'ın müzik sayfasında ne işi var, git sinema sayfasına be adam!' dediniz gibi geldi bana...). Bu şarkı Creedence Cleanwater Revival adında, otantik diyebileceğimiz derecede Amerikalı bir topluluğa aitti. Bu grup daha sonra dağıldı haliyle. Elemanları solo albümler vesaire yaptılar. Ama içlerinde en başarılısı John Fogerty oldu. 1985'te çıkardığı ‘‘Centerfeld’’ mükemmeldi. Bir sene sonra çıkan ‘‘Eye of the Zombie’’ o kadar iyi olmadı. Sonra 11 sene kadar bekledi ve Grammy alan ‘‘Blue Moon Swamp’’ı çıkardı. Fogerty daha sonra bir turneye çıktı. Bu turne sırasında şarkılarını canlı olarak kaydetti ve ortaya ‘‘Premonition’’ çıktı. Hem best-of, hem de konser albümü olarak görmek mümkün. Albüme adını veren şarkı yeni. Onun dışında ‘‘Who'll Stop The Rain’’, ‘‘Bad Moon Rising’’, muhteşem ‘‘Born On The Bayou’’ gibi klasikler ve ‘‘I Put A Spell On You’’ ve ‘‘Proud Mary’’ gibi sürprizler var. Müziğe folk soslu rock veya rock soslu folk, ne derseniz deyin. Gayet eğlenceli ve faydalı bir çalışma.

DAVID BOWIE

1969/1974

(EMI/KENT)

APARTMAN topuklu, tuhaf saçlı, ağır makyajlı, deri kıyafetli adamların; distorsiyonlu gitarlar aracılığıyla rock müzikte yeni bir devir açtıkları günler. David Bowie, her zaman David Bowie'ydi elbette. Ama bana kalırsa adamımızın en David Bowie olduğu zamanlar. ‘‘Space Oddity’’, ‘‘Ziggy Stardust’’, ‘‘Velvet Goldmine’’, ‘‘Aladdin sane’’, ‘‘The Man Who Sold The World’’, ‘‘Rock'n Roll Suicide’’ hepsi bir arada. 1969-1974 arasındaki dönemden 20 Bowie parçası. Ben ne diyebilirim ki. Şu sıralar yeniden moda olan ‘‘glam-rock’’un en has damarı. Kaçırmayın, kaçırdığınıza üzülmeyin. Başka bir dönemden değil de, başka bir dünyadan gelmiş bir müzik... İyi uçuşlar...

katkaya@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!