Julida kırkayakları Rize'yi istila etti

Güncelleme Tarihi:

Julida kırkayakları Rizeyi istila etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2002 02:01

Bilimsel adı 'Julida' olarak bilinen 'kırkayak' istilası yüzünden köylüler geceleri evlerinin önünde ateş yakıp, böcekleri yakarak öldürmeye çalışıyorlar.

Rize'nin Boğaz Mahallesi ile Uzunköy ve Topkaya Köyleri, bilimsel adı 'Julida' olarak bilinen 'kırkayak' istilasına uğradı.

Serin ve nemli ortamlarda yaşayan böceklerin geceleri ortaya çıkarak evlere kadar girdiğinden şikayetçi olan vatandaşların bir süredir devam eden şikayetleri üzerine konuya el atan Rize Valisi Bülent Karaçöl, Tarım İl Müdürlüğü elamanlarını görevlendirdi. Bunun üzerine Boğaz Mahallesi ile Uzunköy ve Topkaya Köyleri'ne gönderilen ekiplerin geceleri yaptıkları ilaçlama çalışması yaklaşık 1 ay sürdü ancak bir sonuç alınamadı. İstilacı Julidalar, geceleri evlere girerek, özellikle kadın ve çocukların korkulu rüyası oldular.

İlaçlama çalışmalarından sonuç alınamaması üzerine köylüler bu kez kendi başlarının çaresine bakma kararı aldılar ve ateşten kaçtıklarını gözledikleri Julida ların evlere girmesini, kapıların önünde ateş yakarak önlemeye çalıştılar. Her gece saat 20.00 ile 23.00 arasında kapı önlerinde yakılan ateşlerle adeta yangın alanına dönüşen köyde başka çareleri kalmadığını anlatan Uzunköy Muhtarı Salih Yeter, konuya mutlaka çözüm getirilmesini istedi. Ateşten kaçan böcekleri ateşle yakarak öldürdüklerini belirten Muhtar Yeter, 'Buna ne kadar dayanırız bilemem ama gücümüz tükeniyor' diyerek yardım isterken, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de, konuyu araştırdıklarını ve kısa süre içinde çözüm bulmayı umduklarını açıkladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!