K. Kore ve Suriye'nin nükleer programları ele alındı

Güncelleme Tarihi:

K. Kore ve Suriyenin nükleer programları ele alındı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2012 14:28

Viyana'daki merkezinde dün başlayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu olağan toplantısının bugünkü sabah oturumunda, Kuzey Kore ve Suriye'nin nükleer programındaki gelişmeler ile nükleer güvenlik antlaşmasının güncellenmesi ele alındı.

Haberin Devamı

UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun katılmadığı toplantı, yönetim kurulu dönem başkanı ve İtalya daimi temsilcisi Gianni Ghisi başkanlığında yapıldı.

Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin üye ülkelerin sözlü beyanda bulunduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Kuzey Kore yönetimine, nükleer tesislerini UAEK denetimlerine açması ve tek taraflı iptal ettiği güvence denetimleri antlaşmasına yeniden geri dönmesi çağrısında bulunduklarını bildirdi.

Kuzey Kore 2009 yılı Nisan ayında aldığı bir kararla taraf olduğu güvence denetimleri (Safequard) antlaşmasını tek taraflı iptal ederek nükleer tesislerini de UAEK denetimine kapatmıştı.

Diplomatik kaynaklar, ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin taraf olduğu "altılı görüşmelere" de 2009 yılından bu yana katılmayı reddeden Kuzey Kore yönetiminin, "görüşme masasına geri dönmesi için ikna edilmeye çalışıldığını" belirttiler.

Haberin Devamı

Bu arada toplantının bugünkü ilk oturumunda Suriye nükleer programının da ele alındığı ve UAEK Başkanı Amano'nun son raporuna ilişkin üye ülkelerin heyet başkanlarının sözlü beyanlarda bulunduğu öğrenildi.

UAEK ve ABD başta olmak üzere yönetim kurulu üyesi bazı ülkeler. Suriye'nin sahip olduğu nükleer malzemenin tümünü deklare etmediği ve UAEK ile şeffaf işbirliği yapmadığını ileri sürerken. Suriye yönetimi, Deyr El Zor tesisinde saptanan "uranyum kalıntılarının kendilerine ait olmadığını" iddia ediyor.

Bölgedeki askeri tesisin İsrail'in 2007 yılında gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında tahrip edildiğini belirten Suriye yönetimi, tesiste saptanan uranyum parçacıklarının İsrail'in hava saldırısında kullandığı "uranyum kaplı" bombalardan artan malzeme olduğunu ileri sürüyor.

Toplantının bugünkü ilk oturumunda Fukuşima nükleer tesisindeki kazanın ardından gündeme gelen nükleer güvenlik antlaşmasının güncellenmesi de ele alındı.

Bu arada yönetim kurulu toplantısının en önemli günden maddelerinden birini oluşturan İran'ın nükleer programının bugünkü ikinci oturumda ele alınacağı bildirildi.

İran'ın nükleer programına ilişkin üye ülkelerin başvuru sırasına göre sözlü beyanlarda bulunacağını belirten UAEK kaynakları, İran'a yönelik üye ülkelerden yeni bir karar tasarısı sunulmadığını belirttiler.

Haberin Devamı

İran ile UAEK arasında 8 Haziran Cuma günü yeni bir görüşme yapılacağı için toplantının 7 Haziran Perşembe günü sona ermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!