Japon sanatının 5 bin yılı Topkapı Sarayı'nda

Güncelleme Tarihi:

Japon sanatının 5 bin yılı Topkapı Sarayında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 18:25

Türk-Japon dostluğunun pekiştirilmesi ve iki ülke arasındaki iş birliğinin geleceğe taşınması amacıyla düzenlenen “2010 Türkiye'de Japon Yılı” etkinlikleri kapsamında İstanbul'da “Japon Sanatının 5 Bin Yılı” sergisi açıldı.

Haberin Devamı

Japonya Kültür Müsteşarlığı, Tokyo Ulusal Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Japonya'nın kültürel mirasının tanıtılması amacıyla Topkapı Sarayı Müzesi Has Oda Koğuşu'nda düzenlenen serginin açılış törenine, Japonya Prensi Tomohito Mikasa da katıldı.

Mikasa, rahatsızlığından dolayı bir cihaz yardımıyla yaptığı konuşmada, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğun 120. yıl dönümünde “Türkiye'de Japon Yılı” kutlanmasının çok doğru bir zamanlama olduğunu belirterek, 2003'ün de “Japonya'da Türk Yılı” olarak kutlandığını, siyasi, ekonomik, kültürel, eğitim, sportif yönleriyle Türkiye'nin Japon halkına tanıtıldığını vurguladı.

Ertuğrul faciası olarak bilinen ve 1890'da yaşanan deniz kazasında Japon halkının Türk denizcilere yardımıyla başlayan 120 yıllık dostluğun hala devam ettiğini ifade eden Mikasa, 1985'te başlayan İran-Irak savaşı sırasında bölgeye THY'ye ait uçak gönderildiğini ve yüzlerce Japonya vatandaşının kurtarıldığını anlattı. Mikasa, “Bu, denizde başlayan dostluğun, iyiliğin havada karşılığının verilmesi olarak ifadelendirilmişti” dedi.

Aynı dönemde arkeolog Prof. Dr. Tahsin Özgüç ve eşinin, babası ile olan dostluklarının başladığını, Kaman Kalehöyük arkeolojik çalışmaları çerçevesinde tarihe ait birçok gerçeği değiştirecek değerli kalıntılar bulunduğunu belirten Mikasa, bu bölgeye yakın olması hedefiyle 1998'de ise Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün inşasına Türk hükümeti tarafından onay verildiğini anlattı.

Enstitünün kurulması için 2001'de Japonya'nın her köşesinden 730 milyon Japon Yeni toplandığını söyleyen Mikasa, burada arkeolojik çalışmalar, araştırma ve incelemelerin yapılacağı birimler ve araştırmacıların kalacakları yerler gibi ünitelerin açılışının 10 Temmuzda gerçekleştirileceğini söyledi.

Mikasa, “Japonya'nın 200'ü aşkın ülke ve bölgeyle ilişkileri var ancak Türkiye ile Japonya arasında diğerleriyle mukayese edilmeyecek kadar derin dostluk ilişkileri mevcuttur. Dünyada Japonya'ya en dost hislere sahip ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum” şekline konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan da sergide M.Ö. 2000'lerde Jomon döneminden başlayarak Edo dönemine kadar Japon sanatını yansıtan 47 eserin yer aldığını, Sultan Abdülhamid'in Japon imparatoru Meiji'ye armağan olarak Ertuğrul firkateyniyle gönderdiği altın işlemeli örtünün de sergilendiğini kaydetti.

Özaslan, “Uzak olsak da Türkiye ile Japonya arasında son yıllarda çok yakın ilişkiler yaşanmakta. Bu tür kültür faaliyetlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sıcak kalmasını sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da Japonya'nın eski medeniyetlerden olduğunu belirterek, dünyanın en eski seramiklerinin orada bulunduğuna işaret etti.

Türkiye-Japonya ilişkilerinin 19. yüzyılda başladığını, bu yıl ise Ertuğrul faciasının 120. yılında, hayatını kaybedenlerin anıldığını kaydeden Ortaylı, sergide Sultan Abdülhamid zamanında Ertuğrul firkateyniyle Japon imparatoruna gönderilen altın işlemeli örtünün de yer aldığına dikkati çekti.

Ortaylı, daha önce Topkapı Sarayı eserlerini Kyoto ve Tokyo'da sergilediklerini hatırlattı.

Japonya Kültür Müsteşarı Hideo Tamai de daha önce Türkiye'de Japon seramikleri üzerine iki sergi gerçekleştirdiklerini, bu sergide Jomon döneminden Edo dönemine uzanan Japon güzel sanatlarının yaklaşık 5 bin yılına tanıklık edileceğini ifade etti.

Tamai, 5 bin yıllık döneme ait resim, heykel ve el sanatları eserlerinden 47'sinin yer aldığı sergide, Japon sanatının başlangıç sembolü alev şekilli çanaktan budizm sanatına, Buda heykellerine ve çay törenlerine ait temsillere kadar pek çok eserin görülebileceğini kaydetti.

Serginin bütün olarak Japonların ruhunu yansıttığını belirten Tamai, “Bu serginin, geleneklerimizi, kültürümüzü sizlerle paylaşarak, her iki ülke arasında bir bağ oluşturmasını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılışa, İstanbul Valisi Muammer Güler, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.
Beş bin yıllık Japon sanatının farklı dönemlerine ait Tokyo Ulusal Müzesi koleksiyonundan seçme 47 eserin ziyaretçilerle buluştuğu sergide, seramik, porselen, resim, paravan, kimono, tekstil, ahşap, madeni eserler ile samuray ve Budizm kültürünü ifade eden çeşitli objeler yer alıyor.

Sergide, dostluğun sembolü olarak yer alan ve Sultan Abdülhamit tarafından Ertuğrul firkateyniyle birlikte Japon İmparatorluğu'na diplomatik hediye olarak gönderilen 24 ayar altın işlemeli örtü de dikkati çekiyor.

Salı günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatleri arasında açık olacak sergi, 28 Hazirana kadar gezilebilecek.

VALİ GÜLER

Bu arada, Vali Güler, açılışta gazetecilerin, “Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına atandığı” yönündeki söylentilerle ilgili sorularını yanıtladı.

“İstanbul'da görevime devam ediyorum. Görevimden gayet memnunum. Bu söylenen şeylerin hiçbirinin geçerliliği yok” diyen Güler, İstanbul'da 7 yıldır görev yaptığının hatırlatılması üzerine de “Ne yapayım, sıkıldınız mı benden?” dedi.

Vali Güler, bunların düşünceye tabi şeyler olmadığını belirterek, İstanbul'dan emekli olmayı planladığını, emekli olmasına da 3-4 yıl kaldığını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!