Japonya Büyükelçiliği: Rüşvet maddesi uluslararası bir kural

Güncelleme Tarihi:

Japonya Büyükelçiliği: Rüşvet maddesi uluslararası bir kural
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 14:25

Japonya Hükümeti’nin Kaman Arkeoloji Müzesi Projesi ile ilgili yapacağı hibe ilgili anlaşmadaki rüşvet maddesi konusunda çıkan tartışmaların ardından Japonya Büyükelçiliği, "Rüşvet maddesi uluslararası bir kural" açıklamasında bulundu.

Japonya Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu maddenin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 1996 tarihli Ekonomik Kalkanmı Yardımı Komitesi (DAC) toplantısında ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği faaliyetlerinde "iyi uygulamanın (good practice)" gerçekleştirilmesi amacıyla alınan tavsiye kararı üzerine, Japonya Hükümeti tarafından diğer ülkelerle imzalanan ilgili belgelere de konulduğu belirtildi.

Bu tarihten itibaren Japonya’nın ekonomik işbirliği ile ilgili sözleşmelerinde yolsuzluğa karşı önlem alınmasını amaçlayan ifadelerin bir şekilde yer aldığının altını çizen Japonya Büyükelçiliği, Türkiye ile yapılan anlaşmada da bu ifadenin yer aldığını aktardı.

'BU MADDENİN GÜNDEME GELMESİNİ HAYRETLE KARŞILIYORUZ'

Bu maddenin uluslararası bir kural olarak uygulandığına dikkat çekilen açıklamada, "Japonya’nın geleneksel dostluk ilişkilerine sahip olduğu Türkiye’nin onurunu kırmak gibi bir niyete sahip olması söz konusu değildir. Bu maddenin aniden bir sorun olarak gündeme gelmesini hayretle karşılamaktayız" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca Türkiye’de yolsuzlukların önlenmesine yönelik kanunlara dikkat çekilerek, söz konusu maddenin Türk kanunlarının tam olarak uygulanacağının bir teyidi olarak anlaşıldığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!