Japonya'dan kapkaççıların resmini gönderip yakalattı

Güncelleme Tarihi:

Japonyadan kapkaççıların resmini gönderip yakalattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2007 15:49

Türkiye'yi anlatan kitaplarına bir yenisini eklemek için 4 ay önce İstanbul'a gelen Türk dostu Japon kadın yazar Sachiko Shibusawa, iki kapkaççının saldırısına uğradı. İçinde fotoğraf makinesi ve bir miktar parasının bulunduğu çantasını kaptıran Shibusawa, cebinde unuttuğu hafıza kartında daha önce çektiği fotoğrafları bilgisayarına aktarırken, kendisini soyan kapkaççıların da fotoğrafını çektiğini farketti. Shibusawa'nın fotoğrafları zarfla gönderdiği Türk polisi derhal harekete geçerek iki kapkaççıyı dün gece düzenlediği operasyonla yakaladı.

Haberin Devamı

Türkiye dostu ve Türk aşığı Japon kadın yazar Sachiko Shibusawa, yeni çıkacak olan ve Türkiye’yi anlatan kitabına görsel ögeler eklemek için geldiği İstanbul'da Fatih Balat’a gitti. Shibusawa, burada tarihi doku, insan manzaraları ve sokaklarla ilgili fotoğraflar çekmeye başladı. Art arda deklanşöre basarken biraz sonra başına geleceklerden habersiz gezmeye devam eden Shibusawa, izlenimlerini de not almayı sürdürdü. Japon kadın yazar çektiği fotoğrafların, makinenin hafızasının dolması üzerine kartı çıkararak yedek kartını taktı. Diğer hafıza kartını da cebine koydu. Bir süre sonra Japon yazarın yanına yaklaşan iki kişi çantasına asıldı. Kadının çantasını alan iki kapkaççı koşarak kaçtı. Kapkaç mağduru Japon kadın yazad, çevredekilerin yardımıyla karakola yönlendirildi. Fatih karakoluna giden Sachiko Shibusawa, olayın sorumluluk bölgesindeki Şehit Tevfik Erciyas Karakolu’na giderek polislere olayı anlattı.

Haberin Devamı

HAFIZA KARTINI CEBİNDE UNUTTU

Japon kadın yazar Shibusawa, polis merkezinde içinde bir miktar parası ile fotoğraf makinesının bulunduğu çantasının çalındığını kayıtlara geçirdi. Shibusawa, Olay Yeri İnceleme ekiplerinin kendisine gösterilen kayıtlı suçlu fotoğraflarında kimseyi teşhis edemedi. İşlemleri tamamlanan Shibusawa, tekrar kaldığı otele gitti, bir gün sonra da Japonya’ya geri döndü.

KAPKAÇÇILARIN İZLERİ CEPTEKİ HAFIZA KARTINDA

Shibusawa, kitabın basımı için yayınevine gitti. Sachiko Shibusawa cebinde bulunan kitabı için çektiği karttaki fotoğrafları bilgisayarına aktardı. Tam bu sırada bilgisayara yüklediği fotoğraflardan birinde kendini soyanların da bulunduğunu farketti. Fotoğrafta gördüğü iki kişinin kendisini kapkaç yapanlar olduğundan emin olan Shibusawa, hemen harekete geçti ve bu gelişmeyi polise bildirmeye karar verdi.

POLİS MUHATABI ‘MR. ASLININ AYNISIDIR’

Sachiko Shibusawa, fotoğrafları tab etti ve karta bastı. Polis tarafından kendisine verilen tutanaktaki adresi ve polislerin isimlerini de sarı bir zarfın üzerine yazdı. Hatta Türkçe'yi iyi bilmediği için tutanaktaki iki polis isminin yanı sıra üçüncüsünü de polis ismi zannedip “Mr. Aslının Aynısıdır” diye yazıp Türkiye’ye gönderdi.

Haberin Devamı

POLİS KISA SÜREDE KAPKAÇÇILARI YAKALADI

Dünyanın öbür ucunda bulunan bir Türkiye tutkununun yönlendirdiği operasyon, fotoğraflar soruşturmayı yürüten Fatih Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştığında başladı. Kapkaççıların fotoğraflarından yola çıkan Fatih Asayiş Büro ekipleri 1 hafta süren takibin ardında Hayrettin K. ve İsa Ç. isimli zanlıları tespit etti. İki zanlı dün gece yapılan operasyonlarla yakalanarak gözaltına alındı.

TÜRKİYE HAYRANI

Sachiko Shibusawa bir Türkiye hayranı gezgin- yazar. Defalarca ziyaret ettiği Türkiye ile ilgili çok sayıda kitabı var. Japon kütüphanelerinin çoğunda onun kitaplarına rastlamak mümkün. İlk kitabı ‘İstanbul’da Zaman Yavaş Yavaş Akıyor’.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra üç de Osmanlı tarihini konu alan romanı mevcut. Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlattığı romanın ismi, ‘17'inci Yüzyıl Harem Kadınları- Haseki Sultan’. Diğer romanı da ‘19'uncu Yüzyıl Boğaz'da Günbatımı’. Günbatımı, sembolik bir ad olarak kullanılmış, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü anlatıyor. Shibusawa, Beylerbeyi’nden denize baktığı bir gün güneşin batışını görüyor ve bu ona Osmanlı’nın batışını çağrıştırıyor ve kitabına da bu ismi veriyor.
Kanuni Sultan Süleyman’ı anlattığı ‘17'inci Yüzyıl Harem Kadınlar'nda özellikle Kösem Sultan konu ediliyor. Haremde Hürrem’in hayatını anlatan, bir derleme niteliğinde. ‘Boğaz’da Günbatımı’ ise 2'inci Mahmut’tan Abdülhamit’in öldürülmesine kadar geçen dönemi anlatan tarihsel roman.

Haberin Devamı

Ayrıca yazarın ‘İstanbul’dan Gemiye Bindim’ ve ‘İstanbul’dan Otobüse Bindim’ adlı gezi kitapları da Türkiye’yi görmek isteyen Japonlar'a rehberlik ediyor. ‘İstanbul’dan Gemiye Bindim’de; İstanbul’dan başlayıp Samsun- Hopa -Artvin’den devam eden gemi yolculuğu, sonra da iç bölgelere geçtiği bir yolculukta Türkiye ve Türkler hakkında edindiği izlenimler konu ediliyor.

‘İstanbul’dan Otobüse Bindim’ kitabında ise yine İstanbul’dan kara yoluyla başlayan yolculuğu sırasında diğer yolcularla olan diyaloglarını anlatıyor. “Ege Denizi’nde Dalga Dalga’ kitabında da Ayvalık’tan bindiği gemiyle eski Türk adalarına gezisini, buraların tarihini anlatıyor.

Bunlar dışında Shibusawa, önümüzdeki ay Kıbrıs’ı güneyiyle- kuzeyiyle baştan aşağı gezip adanın tarihini ve burada yaşayan halkların günlük yaşamlarını konu alacak bir kitabın hazırlıkları içinde. THY’nin Japon uçaklarında dağıttığı ‘Merhaba’ dergisinde, Türk- Japon Dostluk Derneği’nin çıkardığı ‘Anadolu Ajansı’ adlı dergide sürekli yazıları çıkıyor. Ayrıca başka dergilerde de Türkiye hakkında yazıları yer alıyor, çeşitli toplantı ve panellere konuşmacı olarak katılıyor. Örneğin 1 ay önce Japonya’nın Tonomi şehrinin kardeş şehri Yalova’da yapılan bir toplantıya konuşmacı olarak davet edildi. Shibusawa, Türkiye- Japonya arası dostluğu pekiştirmek için elinden geleni yapıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!