K. Deniz'in katili Tuna

Güncelleme Tarihi:

K. Denizin katili Tuna
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Aralarında Türk işadamı Rahmi Koç, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ağa Han gibi isimlerin de bulunduğu 400 konuklu ‘Din, Bilim ve Çevre’ konulu sempozyumda, Karadeniz'i en fazla Tuna Nehri'nin kirlettiği bildirildi. Trabzon Limanı'nda Yunan bandıralı ‘‘El Venizelos' adlı gemide yapılan toplantıya Türkiye'den din adamı katılmadı.

Fener Rum Patrikhanesi ile Avrupa Birliği Çevre Komisyonu'nun desteğiyle Karadeniz'i kirlilikten kurtarmak amacıyla düzenlenen, ‘Din, Bilim ve Çevre' konulu sempozyum, Trabzon Limanı'ndaki Yunan bandıralı El Venizelos Gemisi'nde başladı. Konuşmacılar, Karadeniz'i en fazla Tuna Nehri'nin kirlettiği görüşünde birleştiler. ‘Karadeniz'i Kurtaralım' sloganıyla başlatılan sempozyuma çoğu yabancı 400 konuk katılıyor. Sempozyuma katılanlar arasında tanınmış işadamı Rahmi Koç, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ağa Han gibi isimler yeralıyor. Sempozyumda Türkiye'den hiç bir din adamı bulunmuyor. Sempozyumu yöneten Patrik Bartholomeos, dine önem veren insanların çevre konusunu daha iyi anlatmalarını, böylece temiz çevreye daha kolay ulaşılabileceğini belirtti. Bartholomeos, ‘‘Aşırı üretim, beraberinde aşırı çevre kirliliği getiriyor. Karadeniz'i kirletenler, farkında olmadan kirlilik konusunda işbirliği yapmış oluyorlar. Yani Karadeniz'i ortaklaşa kirletmiş oluyorlar. Böylece ortak bir sona doğru gidiliyor. İnsanoğlu için artık daha duyarlı olma zamanı gelmiştir’’ dedi.

ÜLKÜCÜLERDEN PROTESTO

MHP ve ülkücülerin önceki günkü tepkileri nedeniyle El Venizelos Gemisi'nin çevresinde polis güvenlik önlemleri aldı. Dün liman çevresinde toplanan 30 kişilik bir grup protesto gösterisi yaptı. Ellerinde Türk ve MHP bayrakları bulunan protestocular adına bir konuşma yapan MHP Trabzon Merkez İlçe Başkanı İdris Hayal, işadamı Rahmi Koç'un sempozyuma katılmasını eleştirdi. Göstericiler, daha sonra liman çevresinden ayrıldılar. Polis göstericilere müdahale etmedi. İki yılda bir gerçekleştirilen sempozyumun onursal komitesinde Rahmi Koç, Patrik Bartholomeos, Ağa Han, Ürdün Prensi El Hasan Bin Talal, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Dr. Arthur Hertzberg, ABD Başkan Yardımcısı Al Gore bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!