Jelev'den Doğan'a ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Jelevden Doğana ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 17:37

Balkan Politika Kulübü'nün düzenlediği 12'nci Uluslararası Balkan Politika Kulübü Konferansı için İstanbul'da gelen Bulgaristan'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Balkan Politika Kulübü'nün Kurucusu Jelyu Jelev, Türkiye'nin AB'ye girmesi için gereken ekonomik ve demokratik şartlara sahip olduğunu belirterek "Türkiye, AB için bir bonus olur. Genç nüfusu ve güçlü ekonomisiyle artı güç katar" dedi. Konuk Cumhurbaşkanı Jelyu Jelev ve eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Conrad Otel'deki açılış toplantısı sonrasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ı ziyaret etti.

Haberin Devamı

JELEV-AYDIN DOĞAN GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

İstanbul Conrad Otel'de başlayan, 12'nci Uluslararası Balkan Politika Kulübü Konferansı, Balkan Politika Kulübünün Kurucusu Jelyu Jelev'in konuşmacı olarak katıldığı toplantıyla başladı. Toplantıya eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Prof.Dr. Yahya Tezel, Akkan Suver ile Ali Serdengeçti katıldı. Jelev, moderatörlüğünü gazeteci Zeynep Göğüş'ün yaptığı toplantıda Türkiye'nin AB üyeliği hakkında konuştu. AB'ye girmek isteyen bir ülkenin demokratik ve ekonomik açıdan gelişmiş olması gerektiğini söyleyen Jelyu Jelev Türkiye'nin iki şart içinde yeterli olduğunu savundu. Türkiye'nin daha önce AB'ye girmesi gerektiğinin altını çizen Jelev, Türkiye'nin genç nüfusunun da bunun için bir sebep olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BÜYÜK

İki kıta arasında köprü olan Türkiye'nin bu özelliğiyle ayrı bir önem taşıdığının altını çizen Jelyu Jelev, "İslam ülkesi olduğu için Arap ülkeleri arasında etkisi büyük. Ayrıca eski Rusya üzerindeki etkisi de önemli. Dil benzerliği diyebiliriz. Önemli doğal kaynaklara sahip. Bu özellikleriyle de AB için önem taşıyor" dedi.

AB EKONOMİDE DEV, SİYASETTE CÜCE

Birkaç yıl önce Fransa Parlamentosuna çağırıldığını anlatan Jelyu Jelev, Türkiye'nin AB'ye girip girmemesi konusunda ne düşündüğünün sorulduğunu söyledi. Bu konuda hiç tereddütsüz, Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğini söylediğini belirten Jelev, "Türkiye'nin Avrupa'dan çok Asya'ya yakın olduğuyla ilgili yorumu ise, "Yarın Rusya AB'ye katılmak isterse onu Urallar'a kadar mı sayacağız, Çin'e kadar mı?" diye cevapladı.

Jelev, "AB'de Türkiye'yi istemeyen siyasetciler var. Sarkozy ve Merkel, Türkiye'yi desteklemiyor gözüküyorlar ama neden karşı olduklarıyla ilgili cevap veremiyorlar. Türkiye'nin nüfusunun fazla olmasından korktuklarını söylüyorlar ama Fransa'nın nüfusu 60 milyon, Almanya'nın nüfusu 80 milyon. Asıl korktukları Türkiye girerse, AB Parlamentosu'nda Türk milletvekili sayısı artacak. Bu iki büyük ülkenin bencilliğini gösteriyor. AB ekonomik olarak dev ama siyasi olarak cüce. AB liderlerini kimse dinlemiyor. Ülkeler aynı görüşte olmadıkları için siyasi anlamda zayıflar. AB'nin çok iyi bir geleceği var ama Türkiye'nin de içinde bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE LAİK DEMOKRATİK BİR ÜLKE

Türkiye'nin dininin islam olmasının da AB içinde soruna neden olduğunu ifade eden Jelyu Jelev, "Ama şeriat yönetimi olmadığı için tam bir İslam ülkesi sayılmaz. İslami terörle arasına bariyer çekmiş laik demoktratik bir ülke. Ama insanların kafasında böyle önyargılar oluştuğunu anladım. Öte yandan AB bir Hıristiyan kulübü değil" dedi. Rusya'nın da AB'ye girmesi gerektiğini savunan Jelev, Rusya ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bir AB'nin, çok güçlü ve herkesin sözünü dinlediği bir birlik haline geleceğini ileri sürdü.

Jelev, Türkiye'nin ne zaman AB'ye girebileceğiyle ilgili soruya "Süre veremem ama bence Türkşiye şu an hazır. İktidar bu süreci kısaltabilir" cevabını verdi. Jelev, sürecin kısaltılması için atılması gereken adımları şöyle anlattı: "Brüksel'de konuşmalı ve baskı yapmalılar. Kürt Televizyonunun kurulması iyi bir gelişme. Büyükada'daki Ruhban okulunun açılması da etkili olacaktır."

Haberin Devamı

AYDIN DOĞAN'A ZİYARET

Konuk Cumhurbaşkanı Jelyu Jelev ve eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Conrad Otel'deki açılış toplantısı sonrasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ı ziyaret etti. Holding binasında gerçekleşen ziyarette üçlü güncel konularda sohbet etti.

RESMİ AÇILIŞ YARIN

Balkan Politika Kulübü'nün düzenlediği 12'nci Uluslararası Balkan Politika Kulübü Konferansının resmi açılışın yarın yapılacacak. Konferansa Balkan ülkelerinden 40'ın üzerinde eski ve yeni cumhurbaşkanı, başbakan, akademisyen ve fikir önderleri katılacak. Konferansta Türkiye'nin AB üyeliği konusu ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!