Japonya depremi Türkiye'yi etkiler mi

Güncelleme Tarihi:

Japonya depremi Türkiyeyi etkiler mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2011 11:26

Japonya’da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ardından araştırma için bu ülkeye giden ve orada birçok artçı depremi hisseden Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Sismoloji Uzmanı Prof.Dr. Şerif Barış Türkiye’ye döndü. Üniversitede ’Tohoku-Sendai Depremi ve etkileri’ konulu sunum yapan Prof.Dr. Barış, bu depremin Türkiye’yi etkileyeceğini düşünmediğini, iki fayın çok farklı özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı da olan Prof.Dr. Şerif Barış’ın, Baki Komsuoğlu Konferans Salonu’nda yaptığı ’Tohoku-Sendai Depremi ve Etkileri’ konulu sunuma öğreitim üyeleri ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

İKİ FAY BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI

Prof.Dr. Şerif Barış, Sendai’de meydana gelen depremin Japonya’nın bugüne kadar tarihte gördüğü en büyük deprem olduğunu hatırlattı. Türkiye’deki fay hatları ile bu fayın birbirinden çok faklı tektonik rejimlere sahip olduğunu söyleyen Barış, "Türkiye’de meydana gelen depremlerle Japonya’da meydana gelen depremler farklı karakterler. O yüzden birbirlerini etkilemeleri söz konusu değil" dedi.

Olası Marmara Depremi’ne de değinen ve beklenen bu deprem için gerekli önlemleri alacak süre bulunduğunu söyleyen Şerif Barış, şöyle devam etti:

"17 Ağustos Marmara depreminden sonra, İstanbul’da ve İstanbul’a yakın fay da 30 yıl içersinde deprem olasılığının çok yüksek olduğu söyleniyor. Bu bilimsel, varsayım olarak da doğru değil. Depremlerin oluş sıklıkları marmarada bazen 52 yıl, bazen de 350 yıl. Geçmiş döneme bakıldığında iki deprem arasında ortalama 30, 50, 100 yıl gibi sabit bir rakam yok. Depremlere bakıldığında ileriye dönük risk hesabı yapıldığında 6’dan büyük depremlerin olma olasılığı yüksek. Ama 7.5 gibi bir depremin olma olasılığı kesinlikle 30 yıl içersinde yüzde 65’ten büyük ya da yüzde 65’e yakın değil. Bu benim kişisel tahminim. O nedenle Marmara’da olabilecek depreme hazırlık için hala süremiz var. Gerekli önlemleri alacak vaktimiz var. Ama o önlemleri de almamız gerekiyor."

Olası bir depreme karşı herkesin hazırlanması gerektiğini, bunun sadece devlet veya vatandaşların yapacağı iş olmadığını belirten Prof.Dr. Şerif Barış, şöyle devam etti:

"Afete karşı topyek?n hazırlık yapılması lazım. Riskleri hesaplamak bilim adamlarının görevi. Medyanın da bu eğitimlere katkısı önemli. Devletin okulllara yaygınlaştırması önemli. Biz bu amaçla okul tabanlı eğitim projesini gerçekleştirip Japonya’da depremlerden sonra halkın nasıl afet eğitimi alındığını, okullarda çocuklara nasıl uygulamalı eğitim verildiğini incelemek üzere gittik. Bu incelemeleri yaparken depremle karşılaştık. Afetleri incelerken afetle karşı karşıya kaldık. Kamunun medyanın afetler karşısında neler yaptığını gördük."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!